Νίκος Μόσχος: «Ο Δήμος όφειλε να είχε προετοιμάσει την πόλη και όχι να φωνάζει ο Δήμαρχος που πάτε ρε»

Υπάρχει το σχέδιο Δάρδανος και πολύ σαφείς οδηγίες της νομοθεσίας

Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ένα σχέδιο που το έχει ψηφίσει η δημοτική αρχή, όμως αντί να είχε προετοιμάσει την πόλη κι αντί να θέσει σε λειτουργία το σχέδιο Δάρδανος, προτίμησε ο Δήμαρχος να τρέχει στους δρόμους και να φωνάζει «πού πάτε ρε;», ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου, δικηγόρος κ. Νίκος Μόσχος σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στον Βόλο με το πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο Daniel.

 

Ο κ. Μόσχος μίλησε αναλυτικά και διεξοδικά για πως θα μπορούσε να έχει εμπλακεί με πίεση, λόγο και άποψη σε έργα που αφορούν στον Βόλο, ακόμη κι αν δεν είναι της αρμοδιότητάς τους και εστίασε περισσότερο στο θέμα της κακοκαιρίας και της αντιμετώπισής της.

«Η Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που είναι πραγματικά μια κεντρική υπηρεσία, που παρουσίασε δείγματα σοβαρότητας και οργάνωσης, έχει βγάλει ειδικά για τις πλημμύρες και για άλλα φυσικά φαινόμενα, συγκεκριμένες οδηγίες, αναλυτικότατες εγκυκλίους κι έναν αναλυτικότατο οδηγό, τι πρέπει να κάνει κάθε όργανο και οι Δήμοι σε αυτές τις περιπτώσεις. Το σχέδιο Δάρδανος. Είναι σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων. Κάθε Δήμος οφείλει κάθε χρόνο αυτό το σχέδιο να το επικαιροποιεί», εξήγησε ο κ. Μόσχος λέγοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2022 το είχε εγκρίνει.

«Το θέμα είναι τι εφαρμόστηκε από αυτά; Δεν προβλέπει να φωνάζει ο Δήμαρχος που πάτε ρε! Βάσει αυτού του σχεδίου αλλά και της νομοθεσίας έπρεπε να συγκληθεί άμεσα το τοπικό επιχειρησιακό όργανο πολιτικής προστασίας,  να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, να ενημερωθούν αναλυτικά οι πολίτες, να τεθούν όλοι οι φορείς σε κατάσταση ετοιμότητας. Τη Δευτέρα ο Δήμαρχος έκανε εγκαίνια κόμβου που θα κατασκευαστεί, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, δεν συγκλήθηκε ποτέ το συντονιστικό και είχαμε έναν Δήμαρχο να περιφέρεται άσκοπα στην πόλη και να φωνάζει στον κόσμο που πάτε ρε», συνέχισε ο κ. Μόσχος.

Τόνισε δε,  ότι το σχέδιο Δάρδανος δεν έχει καταρτιστεί για να αντιμετωπίσει μια απλή κακοκαιρία, αλλά έχει καταρτιστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να μειωθούν οι συνέπειες όσο το δυνατόν περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μάλιστα, έκανε λόγο για μια σειρά παραλείψεων, χαρακτηρίζοντάς τις ασυγχώρητες καθώς υπήρχε η ενημέρωση και ο προειδοποιήσεις.

Μέσα στις ασυγχώρητες παραλείψεις ήταν ο μη καθαρισμός των φρεατίων, το ασφαλτόμειγμα ακόμη και μέσα σε φρεάτια, η μη υδραυλική μελέτη για τους κόμβους. Επίσης στο θέμα του συντονισμού, θα έπρεπε όπως επεσήμανε ο κ. Μόσχος να είχε λειτουργήσει το  γραφείο πολιτικής προστασίας  που να υπάγεται στη Διεύθυνση Καθαριότητας, να συντονίζει να οργανώνει, να παίρνει πληροφορίες από την ΕΜΥ , την Αστυνομία, την περιφέρεια και να υπάρχει ένας συντονισμός.

Αντ’ αυτού όμως «ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας κυκλοφορούσε μαζί με τον Δήμαρχο να τον βγάζει φωτογραφίες, να κάνουν άσκοπες βόλτες στην πόλη αντί να είναι στο κέντρο επιχειρήσεων. Το θέμα του συντονισμού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μείζον. Ποιος θα πει στους υπαλλήλους, τα φορτηγά, τα γκρέιντερ, τις τσάπες τι να κάνουν»;

Ο κ. Μόσχος αναφερόμενος στα έργα και κυρίως στα αντιπλημμυρικά, που δεν έχει αναλάβει ο Δήμος Βόλου, όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος, τόνισε πως «το μείζον ζήτημα είναι ότι επί εννέα χρόνια ο κ. Μπέος δεν διεκδίκησε την παραμικρή χρηματοδότηση, δεν προχώρησε την παραμικρή μελέτη για οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο. Άφησε την πόλη ανοχύρωτη. Μάλιστα ό,τι έργο είχαν ξεκινήσει προηγούμενες «κακές» δημοτικές αρχές με διάφορα αντιπλημμυρικά τα είχε σταματήσει ακριβώς για να μην υπάρχει κάποια σύνδεσή του με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές».

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος υπογράμμισε πως υπάρχει λόγος που έχουν θεσπιστεί όλα αυτά τα σχέδια, όσα πρέπει να κάνουν οι Δήμοι κτλ.. «Το να μην τηρείς τη νομοθεσία και τους κανόνες δεν είναι μαγκιά, δεν είναι είδος πολιτικής πράξης ή ανυπακοή, όταν υπάρχει νόμος που λέει ότι θα συντηρείς και θα καθαρίζεις τα υδραυλικά έργα, μιλάμε για αυτονόητα. Όφειλες να είχες προετοιμάσει την πόλη», κατέληξε ο κ. Μόσχος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.