Προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα στην αγορά του Βόλου

Στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων

Ανοικτά μπορούν να είναι τα εμπορικά καταστήματα, σήμερα, Κυριακή 17 Ιουλίου, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων.

Στο πλαίσιο της νομοθεσίας η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική και επιτρέπεται από τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού προβλέπεται ότι: εάν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων η κίνηση στην αγορά, την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων είναι υποτονική , αλλά η εκτίμηση είναι ότι ο τουρισμός να δώσει σημαντική ώθηση.

Από την πλευρά τους οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτύρονται για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: «Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, την Κυριακή της 17ης Ιουλίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για μια Κυριακή ακόμα. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα μείνουν ανοιχτές, διότι υποτίθεται ότι «ευελπιστούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και τζίρο» σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω της ραγδαίας συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας.
Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει αποδειχθεί άχρηστη- ανθυγιεινή- δαπανηρή και εντέλει αναποτελεσματική συνολικά για τον κόσμο του εμπορίου»

Επίσης η ομοσπονδία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης στο εμπόριο, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, στην εργασία με κατοχυρωμένα δικαιώματα και θα παίξει σημαντικό ρόλο για την κοινωνική σταθερότητα, την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι: «Ο τουρισμός θα δώσει, αναμφισβήτητα, μια σημαντική ώθηση στην αγορά των περιοχών που προσελκύουν τουρίστες, ωστόσο οι εκατοντάδες τοπικές αγορές της χώρας στηρίζονται στις καταναλωτικές δυνατότητες των κατοίκων τους. Και αυτές είναι πολύ περιορισμένες.
Χρειάζεται, επομένως, η ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, με μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, προκειμένου να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά και «χώρος» και για άλλες αγορές, άρα και τόνωση του τζίρου των καταστημάτων, όχι μόνο στην περίοδο των εκπτώσεων».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτσής, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η αγορά κινείται σε υποτονικά επίπεδα παρά το γεγονός ότι διανύουμε εκπτωτική περίοδο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου προτείνει στα μέλη του να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, γιατί η κυριακάτικη λειτουργία τους θερινούς μήνες είναι άσκοπη και δεν συνεισφέρει οικονομικά στα ταμεία των καταστημάτων.

Σε σχέση με την περίοδο των εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος υπενθυμίζει ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του.

Έχει παρατηρηθεί ότι, επιχειρηματίες μέλη, καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται από φέτος αυξημένο πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.