Νάσσος Κούντριας στο Ράδιο ΕΝΑ: «Υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα, δεν υπάρχει προσωπικό»

Μείζον ζήτημα η έλλειψη τεχνιτών, τη στιγμή που η ζήτηση στην οικοδομική δράση είναι έντονη

Στο μεγάλο αγκάθι της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία είναι αυξημένη, έχει εξελιχθεί η έλλειψη τεχνιτών, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Νάσσος Κούντριας, πολιτικός μηχανικός ΤΕ, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Νότιο Πήλιο. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη τόνισε ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι έντονο και στην περιφέρεια αλλά και στο αστικό κέντρο.

 

Ο κ. Κούντριας αρχικά αναφέρθηκε στην εικόνα που επικρατεί στο Ν. Πήλιο με την δόμηση, τονίζοντας πως ανεγείρονται καινούργιες κατασκευές, ενώ πραγματοποιούνται και ανακαινίσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι επειδή μεταβάλλεται πολύ συχνά η νομοθεσία σχετικά με το τι και το πως μπορεί κανείς να χτίσει, δημιουργούνται προβλήματα, που κυρίως δυσκολεύουν τους ιδιοκτήτες των μικρών ακινήτων κάτω από 4 στρέμματα.

Μιλώντας για την δραστηριότητα και εάν υπάρχει αύξηση ο κ. Κούντριας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «γενικότερα θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει δουλειά και βλέπουμε και μέλλον, καθώς οι συνεργάτες του γραφείου μας που ασχολούνται με το κτηματομεσιτικό κομμάτι, κάνουν πωλήσεις και οικοδομήσιμης γης  αλλά και πωλήσεις κατοικιών που χρήζουν ανακαίνισης.

Μείζον πρόβλημα η έλλειψη τεχνητών

Και μπορεί οι κατασκευαστές και όσοι ασχολούνται με την οικοδομή να βλέπουν άνοδο εργασιών, εκείνο όμως που δεν βλέπουν είναι προσωπικό. «Αυτό που δεν βλέπουμε και είναι μεγάλο δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχουν χέρια για να δουλέψουν στις δουλειές αυτές. Υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμα εργατικού δυναμικού για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες καθυστερήσεις», τόνισε ο κ. Κούντριας, επισημαίνοντας πως υπάρχει έλλειμμα σε όλες τις κατηγορίες των τεχνιτών που ασχολούνται με την οικοδομή.

Επεσήμανε δε, πως το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού δεν είναι μόνο στην περιφέρεια, αλλά είναι και μέσα στις πόλεις. Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ενώ υπάρχει ζήτηση για ανακαινίσεις και ανοικοδομήσεις δεν υπάρχει προσωπικό, ο κ. Κούντριας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η νεολαία δεν στρέφεται στα τεχνικά επαγγέλματα. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι πολύς κόσμος έχει μείνει στην παλιά φιλοσοφία να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης , πολύς κόσμος επαναπαύεται με κάτι μικρά επιδόματα από το κράτος. Υπάρχει μια μερίδα κόσμου πολλών ηλικιακών ομάδων που δυστυχώς έχουν αυτή τη νοοτροπία».

Ο κ. Κούντριας συνέχισε λέγοντας πως η νεολαία ειδικά στις περιαστικές περιοχές δεν βλέπει ως μια επένδυση στο μέλλον την ενασχόληση με κάποιο τεχνικό επάγγελμα παρά το γεγονός ότι όσοι είναι ήδη επαγγελματίες προσπαθούν να τους παρακινήσουν.

«Προσπαθούμε να τους φέρουμε κοντά γιατί τα δικά μας τεχνικά επαγγέλματα, όχι μόνο των μηχανικών, αλλά σε όλους τους κλάδους της οικοδομής έχουν και θα έχουν δουλειά, γιατί το Ν. Πήλιο είναι ένα μέρος στο οποίο έρχονται και αγοράζουν, φτιάχνουν και ανακαινίζουν σπίτια άνθρωποι, οι οποίοι το έχουν ψάξει. Δεν είναι ο τυχαίος πελάτης, είναι ψαγμένος ο άνθρωπος που θα έρθει και θα αγοράσει εδώ. Το κάνει συνειδητά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Κούντριας σημείωσε πως η πλειονότητα των πελατών της εταιρείας του είναι ξένοι κυρίως από την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Βρετανία κυρίως όμως πριν το Brexit, ενώ υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων με ελληνικές ρίζες, που συνταξιοδοτούνται ή επιστρέψουν μετά από πολλά χρόνια έξω και θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα και επιλέγουν το Νότιο Πήλιο.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.