Π. Βαφίνης: “Το πλωτό ασθενοφόρο ταξιδεύει με έως 5 μποφόρ- Δεν νιώθω και τη μεγαλύτερη ασφάλεια”

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλόννησος αναφορικά με τον τομέα υγείας, καθώς όπως τόνισε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Πέτρος Βαφίνης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, αφενός το πλωτό ασθενοφόρο δεν μπορεί να ταξιδέψει με άνω των 5 μποφόρ, αφετέρου το Περιφερειακό Ιατρείο είναι “γυμνό” από ιατρικό προσωπικό, καθώς υπηρετούν μόλις δύο αγροτικοί ιατροί. Ο κ. Βαφίνης τόνισε πως δεν έχει στόχο αντιπολιτευτικό, ούτε στοχοποίησης κάποιου, όμως όταν παραδόθηκε το πλωτό σκάφος- ασθενοφόρο παρουσιάστηκε ως αξιόπλοο.

 

“Περιμέναμε ένα σκάφος που θα λειτουργεί και ως πλωτό ασθενοφόρο στα νησιά των Σποράδων, ένα σκάφος που θα είναι αξιόπλοο και το είχα στο μυαλό μου σε κάποια μποφόρ από αυτά που πάει ένα απλό σκαφάκι. Εκείνη την ημέρα της παραλαβής του είπα ότι πλέον αισθάνομαι μεγαλύτερη ασφάλεια. Εάν σταματά όμως τις διακομιδές στα 5-6 μποφόρ δεν μπορώ να πω ότι νιώθω και την καλύτερη ασφάλεια”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφίνης και αναρωτήθηκε ποιος είναι ο αρμόδιος που αποφασίζει εάν το πλωτό ασθενοφόρο θα “βγει” στη θάλασσα, τη στιγμή δε που η κατασκευάστρια εταιρεία αναφέρει πως το πλωτό μπορεί να μετακινηθεί και με έως 8 μποφόρ.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Αλοννήσου τόνισε πως οι καιρικές συνθήκες στις Σποράδες είναι τέτοιες που τα 5-6 μποφόρ είναι πολύ συχνά, υπογραμμίζοντας πως μέσα στον χειμώνα που τώρα δείχνει τα δόντια του, τα μποφόρ και οι άνεμοι είναι ένα καθημερινό σχεδόν φαινόμενο.

Αναφερόμενος δε,  στο ποιος θα μπορούσε να λάβει την απόφαση για το εάν το πλωτό θα μπορεί να ταξιδέψει ο κ. Βαφίνης σημείωσε σχετικά ότι “από προηγούμενή μου εμπειρία την απόφαση εάν θα βγει το σκάφος την παίρνει ο χειριστής. Δεν στοχοποιώ κανέναν. Δεν θα κρίνω τους λιμενικούς εάν έχουν εμπειρία ή όχι. Δεν είναι δική μου δουλειά. Λέω ότι αυτό το σκάφος εφόσον αγοράστηκε με κάποιες προδιαγραφές, αυτοί που το επέλεξαν το έκαναν για να ταξιδεύει με 4 μποφόρ; Δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση, ούτε να υποτιμήσω το νέο αυτό σκάφος”.

Τόνισε πως το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία και σημείωσε πως στους μικρούς Δήμους και στα νησιά οι πολίτες μόλις έχουν ένα πρόβλημα, επικοινωνούν οποιαδήποτε ώρα με τον Δήμαρχο και ζητούν την βοήθειά του.

Ο κ. Βαφίνης ανέφερε δε πως ειδική κάψουλα για τη μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό δεν έχει η Αλόννησος, αλλά ούτε και η Σκόπελος, ενώ του μεταφέρθηκε ότι η κάψουλα που υπήρχε στη Σκιάθο έχει χαλάσει. Σημείωσε πως από την αρχή της πανδημίας ο Δήμος είχε ζητήσει τη στελέχωση με προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου, αλλά και τη προμήθεια μίας κάψουλας, καθώς σε προηγούμενες αεροδιακομιδές στην αρχή της πανδημίας το ελικόπτερο περνούσε από την Σκιάθο, έπαιρνε την κάψουμε και έρχονταν στην Αλόννησο για να παραλάβει τον ασθενή.

Σημείωσε πως από τη στιγμή που το πλωτό ασθενοφόρο δεν μπορεί να κάνει διακομιδές με 5 μποφόρ και άνω, αυτές πρέπει να γίνονται δια αέρος, πράγμα που δεν είναι εύκολο, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν εκατοντάδες νησιά στην Ελλάδα, όμως δεν υπάρχουν εκατοντάδες ελικόπτερα.

Τόνισε δε, πως αυτή τη στιγμή το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου έχει μόνο δύο αγροτικούς ιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και υπογράμμισε πως “Όταν ζεις σε έναν βράχο, γιατί τα νησιά μας τον χειμώνα είναι βράχοι, όταν έχεις την απομόνωση καθημερινά και δεν ξέρεις τι θα ξημερώσει τις επόμενες ημέρες και όταν έχεις υποστελεχωμένο ένα ιατρείο και δεν έχεις γιατρό και έχεις τα παιδιά σου, τους γονείς σου, την οικογένειά σου και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε, δεν πειράζει εάν βγει κάποιος και φωνάξει λίγο παραπάνω είτε για το πλωτό, είτε για το ελικόπτερο. Το δικαιούμαστε στο φινάλε”.

Τέλος, σημείωσε πως ένα ιδιωτικό σκάφος που υπήρχε στην Αλόννησο και πραγματοποιούσε διακομιδές, αποχώρησε από το νησί. Το εν λόγω σκάφος ταξίδευε με έως 6 μποφόρ, ενώ το πλωτό ασθενοφόρο ταξιδεύει με ένα μποφόρ λιγότερο..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.