Πως είδαν και βίωσαν Βολιώτες μαθητές τις πλημμύρες και τι προτείνουν για την κλιματική κρίση

Τι αναφέρουν μέλη του Ομίλου Δημοσιογραφίας του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου

Ποια είναι άραγε η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία; Πόσο πρέπει να ανησυχούμε και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν ατομικά αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, κατά το δυνατόν, για μια επικείμενη ή εν εξελίξει φυσική καταστροφή;

Είναι αλήθεια ότι ο προβληματισμός όλων μας αναφορικά με την κλιματική αλλαγή αυξάνεται, καθώς παρατηρούμε ότι το φαινόμενο λαμβάνει παγκόσμια ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι ανησυχίες των επιστημόνων εντείνονται για τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία.

Η μαθητιώσα νεολαία δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχη και απαθής σε ό,τι μας ταλανίζει και βεβαίως κινείται απειλητικά κατά του περιβάλλοντος. Το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν χώρα αρκετές δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτή της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης με θέμα «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα και Διαχείριση Κρίσεων».

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, να αναλύσουμε τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διαχείριση της κρίσης στη Θεσσαλία, και να προσφέρουμε πολύτιμες προτάσεις για τη βελτίωση των μέτρων προετοιμασίας, ανταπόκρισης και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών σε μελλοντικά γεγονότα. Μα, περισσότερο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας μας απέναντι στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμός στην ίδια την ύπαρξή μας!

 

(Οι απόψεις που καταγράφονται ανήκουν στα μέλη του Ομίλου Δημοσιογραφίας του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου. Υπεύθυνη ομίλου: Δρ Σοφία Κανταράκη, Φιλόλογος, Διευθύντρια 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου)

 

Αφροδίτη Αναγνώστου

 

Η καθημερινότητα στον Βόλο είναι πολύ διαφορετική μετά από το χτύπημα της ακραίας κακοκαιρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία έπληξε ολόκληρη τη Μαγνησία και μας προκάλεσε προβληματισμούς για το μέλλον αλλά και για την επέλαση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και σήμερα αποτελεί μια οδυνηρή εμπειρία που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στις μνήμες μας έχοντας προκαλέσει πολλές σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην πόλη και στις υποδομές της αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους της. Οι περισσότερες επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Σημαντικό ποσοστό των  αγροτών αποδυναμώθηκαν οικονομικά με την μηδένιση του εισοδήματός τους αλλά και παράλληλα προκλήθηκαν αυξήσεις στις  τιμές των τροφίμων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κάτοικοι πολλών περιοχών έχασαν τις περιουσίες τους (σπίτια, αυτοκίνητα, καλλιέργειες κ.ά.) ενώ άλλοι κινδύνεψαν πολύ σοβαρά. Πολλοί διαμαρτύρονται ότι το κράτος δεν έλαβε τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση και τη σωστή  πρόληψη του προβλήματος. Η πόλη μας απειλήθηκε σοβαρά και εμείς αναρωτιόμαστε μέχρι πού άραγε θα φτάσει το μένος της κλιματικής αλλαγής και πόσο οι ζωές μας θα βρίσκονται σε κίνδυνο;

Δήμητρα Φέκκα

 

Η κακοκαιρία και οι πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνήσια τον περασμένο Σεπτέμβριο, άφησαν πίσω τους πολλά προβλήματα που απασχόλησαν τους πολίτες του Βόλου για αρκετό καιρό. Η κλιματική μεταβολή τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει πλέον σε κλιματική κρίση λόγω της συνεχόμενης αύξησης των επιπτώσεων της. Αποτελεί σοβαρή απειλή και οι συνέπειες της επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Πρόσφατα η πόλη μας, ο Βόλος, έζησε δραματικές στιγμές στο πέρασμα της κακοκαιρίας (Elias). Πλημμύρισαν σπίτια, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, καταστράφηκαν επιχειρήσεις. Εγκλωβίστηκαν πολίτες και δυστυχώς χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν τα χωριά του Πηλίου με ζημιές στο οδικό δίκτυο, αδυναμία μετακίνησης για πολλές ημέρες και οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού. Σκόνη και τόνοι λάσπης παντού στους δρόμους της πόλης έκαναν την ατμόσφαιρα ανυπόφορη. Η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δημιούργησε πολλά προβλήματα και οι καταστροφές στα αντλιοστάσια των πηγών που τροφοδοτούν την πόλη άργησαν πολύ να αποκατασταθούν, οδηγώντας σε έντονη δυσανασχέτηση των πολιτών. Είναι λυπηρό μα μετά την πλημμύρα η πόλη δεν είναι ίδια… Ας ελπίσουμε αυτό να αποτελέσει κίνητρο για όλους (κυβέρνηση, πολίτες) να πάρουν άμεσα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

Μαρία Όλγα Καραγεωργίου

 

Ο Βόλος, μια πόλη με πλούσια ιστορία, έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με το φαινόμενο των πλημμυρών. Οι πλημμύρες στον Βόλο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Θεωρώ ότι οφείλονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και την ανεπαρκή υποδομή. Οι έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση των υδάτων, οδηγούν σε σοβαρές υλικές καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές απώλειες στους επαγγελματίες. Επιπλέον, οι πλημμύρες μπορεί να οδηγήσουν σε ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς, δημιουργώντας ανασφάλεια στους κατοίκους. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, απαιτούνται βελτιώσεις στις υποδομές, ετοιμότητα των αυτοδιοικητικών αρχών με συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους, άμεσα διαθέσιμους, αναδάσωση των γύρω περιοχών, ρεαλιστικές ασκήσεις, καλύτερος σχεδιασμός και μέτρα πρόληψης, όπως η δημιουργία φραγμάτων και η τακτική συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων.

 

Ελένη Παππά

Οι  πλημμύρες που έπληξαν τον Βόλο πρόσφατα δημιούργησαν στους κατοίκους της πόλης μία νέα, δύσκολη πραγματικότητα. Έτσι, η επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία για κάποιους ανθρώπους ήταν ανέφικτη, αποτελούσε μία μεγάλη πρόκληση. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Βόλος ήταν η ποιότητα του πόσιμου νερού, αφού το νερό δεν ήταν κατάλληλο για χρήση. Τόνοι σκουπιδιών παρασύρθηκαν από τα νερά, και χιλιάδες πλαστικά, γυάλινα απορρίμματα, αλλά και λάσπες αντικατέστησαν τα καθαρά νερά της θάλασσας. Μετά από αυτό γίνονται πολλές προσπάθειες και έργα για την συντήρηση της πόλης και την επιστροφή στην καθημερινή ζωή.

 

Μαρία Θάνου

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο τραυματίζονται σοβαρά ή και θανάσιμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πλημμύρες στην πόλη μας τους Σεπτέμβριο του 2023, με αποτέλεσμα πάνω από 10 άνθρωποι να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά και να χάσουν τη ζωή τους. Έτσι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επικίνδυνες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και για τις ίδιες μας τις ζωές. Οι φυσικές καταστροφές που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Προκαλούνται από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα. Όμως όλες αυτές οι καταστροφές δεν επηρεάζουν όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και εμάς. Συγκεκριμένα πριν από λίγο καιρό μεγάλες πλημμύρες κατέστρεψαν την πόλη μας και έβαλαν πολλές ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, ενώ κάποιες από αυτές χάθηκαν. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα του προβλήματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιες λύσεις. Αντίθετα δεν πρέπει να το υποτιμούμε, γιατί μπορεί να μας στοιχίσει ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.

Σταύρος Τσίντζος

Κλιματική αλλαγή, καταστροφές, πλημμύρες, περίεργα καιρικά φαινόμενα, άστατος καιρός κ.ά.. Το φως σε αυτό το ατελείωτο τούνελ βρίσκεται στη συνεργασία με τη φύση. Ευτυχώς ή δυστυχώς η φύση δεν ξεχνά, κάτι το οποίο η περιοχή μας βίωσε άσχημα με την αναδιαμόρφωση της λίμνης Κάρλας. Δεν πρέπει πρόχειρα και επιπόλαια να παραμορφώνουμε την φύση με ανούσια αναχώματα και αλλαγές στο περιβάλλον της. Επιβάλλεται η ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την περιοχή μας. Είναι επιτακτική μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με έμφαση στον οικοτουρισμό και με φιλικές δραστηριότητες προς το περιβάλλον, όπως η δημιουργία «ελεγχόμενων ζωνών πλημμύρας», όπου θα απορρέει το νερό, η διατήρηση των φυτών και δέντρων μέσα στις κοίτες ή τις όχθες των ποταμών για την συγκράτηση του εδάφους και αξιοποιώντας κρατικά κονδύλια για την εστίαση σε ειδικούς ενισχύοντας τα παραμελημένα ελληνικά δασαρχεία… Δεν πολεμάμε την φύση, αντιθέτως την αντιμετωπίζουμε όπως θα έπρεπε να κάνουμε στο σπίτι μας, δηλαδή με φροντίδα και αγάπη έτσι ώστε να εισπράξουμε το ίδιο.  Θεωρώ ότι η ρίζα του πλημμυρικού φαινομένου, και όχι μόνο, βρίσκεται στη λανθασμένη μας νοοτροπία Η κλιματική κρίση αποτελεί ένα μείζων ζήτημα για τον πλανήτη μας το οποίο απειλεί εμάς τους ανθρώπους ως είδος με εξαφάνιση. Όλα αυτά πολύ πιθανόν να ακούγονται ως αποκαλυπτικά σενάρια ταινίας που θα διαδραματίζεται πολλές δεκαετίες αργότερα στο μέλλον. Όμως ακόμη και στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά τέτοια συμβάντα. Πιστεύω πως όλοι επηρεάστηκαν από αυτήν την απίστευτη καταστροφή, εκ των οποίων οι μαθητές του νομού καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους δια ζώσης, αριθμός πολιτών έχασαν την δουλειά τους – τα χωράφια τους  – τις ιδιοκτησίες τους ακόμη και τα σπίτια τους.  Κατά την άποψή μου αυτό το γεγονός πρέπει να είναι μία ακόμη απόδειξη, ότι είναι ευθύνη μας να προστατέψουμε το περιβάλλον όσο υπάρχει ακόμη χρόνος.

Θεανώ- Μαρία Βαούτη

Πριν από λίγους μήνες, η πόλη του Βόλου δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, λόγω των πλημμυρών που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει. Βρισκόμαστε άραγε σε αδιέξοδο; Αναμφίβολα μας ανησυχούν έντονα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διότι έχουν αρχίσει να φαίνονται μέσα από τις φυσικές καταστροφές που έχουμε υποστεί και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια επιδεινώνονται άσχημα. Εκείνο το διάστημα η αποκατάσταση της ύδρευσης, καθώς και του ρεύματος καθυστέρησε αρκετά, με αποτέλεσμα αρκετές συνοικίες του Βόλου να μην έχουν τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωσή τους.  Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μεταφέρθηκε, τουλάχιστον, ένα μήνα αργότερα, ενώ σε χωριά και κωμοπόλεις που υπέστησαν μεγαλύτερες καταστροφές ακόμα και όταν τα υπόλοιπα σχολεία είχαν ανοίξει σε αυτά ήταν αδύνατη η μετακίνηση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Ανεπανόρθωτες καταστροφές και ηθική βλάβη. Πόνος και οδύνη. Αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες καταστάσεις. Βασικό μέτρο αποτελεί ο συχνός καθαρισμός των ρεμάτων αλλά και των χειμάρρων, καθώς λόγω της υπερχείλισης αυτών προκλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών. Έπειτα αντιπλημμυρικά έργα όπως η σωστή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος κρίνονται απαραίτητα, καθώς και η αντιμετώπιση των παράνομων οικοδομικών έργων που εμποδίζουν τη σωστή ροή του νερού σε παρόμοιες καταστάσεις. Τέλος, πιστεύω ότι η ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, ώστε να αντιδράσουν άμεσα σε τέτοιες συνθήκες θεωρείται επιτακτική. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, έχουμε χρέος, ως ευσυνείδητοι πολίτες να φροντίζουμε το περιβάλλον μας, για να μειώσουμε στο έπακρον  αυτές τις επώδυνες καταστάσεις.

Ελένη Καραγιάννη

Κανείς δεν θα μπορούσε να πει πως ο 21ος αιώνας έχει κυλήσει ομαλά μέχρι στιγμής. Οι αλλαγές στη φύση και οι επιπτώσεις χτυπούν την πόρτα μας. Με τις πρόσφατες πλημμύρες άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, τις καλλιέργειες τους και τους κόπους μιας ζωής, από ένα φυσικό φαινόμενο. Οπότε όταν καταστρέφονται τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες εξοπλίζουν αμέτρητες πόλεις και χώρες, λογικό είναι να αυξηθούν οι τιμές των ίδιων προϊόντων από άλλους προμηθευτές. Για αυτό καταλήγουμε πάντα σε οικονομικές κρίσεις, επειδή οι άνθρωποι βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή και κυρίως επειδή έχουν ξεχάσει το συναίσθημα της συμπόνιας και της αλληλεγγύης. Η κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί όσο συνεχίζουμε και εμείς να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, όμως η οικονομία είναι στα χέρια μας. Άραγε θα διαλέξουμε το συμφέρον μας και τα χρήματα ή την συνέχεια του ανθρώπινου είδους;

Αναστασία Σκολαρίκη

Ο όρος κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να διεισδύει στην καθημερινότητά μας. Το κλίμα διαφόρων περιοχών του πλανήτη μας σταδιακά μεταβάλλεται λόγω της λανθασμένης αντιμετώπισης της φύσης από τον άνθρωπο. Η αποψίλωση των δασών και η καύση των ορυκτών καυσίμων αποτελούν μερικά από τα κυριότερα αίτια της κλιματικής αλλαγής. Όμως, το συγκεκριμένο φαινόμενο κατά πόσο επηρεάζει τη χώρα μας; Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κρίσης στην οικονομία ήταν τραγικές, εφόσον πολλά στρέμματα γης καταστράφηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν, ο τουρισμός στην περιοχή μας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, ενώ η παραγωγή προϊόντων ελαττώθηκε. Προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις περιοχές του Βόλου, να είναι σε ετοιμότητα όλα τα σωστικά μέσα, καθώς και οι κάτοικοι και τέλος να κατασκευαστούν πιο γερές γέφυρες στα ποτάμια και πιο ανθεκτικοί σωλήνες υδροδότησης. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πρόληψης, οι οποίοι όμως είναι τόσοι πολλοί που δε χωρούν σε ένα μόνο άρθρο.  Ας ελπίσουμε πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, σε καμία περιοχή της χώρας μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

 

Γιώργος Σκολαρίκης

Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα ξεχάσει τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου που έπληξαν την περιοχή μας, τη Θεσσαλία. Αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο οδήγησε σε σοβαρές καταστροφές γεφυρών, σπιτιών, δρόμων και άλλων υποδομών, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την οικονομία.  Η  ύδρευση και η ηλεκτροδότηση, δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα και χρειάστηκε να δαπανηθούν τεράστια ποσά για την επιδιόρθωσή τους. Εκτάσεις γης πλημμύρισαν και η αγροτική παραγωγή καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, ο τουρισμός δέχτηκε μεγάλο χτύπημα, αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες καταστράφηκαν και πολλά μαγαζιά έκλεισαν Αυτή η «Θεομηνία» στη Θεσσαλία, ήταν από τις πιο καταστροφικές, επειδή εκτός από τις υλικές ζημιές, υπήρξαν δυστυχώς και ανθρώπινες απώλειες. Κλείνοντας, κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, υπήρχε φυσικά το αίσθημα του φόβου, διότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Να ελπίζουμε, να μην ξανασυμβεί!

Εύα Κολοβού

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την πόλη μας προξένησε ανεπανόρθωτες βλάβες στους κατοίκους. Εξαιτίας του τεράστιου όγκου λάσπης, μέχρι και σήμερα υπάρχει στη ατμόσφαιρα σκόνη, η οποία επιβαρύνει τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους που πριν δεν είχαν.

 

Δήμητρα Αθανασάκη

Κλιματική αλλαγή μια φράση την οποία ακούμε συνεχώς αλλά ίσως οι περισσότεροι να μην έχουμε κατανοήσει την έννοια της. Όμως βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να καταλάβουμε ακριβώς την σημασία της ζώντας μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο μας . Φυσικά και δεν θα μπορούσα να μην μιλώ για τις τοπικές πλημμύρες. Αυτές οι πλημμύρες που στιγμάτισαν την ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων καταστρέφοντας τα σπίτια τους εργασιακούς τους χώρους. Σε μερικούς αυτές οι καταστροφές τους κόστισαν και την ζωή τους. Βέβαια εκείνοι που σώθηκαν είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σοβαρά όπως τις επιπτώσεις της κίνησης, της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Έτσι μετά από αυτό το πάθημα, που ελπίζουμε να μας έγινε μάθημα, πρέπει να μάθουμε πως το περιβάλλον αν δεν το φροντίσεις δεν θα σε φροντίσει και αν δεν το σεβαστείς δεν θα σε σεβαστεί.

Κωνσταντίνα Κολοβού

Γίναμε μάρτυρες μιας θεομηνίας, αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης που έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Είναι όμως η μόνη κρίση που έχει πέσει πάνω μας αυτή την περίοδο; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι! Λόγω των φυσικών καταστροφών που προηγήθηκαν επλήγη σοβαρά και η οικονομία του τόπου μας επιδεινώνοντας έτσι την οικονομική κρίση που είχε ήδη ξεκινήσει. Τα έξοδα των πολιτών είναι περισσότερα από τα έσοδα τους και η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος αλλά και οι υλικές ζημιές που έγιναν έκαναν μεγάλη ζημιά στον τουρισμό που μέχρι τώρα συνέφερε επίσης σημαντικά στην οικονομία του τόπου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.