«Σε αδιέξοδο πλέον οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας και κινδύνων πλειστηριασμών»

Αποκαλυπτική στο «Ράδιο Ένα», η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου

Η ακρίβεια σήμερα είναι το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι καταναλωτές βρίσκονται σε αδιέξοδη και ασφυκτική κατάσταση, ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης δεν συνέβαλαν στην συγκράτηση και στην μείωση των τιμών, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, νομικός και πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). Όπως είπε , η ακρίβεια θα μπορούσε να τιθασευτεί με πολιτικές επιλογές, αρκεί τα μέτρα να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να χτυπήσουν την ακρίβεια στη ρίζα της.

«Ασφυκτική κατάσταση για
εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά»

Η πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης, τόνισε ότι με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα, σε συνδυασμό με τους λογαριασμούς στην ενέργεια και την αύξηση των επιτοκίων πρόσφατα και τους πλειστηριασμούς, με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και η κύρια κατοικία, δημιουργήθηκε μια εξαιρετικά αδιέξοδη και ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας.
«Βλέπουμε ότι διαψεύδονται οι ελπίδες και οι προσδοκίες των καταναλωτών και όλων ότι θα σταματήσει το ράλι των αυξήσεων στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι ενώ υπάρχει αποκλιμάκωση στον γενικό πληθωρισμό, ο πληθωρισμός των τροφίμων παραμένει σε διψήφιο νούμερο (11,8% των Μάιο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός είναι 3%)», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ.
Η κα Καλαποθαράκου τόνισε ότι τα επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα ης κυβέρνησης, δεν συνέβαλαν στην συγκράτηση, ούτε και στην μείωση των τιμών, αλλά το αντίθετο συμβαίνει, όπως προκύπτει και από την έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ τον Ιανουάριο του 2023.
Όπως είπε 79% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει τα έξοδά του στα βασικά αγαθά, κάτι που επιβεβαιώνει την πτώση του βιοτικού επιπέδου και την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού σαν αποτέλεσμα τη ακρίβειας και της γενικότερης οικονομικής ασφυξίας, που επικρατεί στη χώρα μας.
Επίσης ανέφερε ότι 74,5% των καταναλωτών εκτιμά ότι οι τιμές στα τρόφιμα και άλλα είδη στα σούπερ μάρκετ, έχουν αυξηθεί 20-50% συγκριτικά με το 2022, ενώ 32,2% ανήκει σε κάποια από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κάτι που επίσης είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Πρόσθεσε δε ότι με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι αντιμέτωποι ένας στους τέσσερις Έλληνες (26,3%) έναντι 22% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Η Ελλάδα τόνισε βρίσκεται στην τρίτη θέση της ΕΕ μετά την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

«Η αισχροκέρδεια σε όλους
τους τομείς συνεχίζει»

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ ανέφερε ότι η αισχροκέρδεια σε όλους τους τομείς συνεχίζει και δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι εγγενείς αδυναμίες και οι στρεβλώσεις στην λειτουργία των αγορών όπως τρόφιμα, ενέργεια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα κλπ.
Ακόμη υπάρχει έλλειψη και απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, πολιτικής βούλησης και πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, τέτοιων ώστε να προστατευτεί το ήδη περιορισμένο εισόδημα των νοικοκυριών και να αναχαιτιστούν οι συνεχείς αυξήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.