Βασίλης Γιαννάκος: Εντός Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός των αιμοκαθαιρούμενων

«Λόγω της κατάστασης και ανησυχίας που επικρατεί, χάνονται πολλά μοσχεύματα από εγκεφαλικά νεκρούς, που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές»
"Υπάρχουν ορισμένοι, εκτός ευπαθών ομάδων και υγειονομικών που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο"

Ανακατατάξεις έχει φέρει στη ζωή των αιμοκαθαιρούμενων και εν γένει των νεφροπαθών και της Μαγνησίας η πανδημία του κορωνοϊού. Φόβος, ανησυχία για τυχόν νόσηση, αλλά και ελπίδες που μειώνονται μέρα με την ημέρα για μεταμόσχευση. Η λύση στην πανδημία είναι το εμβόλιο, για το οποίο, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, οι νεφροπαθείς αρχικά κρατούσαν επιφυλάξεις, όμως πλέον όλοι ζητούν να εμβολιαστούν κι αυτό θα ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο.

Η εικόνα της πανδημίας και των κρουσμάτων στη Μαγνησία

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, πριν από δύο μήνες είχαν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα κορωνοϊού σε αιμοκαθαιρόμενους της Μαγνησίας, που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ νόσησαν και γιατροί, αλλά και νοσηλευτές της Μονάδας. Ωστόσο, η εικόνα πλέον έχει αλλάξει. Γίνονται συνεχείς έλεγχοι με τεστ και το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί και προσέρχονται σε διαφορετική βάρδια από τους άλλους αιμοκαθαιρόμενους για την θεραπεία τους. Παράλληλα τρία άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές κορωνοϊού, ενώ οι υπόλοιποι νεφροπαθείς προσέρχονται στη Μονάδα, υποβάλλονται σε τεστ, πραγματοποιούν τη θεραπεία τους και επιστρέφουν στο σπίτι τους.
Εντός του μήνα ξεκινά και ο εμβολιασμός
Μεγάλη ζήτηση φαίνεται πως έχει πλέον το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στους νεφροπαθείς, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αρχικά είχαν εκφράσει πολλές επιφυλάξεις. Πλέον όλοι ζητούν να εμβολιαστούν και γι’ αυτό μέσα στον Φεβρουάριο θα ανοίξει η εμβολιαστική πλατφόρμα για τους αιμοκαθαιρόμενους αρχικά και σε δεύτερο χρόνο για τους μεταμοσχευμένους, προκειμένου να κλείνουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό.
Βέβαια, ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε πως στην Αμερική ήδη έχουν εμβολιαστεί πολλοί μεταμοσχευμένοι και η πορεία της υγείας τους εξελίσσεται πολύ καλά. Ο ίδιος σημείωσε πως μαζί με τους αιμοκαθαιρόμενους θα εμβολιάζονται και οι καρκινοπαθείς και όσοι βρίσκονται σε ειδική κατηγορία.
Ωστόσο, ο κ. Γιαννάκος καυτηρίασε το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένα άτομα, εκτός ευπαθών ομάδων και υγειονομικών που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο, αφήνοντας αιχμές για την οργάνωση του εμβολιαστικού αυτού κινήματος.

Πάνω από 200 άτομα οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας

Αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαιρούμενοι και όσοι υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση είναι πάνω από 200, με το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό να είναι απ’ όλους έντονο.
Μάλιστα ο κ. Γιαννάκος έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά πολλές οικογένειες μεταμοσχευμένων. Τόνισε πως θα πρέπει η πολιτεία να συμπεριλάβει στους εμβολιασμούς και τους συγγενείς των μεταμοσχευμένων που έγιναν δότες μοσχεύματος και διαμένουν μαζί, καθώς όλοι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο. Ανέφερε πως μία μητέρα που έδωσε τον νεφρό της στο παιδί της και ζει κάτω από την ίδια στέγη μαζί του, θα πρέπει κι εκείνη να έχει την ίδια ευκαιρία και πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τις μεταμοσχεύσεις

Ένα από τα μείζονα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί κατά την περίοδο της πανδημίας είναι ο φόβος που επικρατεί για τις μεταμοσχεύσεις. Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως λόγω όλης της κατάστασης και της ανησυχίας που επικρατεί, χάνονται πολλά μοσχεύματα από εγκεφαλικά νεκρούς, που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.
«Είναι κρίμα να χάνονται μοσχεύματα από εγκεφαλικά νεκρούς. Να μην έρθει ποτέ εκείνη η δύσκολη και τραγική στιγμή, αλλά δεν πρέπει να χάνονται μοσχεύματα από εγκεφαλικά νεκρούς. Υπάρχουν νέοι που περιμένουν 10 χρόνια, ίσως και περισσότερο για μεταμόσχευση κι έχουν απελπιστεί και λένε πως δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ», είπε ο ίδιος και χαρακτήρισε «τυχερούς» μέσα στην ατυχία της ασθένειας, όσους έχουν δικούς τους ανθρώπους για να λάβουν μόσχευμα.
Τέλος, ανέφερε πως μέσα στο 2020 έγιναν δυο δωρεές μοσχεύματος και το 2021 μία, που μία μητέρα έδωσε τον νεφρό της στον 46χρονο νεφροπαθή γιο της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.