Στ. Στεφάνου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Από τους τζίρους μας το 80-90% πηγαίνει σε φορολογικές υποχρεώσεις»

Η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την εστίαση μειώνοντας τον ΦΠΑ και επιδοτώντας και το κόστος ενέργειας

Συσσωρευμένα προβλήματα που έρχονται να προστεθούν σε νεότερα,  έχουν να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης στη Μαγνησία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης του νομού κ. Στέφανο Στεφάνου να τονίζει πως από τον τζίρο των καταστημάτων το 80-90% πηγαίνει σε φορολογικές υποχρεώσεις (εφορία, ασφαλιστικά κτλ), ενώ την ίδια στιγμή το κόστος των αναλώσιμων έχει αυξηθεί έως και 50%, ενώ δυσθεώρητα είναι τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν και για το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η οικονομική στενότητα των καταναλωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

 

«Υπάρχουν προβλήματα και έξοδα από πριν την πανδημία, λόγω οικονομικής κρίσης, έχουν συνεχιστεί μέσα στην πανδημία και συνεχίζονται και σήμερα. Είναι πολλά και συσσωρευμένα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν γιατί υπάρχει αναδουλειά», είπε χαρακτηριστικά στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο κ. Στεφάνου.

Τόνισε πως μπορεί από την κυβέρνηση να διατείνονται πως δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”, όμως και οι επιχειρηματίες δεν έχουν “λεφτόδεντρα” για να ανταπεξέλθουν σε όλα αυτά τα έξοδα. Επεσήμανε πως συνεχίζονται τα προβλήματα με τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες ζητούν 1000 ευρώ τον χρόνο η καθεμιά, ενώ υπάρχει χρέωση και για το 2020, το 2021 αλλά και το 2022, χωρίς να υπάρχει κάποια υπαναχώρηση για τα καταστήματα που υπολειτουργούσαν λόγω πανδημίας.

Υπέρογκα ποσά έως και 50.000 ευρώ για το ρεύμα

Ο κ. Στεφάνου μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και το αυξημένο κόστος που θα πρέπει να επωμιστούν οι επιχειρήσεις εστίασης, έφερε ως παράδειγμα τη δική του λέγοντας πως τον Μάιο του 2022 ο λογαριασμός ρεύματος ήρθε 2500 ευρώ, όταν,  όπως είπε χαρακτηριστικά, το 50% των πελατών δεν έμπαινε γιατί δεν ήταν εμβολιασμένοι και το 50% επειδή φοβόντουσαν. Τον Ιούλιο του 2022 ο λογαριασμός ανήλθε πάλι στις 2500 ευρώ, ενώ και τον Σεπτέμβριο ήρθε το ίδιο ποσό, δηλαδή συνολικά 7500 ευρώ σε ένα πεντάμηνο.

«Περιμένουμε και σε λίγες ημέρες και τον εκκαθαριστικό και το θέμα είναι ότι δεν γίνονται και διακανονισμοί. Φανταστείτε ότι αυτά τα ποσά αφορούν σε ένα μικρό μαγαζί, όπως το δικό μου. Άλλα μαγαζιά πιο κεντρικά, πιο μεγάλα πληρώνουν 20.000 ακόμη και 50.000 ευρώ ρεύμα», είπε ο κ. Στεφάνου, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις δεν φταίνε για την αύξηση του ρεύματος και του αερίου και υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις δεν έλαβαν την επιδότηση των έως 600 ευρώ που έλαβαν τα νοικοκυριά.

Αύξηση έως και 50% στα αναλώσιμα

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αναλώσιμα τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 50 %, ενώ ο κ. Στεφάνου τόνισε πως η ακρίβεια αφορά και τις επιχειρήσεις τους αλλά και τα δικά τους νοικοκυριά με τους επιχειρηματίες να έχουν δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα.

Τόνισε πως ο τουρισμός δεν ήταν ο αναμενόμενος στην περιοχή, μιας και τα ποσοστά του 2019 τα «έπιασαν» οι διάσημοι προορισμοί στη χώρα και σχολίασε πως «ο τουρισμός για έναν μήνα ήταν φουλ, αλλά η κατανάλωση για τρεις μήνες ήταν μηδέν».  Υπογράμμισε πως δεν μπορεί να καλύψει ο τζίρος τις ημέρες τις αναδουλειάς, όταν μάλιστα μία επιχείρηση έχει κίνηση τις μισές ημέρες ή μόνο το Σαββατοκύριακο.

Είπε δε πως το 80-90% του τζίρου πηγαίνει στην φορολόγηση, τα ασφαλιστικά, την εφορία και είναι αδύνατον να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις εστίασης σε όλο τον νομό ανέρχονται περίπου στις 1500 και δεν είναι μόνο οι κεντρικές του Βόλου.

Σε ότι αφορά στις αυξήσεις και το κόστος ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης σημείωσε πως «ο καφές και τα αναψυκτικά έχουν μειωμένο ΦΠΑ στο 13% και η αξία του έχει ανέβει ελάχιστα σε σχέση με τα επίπεδα της ακρίβειας. Το ποτό, τα αναλώσιμα, το φαγητό έχουν πάει στα ουράνια, συν τα μεταφορικά και την ενέργεια το κόστος έχει πολλαπλασιαστεί ίσως και πάνω από 50% του περσινού» και συμπλήρωσε πως μπορεί να υπάρχει αύξηση έως και 50%, όμως οι επαγγελματίες δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους αυξήσεις, προσπαθώντας να απορροφήσουν ένα μεγάλο ποσοστό της αύξησης αυτής, για να βοηθήσουν και τον καταναλωτή, μιας και εκείνος έχει σοβαρό αγοραστικό πρόβλημα.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν μείωση του ΦΠΑ και πραγματική επιδότηση στην ενέργεια. «Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στο θέμα της ενέργειας , αλλά είμαστε ακόμη στη θεωρία», είπε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε πως χρειάζονται και διακανονισμοί παντού ακόμη και στην ενέργεια, καθώς τα χρέη μαζεύονται και στο τέλος δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.