Μεγάλη διάκριση του ΕΠΑΛ Σκιάθου- 2ο στην Ελλάδα σε μαθητικό διαγωνισμό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι μαθητές πρότειναν τη δημιουργία Κέντρου επαναχρησιμοποίησης υλικών

Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του γιόρτασε φέτος το ΕΠΑΛ Σκιάθου και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, καθώς μόλις χθες αναδείχθηκε 2ο σε όλη την Ελλάδα σε μαθητικό διαγωνισμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έξι μαθητές τους σχολείου με τους εκπαιδευτικούς τους, συνεργάστηκαν και ήρθαν σε επαφή και με την τοπική αυτοδιοίκηση και πρότειναν τη δημιουργία ενός κέντρου επαναχρησιμοποίησης υλικών με πλήρη ενεργειακή αυτονομία και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ αλλά και μηχανισμούς συλλογής βρόχινου νερού.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προώθησης των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης  του ΟΗΕ και των αρχών και δεσμεύσεων της Διακήρυξης της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά».

Οι μαθητές & μαθήτριες με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες για τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης γύρω από 4 τομείς παρέμβασης ( Υδατικοί Πόροι, Μεταφορές, Απορρίμματα, Ενέργεια). Οι προτάσεις που αναδείχθηκαν έλαβαν  βραβείο και θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του ΔΑΦΝΗ  σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού.

Η πρόταση του ΕΠΑΛ Σκιάθου

Για την μεγάλη αυτή διάκριση του σχολείου μίλησε στο magnesianews.gr η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ κ. Φιλίτσα Ρέπουλη. Το σχολείο κέρδισε το δεύτερο βραβείο ανάμεσα στα Λύκεια που συμμετείχαν με τον διαγωνισμό να έχει τίτλο «Τα νησιά μας, φάροι βιώσιμης ανάπτυξης».

Η πρόταση των μαθητών ήταν η δημιουργία ενός κέντρου επανάχρησης υλικών, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν υλικά και συσκευές που δεν χρειάζονται, προκειμένου συμπολίτες που τα έχουν ανάγκη να τα χρησιμοποιήσουν.

Το εν λόγω κέντρο θα έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία με φωτοβολταϊκά πάνελ και μηχανισμούς συγκέντρωσης βρόχινου νερού. Αρχικά, οι μαθητές πρότειναν να εγκατασταθεί το κέντρο σε ένα ISO BOX, ώστε να είναι ευέλικτο κι έπειτα σε δεύτερη φάση και ανάλογα με την ανταπόκριση, να εγκατασταθεί σε ένα πράσινο σημείο.

Από αυτή την πρόταση τα οφέλη για την τοπική κοινωνία είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μέσω της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων, η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και η επέκταση ζωής των αντικειμένων.

Προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν την πρότασή τους, συνεργάστηκαν στενά με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο του νησιού. Πήραν συνεντεύξεις και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους υπέβαλαν ολοκληρωμένη την πρόταση του έργου τους.

Όπως σημείωσε η Διευθύντρια του σχολείου, ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο και διήρκησε έως τώρα. Η πορεία ήταν δύσκολη, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, όμως επειδή το σχολείο λειτουργούσε, καθώς δεν είχε εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού, οι μαθητές μπορούσαν να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς τους, ενώ σε ορισμένες συνεντεύξεις χρησιμοποίησαν και την τεχνολογία.

Ενθουσιασμός από τους μαθητές για τη βράβευση

Χθες, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) που διοργάνωσε τον μαθητικό διαγωνισμό ενημέρωσε όλους τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν στην τελετή βράβευσης και να έχουν όλοι έτοιμοι μία παρουσίαση της πρότασής τους στην περίπτωση που βραβευτούν. «Δεν είχαν ανακοινώσει κανένα αποτέλεσμα και κράτησαν την αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα παιδιά μας είχαν μεγάλη αγωνία, όμως ο ενθουσιασμός τους όταν ανακοινώθηκε πως λάβανε το 2ο βραβείο ήταν έντονος και θερμός. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ρέπουλη.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο project είναι οι : Καριοφύλλη Μαριάννα, Τριανταφυλλοπούλου Καλλιόπη, Καβούρη Βιολέτα, Χαλέβα Ευαγγελία, Υδραίος Κωνσταντίνος και Πλατής Αντώνιος, ενώ υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κ. Αθανάσιος Κότσιας και η Διευθύντρια του σχολείου κ. Φιλίτσα Ρέπουλη.

Να σημειωθεί πως το ΕΠΑΛ Σκιάθου ξεκίνησε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2020 τη λειτουργία του ως παράρτημα του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου. 50 μαθητές φοιτούν και παρακολουθούν τον Τομέα της Οικονομίας και Διοίκησης, ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα προστεθεί ακόμη ένας Τομέας αυτός της Υγείας και Πρόνοιας.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.