Μαρία Ζιώγα: «Ένα στα τρία παιδιά έχει κάποιας μορφής αλλεργία»

Έντονο το ενδιαφέρον και στον Βόλο, μετά την ίδρυση Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με αλλεργίες

Το ζήτημα των αλλεργιών αφορά χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών και πρόσφατα ιδρύθηκε Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με αλλεργίες , με στόχο την ενημέρωση αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην καθημερινότητα των παιδιών, από το σχολείο μέχρι την κοινωνική τους ζωή.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, που έχει έδρα στα Γιάννενα αλλά με δράση σε πολλές ήδη πόλεις, όπως και στον Βόλο, με τοπικά μέλη, ακόμη και ιδρυτικά, κ. Μαρία Ζιώγα, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή , εξηγώντας τους λόγους ίδρυσης του Συλλόγου, αλλά και περιγράφοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν στα αλλεργικά παιδιά, ιδίως στο σχολείο, όπου οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό είναι πολλές και υπαρκτές.

Αφορμή ο τραγικός θάνατος
μαθήτριας στο Βελεστίνο

Σύμφωνα με την κ. Ζιώγα, υπάρχουν πολλοί γονείς και ακόμη περισσότερα παιδιά με αλλεργίες και αυτά αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα η ανάγκη ύπαρξης ενός Συλλόγου να καθίσταται αναγκαία. Μάλιστα μία από τις αφορμές της ίδρυσης του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με αλλεργίες αποτέλεσε ο τραγικός θάνατος μαθήτριας στο Βελεστίνο, από κέρασμα που κατανάλωσε στο σχολείο.
«Ένα στα τρία παιδιά, έχει κάποιας μορφής αλλεργία. Μπορεί να είναι μία αλλεργική ρινίτιδα, μια αλλεργία σε κάποιο δέντρο, φυτό, σε ένα ζώο που είναι σύνηθες και υπάρχουν και οι τροφικές αλλεργίες, οι φαρμακευτικές που είναι πάρα πολλές. Πιο παλιά δεν γνωρίζαμε και τον όρο αλλεργία, δεν ήταν τόσο έντονο, μπερδεύουμε και την αλλεργία με τη δυσανεξία που είναι μία μη ανοχή του οργανισμού. Η αλλεργία έχει πιο «βαρύ πρόσωπο», ένας άνθρωπος όχι απαραίτητα μόνο ένα παιδί μπορεί να γίνει αλλεργικός ανά πάσα στιγμή στη ζωή του», εξήγησε η κ. Ζιώγα.

«Πρέπει να αναζητήσουμε
τις λύσεις, γιατί υπάρχουν»

Η ίδια τόνισε, πως η γνώση των ειδικών σε αυτό τον τομέα είναι πολύ καλή, όμως όσοι αντιμετωπίζουν αλλεργίες πρέπει να απευθυνθούν στους ειδικούς για να λάβουν ένα δρόμο, που θα τους βοηθήσουν για ένα πολύ καλύτερο και ποιοτικότερο τρόπο ζωής.
«Πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις, γιατί υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι περισσότερο κοινωνικό και πρακτικό στα ζητήματα της καθημερινότητας», είπε η κ. Ζιώγα, σημειώνοντας πως η διαπίστωση μιας αλλεργίας δεν είναι δύσκολη, γίνεται με εμφανή τρόπο, καθώς η αλλεργία θα κάνει πολύ φανερή την παρουσία της.
«Θα γίνει ένα σοκ, ένα αλλεργικό επεισόδιο και θα φανερωθεί. Υπάρχουν και τα κατάλληλα τεστ, που μας λένε με ακρίβεια σε τι είναι αλλεργικός κάποιος. Πλήρης θεραπεία όμως για ένα αλλεργικό άτομο, δεν υπάρχει. Υπάρχει αγωγή που φέρει το άτομο σε σημαντικό σημείο ανοχής, μπορεί δηλαδή να ανέχεται το αλλεργιογόνο του σε μεγάλο βαθμό, που αυτό είναι μεγάλη ελευθερία», σημείωσε.
Σύμφωνα με την ίδια το θέμα της πρόληψης είναι πολλές φορές παραπλανητικό, καθώς τα αλλεργικά τεστ μπορεί να είναι τα ίδια… παραπλανητικά, εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις.

«Ένα αλλεργικό άτομο δικαιούται
από τον νόμο σχολικό νοσηλευτή»

Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι η σωστή προετοιμασία, δηλαδή, όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου, να υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα, κατάλληλη αντιμετώπιση και εκπαίδευση στο προσωπικό του σχολείου, γνώση πρώτων βοηθειών, ώστε εάν τυχόν συμβεί κάτι, να μπορέσουν να δράσουν.
«Ένα αλλεργικό άτομο δικαιούται από τον νόμο σχολικό νοσηλευτή και με κατάλληλες αιτήσεις ορίζονται, όχι όμως πάντα κι αυτό είναι λάθος. Επίσης, δεν επαρκούν. Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε σε κάθε σχολείο, ένας σχολικός νοσηλευτής που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα τα προβλήματα των παιδιών, καθώς εκτός από τα αλλεργικά παιδιά, υπάρχουν παιδιά με διαβήτη και άλλα προβλήματα», σημείωσε η ίδια και τόνισε πως ένα αίτημα του Συλλόγου, είναι η απαγόρευση των βρώσιμων κερασμάτων στα σχολεία.

Συγκέντρωση μελών απ΄όλη την Ελλάδα

«Τα βρώσιμα κεράσματα στα σχολεία είναι μεγάλο θέμα όχι μόνο για το αλλεργικό παιδί, για το παιδί με διαβήτη, με δυσανεξία ή και με άλλα νοσήματα και θα πρέπει να απαγορευτούν. Εμείς παλεύουμε γι’ αυτό, θέλουμε να το καταφέρουμε και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Ένας από τους λόγους που πήραμε την απόφαση και ιδρύσαμε τον Σύλλογο ήταν το ατυχές περιστατικό πριν ενάμιση χρόνο με την απώλεια ενός παιδιού από το Βελεστίνο. Αυτό μας ταρακούνησε», σχολίασε η κ. Ζιώγα.
Αυτή την περίοδο ο Σύλλογος βρίσκεται στο στάδιο συγκέντρωσης μελών από όλη την Ελλάδα, οργανώσει δράσεις και ξεκινά το έργο του με υπομνήματα προς την πολιτεία αλλά και προς εταιρείες για να κάνει τη ζωή των παιδιών με αλλεργίες όχι τόσο επικίνδυνη.
Όποιος επιθυμεί να έρθει σε επικοινωνία με τον Σύλλογο μπορεί να το κάνει στη σελίδα του στο facebook, μέσω email : [email protected], ενώ μπορεί να ενημερωθεί και από αλλεργιολόγους και παιδιάτρους οι οποίοι ενημερώνονται για την ίδρυση του Συλλόγου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.