Σεραφείμ Μαουσίδης: «Ο χαλκός έχει φτάσει στην τιμή του …χρυσού! Μείζον πρόβλημα η έλλειψη τεχνιτών»

Παρά τις αυξήσεις συνεχίζεται η αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή

Για το επάγγελμα του εργολήπτη- ηλεκτρολόγου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο πρόεδρος του ΣΕΗΜ – Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας-κ. Σεραφείμ Μαουσίδης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα επάγγελμα με σίγουρο εργασιακό μέλλον, καθώς δεν έχει επέλθει ο κορεσμός του. Ωστόσο, τόνισε πως αν και οι δουλειές στον κλάδο έχουν «ανοίξει», μείζον πρόβλημα θεωρείται η έλλειψη των τεχνιτών και η απροθυμία των νέων να ασχοληθούν με το αντικείμενο.

 

Αναφερόμενος ο κ. Μαουσίδης στα επαγγέλματα του ηλεκτρολογικού τομέα, τα χαρακτήρισε ως πνευματικά, τεχνικά που περιέχουν ταυτόχρονα την έννοια της ασφάλειας και το πρώτο που θα πρέπει να εξασφαλίζεται είναι η ασφάλεια των πολιτών αλλά και των τεχνιτών.

Μιλώντας για τα προβλήματα του κλάδου ο κ. Μαουσίδης έθεσε το ζήτημα την ακρίβειας, που επηρεάζει και τους εργολήπτες- ηλεκτρολόγους . «Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στους επαγγελματίες, στους οποίους ανήκουμε κι εμείς. Έχουμε καθημερινά όλα αυτά τα έξοδα που πρέπει να ανταπεξέλθουμε και από εκεί δημιουργούμε έσοδα για το κράτος που πρέπει να μας βοηθήσει και να σταθεί δίπλα μας περισσότερο», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως οι επαγγελματίες του κλάδου είδαν τεράστιες αυξήσεις στα υλικά και μάλιστα ο ίδιος παρομοίασε την τιμή του χαλκού με την τιμή του χρυσού, θέλοντας να δείξει τις αυξητικές τάσεις στις τιμές υλικών στην αγορά.

«Το πρώτο και βασικό υλικό που χρησιμοποιούνται είναι ο χαλκός και το πλαστικό, που υπάρχει ένα ράλι στις τιμές τους. Ιδίως ο χαλκός είναι σαν τον χρυσό. Είδαμε δύο και τρεις  αυξήσεις του 7% σε μία μόνο εβδομάδα, δηλαδή 21% αύξηση σε μόνο μία εβδομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως εάν κάποιος εργολήπτης ηλεκτρολόγος έχει ήδη δεσμευτεί για μία εργασία δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει το κόστος προς τα επάνω, επειδή έγιναν οι αυξήσεις.

«Δυστυχώς ενημερωνόμαστε μόνο για τις αυξήσεις και  δεν ενημερωνόμαστε ποτέ για μειώσεις, που πλέον ποτέ δεν γίνονται. Κι όλα αυτά αυξάνουν κόστος και μειώνουν την κερδοφορία του επαγγελματία», επεσήμανε.

Υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα- Δεν υπάρχουν ανακαινίσεις εμπορικών καταστημάτων

Μεταφέροντας την εικόνα της αγοράς, ο κ. Μαουσίδης σχολίασε πως υπάρχει αυξητικός αριθμός οικοδομικών αδειών και κίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας  κι αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο από τα επιδοτούμενα προγράμματα που κινούν τον χώρο της οικοδομής.

Παρόλα αυτά η οικοδομή «χτυπιέται» από την ακρίβεια. «Υπάρχει οικοδομή, έχει ανέβει, αλλά «χτυπιέται» με τις αυξήσεις. Βλέπουμε κάποιες αυξήσεις να σταματούν, αλλά υπάρχει μία αυξητική τάση. Δυστυχώς εχουν σταματήσει τελείως οι ανακαινίσεις των εμπορικών καταστημάτων. Ενώ είχαμε κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο 30 και 50 ανακαινίσεις εμπορικών καταστημάτων, τώρα δεν υπάρχει ούτε μία. Οι επαγγελματίες δεν αλλάζουν ύφος, χρώμα και εικόνα στο μαγαζί τους, γιατί δεν μπορούν οικονομικά. Το ίδιο ισχύει και για την εστίαση που «πονάει».  Αυτές οι ανακαινίσεις έχουν «σβήσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΗΜ.

Μείζον πρόβλημα η έλλειψη ηλεκτρολόγων στην αγορά εργασίας

Και μπορεί να υπάρχει δραστηριότητα για τον κλάδο των εργοληπτών ηλεκτρολόγων, το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν …χέρια.

«Πέραν όλων αυτών αντιμετωπίζουμε και το τεχνικό πρόβλημα, καθώς δεν βρίσκουμε τεχνίτες. Δεν υπάρχουν νέα παιδιά να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα. Υπάρχει η νοοτροπία των σπουδών στο Πανεπιστήμιο, αλλά μετά τι; Να βρει μια δουλειά που χρειάζεται έναν ανειδίκευτο και να πάνε από εκεί για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους; Το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου τους εξασφαλίζει το μέλλον. Όμως δεν έρχονται παιδιά, τα οποία από το επάγγελμα θα βιοποριστούν. Κανένας ηλεκτρολόγος δεν έχει θέμα επιβίωσης, ο κλάδος δεν έχει κορεσμό. Ο κατασκευαστικός τομέας λειτουργεί και υπάρχουν σημάδια βελτίωσης. Αυτή τη στιγμή το Σωματείο μας δεν έχει έναν ηλεκτρολόγο που να παραπονιέται για δουλειά. Δουλειά υπάρχει, βγάζουν όλοι το μεροκάματο, όμως δεν περισσεύει λόγω της ακρίβειας.  Το ζήτημα όμως είναι ότι βγάζουν το μεροκάματο και δεν πεινάνε. Στο χέρι τους είναι να προχωρήσουν τη δουλειά τους και να έχουν περαιτέρω όφελος», υπογράμμισε ο κ. Μαουσίδης.

Μάλιστα σημείωσε πως είχε σταματήσει η ειδικότητα των ηλεκτρολόγων εγκαταστατών από τον ΟΑΕΔ και το Σωματείο κινητοποιήθηκε με αποτέλεσμα η σχολή να επαναλειτουργήσει έχοντας 15 μαθητές.

«Τους έχουμε πάρει όλους στις δουλειές μας αλλά αυτό πρέπει να συνεχίσει. Είναι σίγουρο πως δεν θα πεινάσουν», κατέληξε ο κ. Μαουσίδης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.