Το χωριό του Πηλίου που στην πλακόστρωτη πλατεία του δεν καταλαβαίνεις ζέστη (φωτογραφίες)

Οι Αφέτες είναι ένα ήσυχο , καταπράσινο χωριό του Πηλίου, σε υψόμετρο περίπου 300 μ. από τη θάλασσα, που βρίσκεται στη μέση της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τον Βόλο με τα χωριά του Πηλίου σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Βόλο, μια διαδρομή 25 λεπτών με το αυτοκίνητο .Ο μύθος λέει ότι το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι εκεί αφέθηκε ο Ηρακλής, που αποκλείστηκε από την Αργοναυτική εκστρατεία ,όταν ο Ιάσονας αποφάσισε ότι ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης και δυσκόλευε το ταξίδι του με την Αργώ.

Τα σπίτια του χωριού είναι απλωμένα αμφιθεατρικά στις δύο πλαγιές του με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και τον Παγασητικό κόλπο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα 3 πέτρινα τοξωτά γεφύρια στις 3 κατάφυτες ρεματιές , που το διασχίζουν για να καταλήξουν στο επίνειό του την ΄Αφησσο. Στην άγρια βλάστηση και τη δροσιά των ρεματιών, κρυμμένα στα σκιερά φυλλώματα των δένδρων πλήθος μελωδικών πουλιών τέρπουν με το κελάηδισμα τους κατοίκους και επισκέπτες . Στο ήσυχο χωριό τα αηδόνια ακούραστα τραγουδούν για την ομορφιά της φύσης, ακόμα και το βράδυ μέσα στην γαλήνη της νύχτας. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όμορφους περιπάτους στα καλντερίμια του χωριού, στα 5 γραφικά ξωκλήσια έξω από το χωριό ή να περπατήσει το μονοπάτι δίπλα από τη ρεματιά 20 λεπτά μέχρι την παραλία του Αμποβού.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει μια επίσκεψη στο παλιό ελαιοτριβείο του χωριού , στη πλακόστρωτη «πλατεία αγάπης» με τα 5 τεράστια πλατάνια και στην αξιόλογη εκκλησία του Προδρόμου χτισμένη από τον ξακουστό Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη. Όλες τις εποχές του χρόνου το χωριό διατηρείται ζωντανό με γιορτές και πανηγύρια , έθιμα και παραδόσεις όπως το πέταγμα του Χαρταετού στο ξωκλήσι της Παναγιάς, τον παραδοσιακό πηλιορείτικο γάμο, τις «μπαρουτιές» για την επιτυχία του ψητού στον χτισμένο και σφραγισμένο χωριάτικο φούρνο κ.α.

Το καλοκαίρι το δροσερό κλίμα , η πυκνή βλάστηση, τα κρύα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τις κοντινές πανέμορφες παραλίες στο Αιγαίο ,όπως του Καλαμακίου, της Λαμπινούς, της Συκής , την Ξυνόβρυση, την Πάλτση κ.α και στον Παγασητικό κόλπο, όπως του Αμποβού με τα ταβερνάκια που φτάνουν μέχρι το κύμα, της Καλιφτέρης, του Λεφόκαστρου κ.α , όπου το πράσινο της αιώνιας βλάστησης του Πηλίου κυριολεκτικά σμίγει με το γαλάζιο της απέραντης θάλασσας δημιουργούν ιδανικές προϋποθέσεις για διακοπές μακριά από τον καύσωνα των πόλεων.

Δροσιστείτε στην πέτρινη βρύση, έργο ενός από τους δύο πολιτιστικούς συλλόγους Αφετών, και αφήστε τα καλντερίμια να σας οδηγήσουν σε κατάφυτες αυλές πέτρινων σπιτιών και αρχοντικών, που άλλα στέκουν χορταριασμένα και αφημένα στο έλεος του χρόνου ή κατεστραμμένα απ΄το σεισμό του 1955, ενώ άλλα ευτυχώς συντηρημένα, κατοικούνται ακόμη ή έστω ζωντανεύουν κάθε καλοκαίρι. Ρωτήστε για το αρχοντικό Θεοδώρου, το μόνο που σώζεται από τα πρώτα αρχοντόσπιτα του 18ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιόδου εκείνης και προσπαθήστε να φανταστείτε το όμορφο χωριό όταν στα τέλη του 19ου αιώνα απαριθμούσε γύρω στα 150 πετρόχτιστα, μεγάλα σπίτια, που έφεραν όλα τα χαρακτηριστικά της τότε αστικής κοσμικής αρχιτεκτονικής.

Οι κάτοικοι του Νιάου είναι 250 βάσει της τελευταίας απογραφής, κάποτε όμως το χωριό πλησίαζε τους 1.000 κατοίκους και έσφυζε από δραστηριότητα, όπως μαρτυρά η φτιαγμένη από τούβλα και πορσελάνη καμινάδα του ελαιοτριβείου που το 1906 λειτουργούσε στο χωριό, που περιβάλλεται από πυκνούς ελαιώνες. Δύο ήταν και τα σχολεία που υπήρχαν αρχικά στους Αφέτες, ένα αλληλοδιδακτικό κι ένα θηλέων, με 60 μάλιστα μαθήτριες, αν και σήμερα τα λιγοστά παιδιά του χωριού πηγαίνουν στο σχολείο του Νεοχωρίου. Το δε δημοτικό αρρένων που χτίστηκε το 1887 στο χωριό, έχει πλέον χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Εκτός από τη συναρπαστική θέα των μονοπατιών γύρω από την πλατεία, που αγναντεύουν τα καταγάλανα νερά του Παγασητικού, υπάρχουν κι άλλα που οδηγούν στις τρεις ρεματιές και στα αντίστοιχα τρία πέτρινα γεφύρια του χωριού, που αξίζει να εντοπίσετε. Όσοι έχουν διάθεση για περπάτημα, σε λιγότερο από μισή ώρα θα κατηφορίσουν ως την παραλία Αμποβός της Αφήσσου, επίνειο των Αφετών και όρμος που σύμφωνα με τη μυθολογία αποτέλεσε αφετηρία του Ιάσωνα και των Αργοναυτών, εξ ’ου και το όνομα «Αφέται» που φέρει το χωριό από το 1955. Αν πάλι το περπάτημα κι ο καθαρός αέρας σας άνοιξε την όρεξη, οι ταβέρνες «Μασίνα» και «5 Πλατάνια» στην πλατεία Αγάπης, απλώνουν τραπεζάκια κάτω απ΄τη σκιά των τεράστιων δέντρων και σερβίρουν νόστιμα και καλοψημένα κρέατα στη σούβλα. Κι αν τύχει να βρεθείτε στο Πήλιο στις 28 Αυγούστου, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, περάστε οπωσδήποτε από τους Αφέτες για το πανηγύρι που τιμά τον άγιο. Μετά τη λειτουργία, οι φιλόξενοι κάτοικοι φιλεύουν τους επισκέπτες χταπόδι με ρύζι, εκεί ακριβώς, στην όμορφη Πλατεία Αγάπης.

Δείτε φωτογραφίες του magnesianews.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.