Στο … «ζενίθ» οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα αλλά και τα παράπονα αδικημένων

Συνταξιούχοι που πήραν πέρυσι το βοήθημα, φέτος ίσως χάνουν το μέρισμα, καθώς υπολογίζεται σαν εισόδημα!

Στο ζενίθ βρίσκεται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα και στα λογιστικά γραφεία της Μαγνησίας. Την ίδια ώρα, πολλοί είναι αυτοί που μέχρι τώρα το δικαιούνται, αλλά υπάρχουν και αδικημένοι, όπως αυτοί που φιλοξενούν στο σπίτι τους και άλλα μέλη της οικογένειας ή οι συνταξιούχοι που πήραν πέρυσι το βοήθημα των 300 Ευρώ και φέτος ίσως χάνουν το μέρισμα, καθώς το ποσό υπολογίζεται σαν εισόδημα!
Ο Αλέκος Κεχαγιάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» ότι για το μέρισμα έχουν υποβληθεί πάνω από 600.000 αιτήσεις, καθώς τα τηλέφωνα ξεκίνησαν από τη περασμένη εβδομάδα και υπήρχε λίστα στα λογιστικά γραφεία.
Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιά είναι μια διαδικασία που σε μερικές περιπτώσεις είναι σχετικά γρήγορη, σε άλλες είναι χρονοβόρα, ενώ το σύστημα «έπεσε» τη Δευτέρα, λόγω των πολλών ταυτόχρονων επισκέψεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν οι λογιστές.
Προβλήματα παρατηρήθηκαν με τα νεογέννητα (αν γεννήθηκαν εντός του 2017 δεν μπορούσαν να μπουν στην αρχική πλατφόρμα, κάτι που διορθώθηκε χθες) και με τα μέλη των οικογενειών που πρέπει να συναινέσουν, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι χρονοβόρα.
Από τις 600.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν οι μισές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν τις γιορτές τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί, τόνισε το μέλος του ΣΟΛ.

Ποιοι μένουν εκτός
Οι δικαιούχοι προέρχονται απ’ όλο το φάσμα της κοινωνίας και εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, είναι αυτοί με τη φιλοξενία και άλλων προσώπων στα σπίτια τους.
Όπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς, επειδή υπάρχουν τα τεκμήρια στη φορολογική δήλωση και επειδή όλοι υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις, για να μπορέσει κάποιος να μη δηλώσει κάποιο σπίτι που μένει, αναγκάζεται να δηλώσει ότι φιλοξενείται από κάποιον συγγενή (πατέρα, μητέρα, αδελφό κλπ.), με αποτέλεσμα να προστίθεται το εισόδημα όλων κι έτσι κάποιοι χάνουν τώρα το μέρισμα.
Ακόμη τόνισε, ότι αυτό το μέρισμα των 300 Ευρώ, που πήραν πέρυσι οι συνταξιούχοι, προστίθεται φέτος στα εισοδήματα, με συνέπεια να υπάρχουν περιπτώσεις που φέτος το χάνουν. Την ίδια στιγμή δεν προστίθεται το εφάπαξ που πήρε κάποιος όταν έφυγε από τη δουλειά του.
Όταν κάποιος μπαίνει στο σύστημα με τους κωδικούς του Taxis και με την προσθήκη του ΑΜΚΑ, διασταυρώνονται τρεις βάσεις δεδομένων (το αρχείο του ΥΠΟΚ μέσω των φορολογικών δηλώσεων, το αρχείο του ΑΜΚΑ και τα στοιχεία των συντάξεων). Αν κάτι στα τρία αυτά αρχεία δεν είναι σωστά συμπληρωμένο, το σύστημα ζητάει από τον ενδιαφερόμενο να πάει στο ΚΕΠ να κάνει εξακρίβωση. Στη συνέχεια το σύστημα ζητάει όλες τις πληροφορίες, εξετάζει το ύψος του εισοδήματος, πόσα άτομα κατοικούν σε ένα σπίτι με τη φιλοξενία, ελέγχει το ύψος της περιουσίας και αν όλα αυτά είναι εντός των ορίων, αποφαίνεται για κάποιον ότι δικαιούται το μέρισμα και το ποσό που θα πάρει.

Τα επιμέρους κριτήρια λήψης του κοινωνικού
μερίσματος παρουσιάζει ο Αλ. Μεϊκόπουλος
Με σκοπό τη μεγαλύτερη διευκόλυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος και επειδή έχει ήδη «ανοίξει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει συνοπτικά και κωδικοποιημένα τα κριτήρια λήψης του, καθώς και τη διαδικασία υποβολής της απαιτούμενης αίτησης. (Αναλυτικά στο www.magnesianews.gr).
Όπως τονίζει για το θέμα των φιλοξενουμένων, «η έννοια του «νοικοκυριού»: «ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανόμενων και των φιλοξενούμενων ατόμων». Με αυτό εννοείται, ότι στο σύνολο της ωφελούμενης μονάδας συμπεριλαμβάνονται και τα φιλοξενούμενα μέλη, τα οποία δεν λογίζονται ως ξεχωριστοί ωφελούμενοι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.