Πανεπιστήμιο: Πτώση βάσεων εκτιμάται στις Πολυτεχνικές σχολές του Βόλου

Νέα δεδομένα ωστόσο, δεν επιτρέπουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα

Την εκτίμησή του, για το που θα κινηθούν οι βάσεις των σχολών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μεταφέρει ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός, ερευνητής και σύμβουλος σταδιοδρομίας. Για τις Πολυτεχνικές Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, εκτιμάται σημαντική πτώση των βάσεων. Σημειώνεται βέβαια, ότι πρόκειται για εκτίμηση και όχι ασφαλώς για τις βάσεις, που πιθανόν να διαφέρουν και οι οποίες βάσεις, θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε το larissanet.gr, «φέτος η εκτίμηση, είχε ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Τα νέα δεδομένα είναι:
1. Η αύξηση των θέσεων των εισακτέων, που ένα μέρος της αύξησης απορροφούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.
2. Η ένταξη των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που, λογικά, θα αυξήσει τη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές. Η αύξηση της ζήτησης δείχνει άνοδο των βάσεων, χωρίς, όμως, να είναι δυνατή η ποσοτικοποίηση της αύξησης. Θεωρήστε ενδεικτική την άνοδο, που πιθανόν να είναι μεγάλη.
3. Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση. Σημαντικός παράγοντας, είναι η ενημέρωση που είχαν ή δεν είχαν οι υποψήφιοι, σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που παραμένουν ίδια με των ΤΕΙ. Ειδικά για τους μηχανικούς, οι τετραετείς σπουδές βάζουν τους αποφοίτους τους σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους αποφοίτους των πολυτεχνικών σχολών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του μαθηματικού, οι βάσεις για το 2018, για τις Πολυτεχνικές σχολές του Π.Θ. που εδρεύουν στον Βόλο, είναι:
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Βόλου 15200 (η βάση εισαγωγής του 2017 ήταν 15770) -570 μόρια.
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βόλου 16080 (πέρυσι ήταν 16242) -162 μόρια.
Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Βόλου 10900 (πέρυσι 11754) -854.
Μηχανολόγων – Μηχανικών Βόλου 16300 (πέρυσι 16455) -155.
Πολιτικών Μηχανικών Βόλου 13700 (πέρυσι 14315) -615 μόρια

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.