Νίκος Παπαπέτρος: Πολιτικές και νομικές ευθύνες της ΔΕΥΑΜΒ για το «φέσι» των 20 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ

Στα 5,5 εκ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές για ύδρευση και 3εκ. ευρώ για άρδευση

Συνέχεια στο μείζον ζήτημα που αποκάλυψε η ΜΑΓΝΗΣΙΑ για το τεράστιο χρέος των 20 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΜΒ στη ΔΕΗ δίνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου με τον συνδυασμό «Συμμαχία για τον Βόλο» κ. Νίκος Παπαπέτρος, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε πως το εν λόγω ζήτημα έχει και πολιτικές αλλά και νομικές ευθύνες, ενώ μίλησε ξεκάθαρα για κακοδιαχείριση, φέροντας στο φως ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει ανείσπρακτες οφειλές ύδρευσης 5,5 εκ. ευρώ και άρδευσης 3εκ. ευρώ!

Ο κ. Παπαπέτρος κατέρριψε το αφήγημα του Αχ. Μπέου ότι όλες οι ΔΕΥΑ στην Ελλάδα χρωστάνε, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι πραγματικότητα και έστρεψε το βλέμμα του στη γειτονική Λάρισα.

Σημείωσε δε, πως από τη στιγμή που ήδη έχουμε ακριβά τέλη ύδρευσης στον Βόλο, εάν τα χρήματα διαχειρίζονταν σωστά η ΔΕΥΑΜΒ, τότε θα έπρεπε να είχε καλύψει αυτή τη δαπάνη της ανακοστολόγησης της τιμής ρεύματος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Ας μας έλεγε ο εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΜΒ τι πλήρωσε. Λέει εκεί που πληρώναμε 200.000 πληρώνουμε 800.000 ευρώ. Τα 200.000 που πλήρωνε προηγουμένως συνεχίζει να τα πληρώνει; Όχι βέβαια», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος, επισημαίνοντας πως η ΔΕΥΑΜΒ έχει επιλέξει η ίδια την κατηγορία ρεύματος για τις υποδομές της -οικιακό, εργοταξιακό, βιομηχανικό- και δεν είναι κάτι που μονομερώς το έχει επιλέξει η ΔΕΗ και ανέφερε πως

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαφορά της ανακοστολόγησης ας πούμε ότι οφείλεται. Η αρχική κοστολόγηση του ρεύματος πληρώθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ; Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν έχει την ίδια τιμή σε οποιαδήποτε κατηγορία ρεύματος, άλλη για τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ , άλλο για βιοτεχνική χρήση κτλ κι αυτές τις κατηγορίες τις έχει επιλέξει η ίδια η ΔΕΥΑΜΒ, δεν είναι κάτι που μονομερώς το έχει επιλέξει η ΔΕΗ. «Υπάρχει και δυνατότητα διαπραγμάτευσης για την κατηγορία -οικιακό, εργοταξιακό, βιομηχανικό ρεύμα. Η ΕΥΔΑΠ δεν πληρώνει με το ίδιο τιμολόγιο, ούτε στη Θεσσαλονίκη. Εχουν διαφορετικό τιμολόγιο. Γιατί δεν το διαπραγματευτήκαμε στη ΔΕΥΑΜΒ;», είπε ο κ. Παπαπέτρος.

Ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων

Στο μεταξύ ο κ. Παπαπέτρος χαρακτήρισε ψέμα αυτό που ειπώθηκε από πλευράς ΔΕΥΑΜΒ και Δήμου Βόλου, ότι το πρόβλημα με τη ΔΕΗ δημιουργήθηκε την περίοδο ανακοστολόγησης του ρεύματος.

«Με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ που έχω η περίοδος ανακοστολόγησης ξεκινά από το φθινόπωρο του 21 μέχρι σήμερα. Το χρέος της ΔΕΥΑΜΒ τα 20 εκ. ευρώ δεν δημιουργήθηκαν αυτή την περίοδο. Το χρέος διογκώθηκε σε 12 εκ. που αφορούν σε αυτή την περίοδο , τα υπόλοιπα 8; Αφορούν την υπόλοιπη επταετία από το 2014. Όταν το 2014 ανέλαβε τη ΔΕΥΑΜΒ στους ισολογισμούς υπήρχε αποθεματικό και δεν υπήρχε καμία οφειλή προς τη ΔΕΗ.

Το χρέος δεν διογκώθηκε μόνο τα τελευταία χρόνια και το χρέος διογκώθηκε για συγκεκριμένες αιτίες.

 

Το χρέος δημιουργήθηκε επειδή υπάρχουν ανείσπρακτες απαιτήσεις από τη ΔΕΥΑΜΒ. Δεν είναι τυχαίες και έχουν σχέση με τη διαχείριση.  Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές για μεγάλους καταναλωτές , πάνω από 10.000 ευρώ και είναι στο σύνολο 5,5 εκ. ευρώ. Τα τέλη άρδευσης που δεν έχουν εισπραχτεί ξεπερνούν μέχρι το 2020 τα 2,5- 3 εκ. ευρώ. Αυτού του είδους η διαχείριση είναι συνετή; Και μας φταίει η ανακοστολόγηση και θα πρέπει να κάνουμε αύξηση των τελών; Μείωση έπρεπε να έχουμε κάνει καθώς πληρώνουμε από τα πιο ακριβά τέλη στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος.

Συμπλήρωσε δε, πως οι οφειλές που ξεπερνούν τα 5,5 εκ. ευρώ από τα τέλη ύδρευσης αφορούν μεγάλους καταναλωτές και συγκεκριμένα 81 υδρόμετρα.

Στα όρια της απιστίας η διαχείριση

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου και νομικός χαρακτήρισε την συνολική διαχείριση της ΔΕΥΑΜΒ ως τραγική και ανέφερε πως κινείται στα όρια της απιστίας, γι’ αυτό και έχει διαταχθεί προκαταρκτική.

«Χρωστάει η ΔΕΥΑΜΒ 20 εκ. ευρώ και καθόμαστε και μιλάμε εάν θα δώσουμε φιλάκια στη ΔΕΗ; Λέμε για κόμβους στο Κοιμητήριο κτλ, για να εκτρέψουμε τη συζήτηση; Ας μας δώσουν μία εξήγηση», είπε ο κ. Παπαπέτρος και υπογράμμισε πως η ΔΕΥΑΜΒ και η δημοτική αρχή όφειλε να μην κρύψει το ζήτημα αυτό και γι’ αυτό φέρει πολιτικές ευθύνες.

«Όποιος διαχειρίζεται δημόσιες υποθέσεις οφείλει να μην το κάνει κρυφά. Δεν μιλάμε για εξωτερική πολιτική, εδώ μιλάμε για διαχείριση δημοσίου χρήματος. Είναι τεράστια πολιτική ευθύνη. Αυτά δεν τα αντιμετωπίζουμε κρυφά, αλλά με δημόσιο διάλογο.

Αυτό αφορά την πολιτική διάσταση. Υπάρχει και μια άλλη νομική διάσταση που θέτει επίσης τεράστια ζητήματα. Όταν μιλάμε για εταιρείες, είτε για δημόσιους φορείς και η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια δημοτική επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου συντάσσουν ισολογισμούς, έχουν οικονομικές καταστάσεις, έχουν στοιχεία που δημοσιεύονται από τον νόμο. Στους ισολογισμούς της ΔΕΥΑΜΒ δεν αποτυπώνονται οι οφειλές αυτές. Εάν δεν είναι εικονικοί σίγουρα είναι ψευδείς», σημείωσε ο κ. Παπαπέτρος και συμπλήρωσε ότι και τα Κολυμβητήρια της πόλης έχουν πρόβλημα, καθώς κλείνουν για «συντήρηση», ενώ στην πραγματικότητα τους διακόπτουν την παροχή του φυσικού αερίου.

 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Παπαπέτρου στο Ράδιο ΕΝΑ:

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.