Με … γεμάτες δεξαμενές ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Λόγω πτώσης της τιμής στη διάρκεια της καραντίνας, που οδήγησε σε μαζικές αγορές

Με …γεμάτες τις δεξαμενές ξεκινάει φέτος από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενόψει του χειμώνα, καθώς η πτώση της τιμής την περίοδο της καραντίνας, ώθησε τους περισσότερους Βολιώτες να προνοήσουν, να αγοράσουν εκείνο το διάστημα και να απαλλαγούν αυτή την περίοδο από το δυσβάστακτο έξοδο που βαρύνει κάθε χρόνο τα νοικοκυριά.
Η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε πέσει σημαντικά σε όλη την περίοδο της καραντίνας, λόγω της μηδενικής ζήτησης παγκοσμίως στα καύσιμα, που έφερε μείωση μέχρι και τα 20$ το βαρέλι, ενώ παράλληλα η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης είχε πάρει παράταση μέχρι και 31 Μαΐου 2020.
Όπως εξήγησε η παράταση στην προμήθεια του πετρελαίου έγινε για πρώτη φορά και αυτό γιατί υπήρχε ζήτηση, λόγω της χαμηλής τιμής και το κράτος είδε ότι εισπράττει από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τη στιγμή που χρειαζόταν έσοδα και έβαλε στα ταμεία χρήματα τη στιγμή που τα είχε ανάγκη.

Να γίνουν αιτήσεις

Σήμερα 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίς ότι θα δοθούν 84 εκ. € ως επίδομα θέρμανσης για τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, ενώ η πλατφόρμα θα ανοίξει νωρίτερα απ’ ότι πέρυσι, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να κάνουν όλοι αιτήσεις και να λάβουν το επίδομα θέρμανσης.
Η πρόεδρος των βενζινοπωλών κάλεσε τους καταναλωτές όταν ανοίξει η πλατφόρμα να κάνουν τις αιτήσεις, να λάβουν το επίδομα και όταν θα έχουν ανάγκη, να αγοράσουν το πετρέλαιο.
Η Μαγνησία ανήκει στη Β’ ζώνη που οι δικαιούχοι θα πάρουν επίδομα 180 €, που προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο ή προστατευόμενο μέλος.
Οι βενζινοπώλες, επειδή ο κόσμος έχει πετρέλαιο, αναμένουν δουλειά περίπου τον Δεκέμβριο, ενώ εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα 0,82-0,85 €, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που πωλούνταν τον περασμένο Μάιο και είναι χαμηλότερη από την αρχή της διάθεσης του 2019 που ήταν 1,10 €/λίτρο.
Η κα Κοντοχρήστου είπε ότι οι τιμές των καυσίμων είναι γενικότερα χαμηλότερες απ’ ότι πέρυσι, κατά 0,25 ως 0,30 €, γιατί και παγκοσμίως δεν υπάρχουν διακυμάνσεις και οι τιμές παραμένουν σταθερές.
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, στον κλάδο των καυσίμων, η πρόεδρος των βενζινοπωλών είπε ότι οι ζημιές που παρουσιάστηκαν το πρώτο 9μηνο του 2020, ανέρχονται σε 28%, ενώ την περίοδο της καραντίνας η πτώση έφτασε ακόμη και στο 85%. Η κα Κοντοχρήστου ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός από τη μεγάλη πτώση που είχαν εμπόριο και τουρισμός και οι επιπτώσεις θα αγγίξουν όλη την κοινωνία και τους πρατηριούχους καυσίμων.
Ο κλάδος των βενζινοπωλών, που δούλεψε στη διάρκεια του lock down, πήρε επιστρεπτέα προκαταβολή ως βοήθημα, ενώ υπήρξε η δυνατότητα να βγουν υπάλληλοι σε αναστολή. Πλέον, οι εργαζόμενοι επανήλθαν στις δουλειές ους, διότι το καλοκαίρι σημειώθηκε κίνηση και ο κλάδος έχει επανέλθει στην πραγματικότητα με απώλειες και, ευτυχώς, χωρίς να κλείσουν πρατήρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.