Ο διευθυντής του Κ.Υ. Ζαγοράς αφήνει το ΕΣΥ μετά από 17 χρόνια για τον ιδιωτικό τομέα

Ερημώνουν τα περιφερειακά ιατρεία -υποστελεχώνονται τα ΚΥ

Κατάγεται από τα Τρίκαλα, όμως η ιατρική τον έφερε πριν από 17 και πλέον χρόνια στη Μαγνησία και στο περιφερειακό ιατρείο Πορταριάς,  όπου διατηρούσε οργανική θέση. Ο γενικός ιατρός και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς κ. Δημήτρης Κανάτας, ο οποίος εκτός από το Κέντρο Υγείας εξυπηρετούσε και πλήθος άλλων χωριών στο Πήλιο, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από το ΕΣΥ και να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στο magnesianews.gr ο ίδιος σημείωσε πως αγάπησε πολύ τη Μαγνησία και τον τόπο, έκανε εδώ την οικογένειά του και το σπίτι του και μπορεί να πήρε την απόφαση να μεταπηδήσει από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα αλλάξει τόπο, ούτε και επάγγελμα.

«Προσωπικοί λόγοι με ώθησαν στο να πάρω την απόφαση. Όμως η υποστελέχωση είναι ένα πρόβλημα χρόνιο, που δεν έχει επιλυθεί» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και σημείωσε πως πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους γιατρούς για να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας στα νησιά, στο Πήλιο, στα ακριτικά σημεία της χώρας.

«Με πολύ κόπο κρατούσαμε το Κέντρο Υγείας. Τώρα θα μείνουν τρεις ειδικοί γιατροί και οι αγροτικοί», σημείωσε.

Και μπορεί ο ίδιος να ανοίγει τα φτερά του, προς μία διαφορετική πορεία, όμως οι κάτοικοι των χωριών που επί 17 και πλέον χρόνια εξυπηρετούσε δεν τον έχουν ξεχάσει και σκέφτονται πως ήταν ο δικός τους γιατρός. Μάλιστα ο ίδιος τους ενημέρωσε πως δεν θα πάρει την άδεια που δικαιούται, θα παραμείνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να μπορέσει να συνδράμει στις ανάγκες του, όσο μπορεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιστολή που έστειλε στο magnesianews.gr η κ. Δώρα Τσελεπίδου που μιλά για τον κ. Κανάτα και την προσφορά του στην περιοχή.

Η επιστολή της κ. Τσελεπίδου

 

«Ο γιατρός της Πορταριάς

Παλαιότερα η αναφορά σ ένα χωριό όταν γίνονταν ειδική μνεία στα πρόσωπα, είχε να κάνει με τον πρόεδρο, το δάσκαλο, τον παππά, το χωροφύλακα και στο πιο κοντινό παρελθόν, με τον γιατρό.

Στη σύγχρονη Πορταριά του Πηλίου, το πάλαι ποτέ κραταιό Αστυνομικό Τμήμα αφομοιώθηκε στο Δήμο Βόλου, το Πρότυπο Σχολείο , δόξα τον Θεό, έχει εκπαιδευτικούς, οι ιερείς λειτουργούν σε περισσότερες από μία εκκλησίες και ο πρόεδρος έχει αναλάβει δράση από την 1η του χρόνου.

Μοναδική περίπτωση ο γιατρός!

Από το 2007 ο Δημήτρης Κανάτας ( του Παναγιώτη) είναι συνεπέστατος στα καθήκοντα του , οι κάτοικοι εμπιστεύονται την κρίση του και όπως λέει και ο ίδιος.. “” Οι δύσκολες στιγμές ήταν λίγες. Άγχος πάντα υπάρχει, αλλά η αλληλεγγύη, η σχέση που αναπτύχθηκε με τον κόσμο, η συνεργασία που είχαμε, ξεπέρασε τις δυσκολίες…

Γενικά οι περισσότερες στιγμές ήταν χαρούμενες.. “” Ο Δημήτρης Κανάτας μετά από 17μιση χρόνια αποφάσισε να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και να κατέβει στον Βόλο. Το ταξίδι ήταν μεγάλο. Κάνοντας το αγροτικό του στον Αλμυρό, πριν καταλήξει στην Πορταριά , στη Μακρινίτσα, Σταγιάτες, Άλλη Μεριά, Κατηχώρι και από Ανατολικό Πήλιο , δηλαδή Ζαγορά, Κισσό, Μούρεσι , Τσαγκαράδα, Πουρί, Αγ. Δημήτριο , Μακρυρράχη, Ξουρίχτι… “”Αποφάσισα πριν μερικούς μήνες να στραφώ στον ιδιωτικό τομέα. Θα έχω δικό μου ιατρείο στο Βόλο κοντά στο πάρκο της Καλλιθέας . Τον άλλο μήνα υποβάλλω παραίτηση. Δεν θα κάνω χρήση αδείας και θα παραμείνω μέχρι και τέλη Ιουνίου εδώ…””

Και περιμένοντας να έρθει αντικαταστάτης… Η επόμενη μέρα θα ξημερώσει χωρίς τον γιατρό (της καρδιάς τους), στην Πορταριά,  με την κοινότητα να τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια ο Δημήτρης Κανάτας ήταν μόνος του στο διθέσιο ιατρείο. Ένας μακρύς δρόμος έφθασε στο τέλος του…».

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.