Ξεπέρασαν τις 8.000 οι καταγγελίες για εγκλήματα μέσω διαδικτύου το 2022!

Στη Safeline.gr για οτιδήποτε θεωρείται παράνομο, όπως η γενετήσια αξιοπρέπεια ανήλικων

Ξεπέρασαν τις 8.000 οι καταγγελίες για εγκλήματα μέσω διαδικτύου το 2022, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η νομικός Μελτίνη Χριστοδουλάκη υπεύθυνη της ανοιχτής γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο Safeline.gr, η οποία αναφέρθηκε στη δωρεάν εφαρμογή StopNCII.org, που εντοπίζει και καταργεί υλικό μη συναινετικού διαμοιρασμού και στοχεύει στον περιορισμό της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn).
Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της SafeLine.gr, πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε περίπου έναν χρόνο πριν και σήμερα έχει επεκτείνει τις λειτουργίες του και είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό, με σκοπό την καταπολέμηση της εκδικητικής πορνογραφίας, όταν δηλαδή κάποιος, χωρίς την συναίνεσή μας δημοσιεύσει ή αναρτήσει μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης (FB, Instagram κλπ.) υλικό δικό μας, φωτογραφίες ή βίντεο, τα οποία έχουν πολύ ευαίσθητες προσωπικές στιγμές και δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται εκεί χωρίς τη δική μας συναίνεση.

Δημιουργήθηκε δωρεάν εφαρμογή μέσω «τεχνητής νοημοσύνης» για καταπολέμηση της εκδικητικής πορνογραφίας

Εύκολο στη χρήση

Στο εργαλείο StopNCII.org, συμμετέχει και η SafeLine.gr, είναι απλό στη χρήση του και τους τελευταίους 12 μήνες περίπου 20.000 άνθρωποι το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει.
Η κα Χριστουδουλάκη εξήγησε ότι το StopNCII.org είναι μια εφαρμογή, όπου κάποιος μπορεί να «τικάρει» κάποιες φωτογραφίες που υποψιάζεται ότι μπορεί κάποιος να έχει δημοσιεύσει κάποιος στο διαδίκτυο.
«Δεν χρειάζεται ο χρήστης να στείλει σε κανέναν τη φωτογραφία, ούτε καν στην εφαρμογή. Απλά πρέπει να την επιλέξει και η εφαρμογή θα συλλέξει κάποια ψηφιακά «δακτυλικά» αποτυπώματα από τη φωτογραφία ή το βίντεο και όταν ο χρήστης δημιουργήσει τη δική του υπόθεση, με βάση τις δικές του φωτογραφίες τρέχει την εφαρμογή και αν αναγνωρίσει φωτογραφία με το ίδιο ψηφιακό αποτύπωμα, αυτομάτως την κατεβάζει από το διαδίκτυο», ανέφερε η υπεύθυνη της ανοιχτής γραμμής.

«Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης»

Η ίδια έκανε λόγο για εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος παραποιήσει ελαφρώς τη φωτογραφία ή το βίντεο, η εφαρμογή είναι και πάλι σε θέση να αναγνωρίσει και να κατεβάσει από το διαδίκτυο.
Η κα Χριστουδουλάκη ανέφερε ότι πέρυσι η εφαρμογή ξεκίνησε με τη σύμπραξη του FB και του Instagram, ενώ ένα χρόνο μετά και άλλες πλατφόρμες όπως το bubble, το tik tok, το only fun και το reddit, έχουν προσχωρήσει σε αυτή την προσπάθεια. «Σκοπός μας είναι όλο και περισσότερες πλατφόρμες να συμπορευτούν μαζί μας σ’ αυτή την προσπάθεια, για να μπορέσουν εύκολα να κατεβάζουμε αυτό το περιεχόμενο, που εμείς είχαμε στείλει στο παρελθόν, χωρίς να μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα χρησιμοποιούνταν με άσχημο τρόπο στο διαδίκτυο και θα θέλαμε να κατέβει», επισήμανε.
Αναφερόμενη σε περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας η υπεύθυνη της ανοιχτής γραμμής τόνισε ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι πολλές στην Ελλάδα, αν και πέρυσι είχαν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες περιπτώσεις, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο έχει εταίρους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης είπε ότι και η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και προβλέπει την καταπολέμηση της εκδικητικής πορνογραφίας.

Πάνω από 8000 καταγγελίες

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες στην ανοιχτή γραμμή SafeLine.gr, η υπεύθυνη τόνισε ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι καταγγελίες για κάθε τι που θεωρείται παράνομο στο διαδίκτυο, δίνοντας προτεραιότητα στα εγκλήματα που θίγουν την γενετήσια αξιοπρέπεια των ανήλικων χρηστών, δηλαδή εικόνες ή βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αποπλάνησης, ενώ υπάρχουν καθημερινά καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και για οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου, ενώ δίνονται συμβουλές στους χρήστες για να προστατευτούν και τι μπορούν να κάνουν στην περίπτωση που κάτι άσχημο έχει συμβεί.
«Το 2022 ξεπεράσαμε τις 8000 καταγγελίες, που δεν αφορούσαν όλες καθαρά παράνομο περιεχόμενο, από χρήστες από όλη την Ελλάδα και Έλληνες άλλων χωρών ανά τον κόσμο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στο safeline.gr”, επισήμανε η κα Χριστοδουλάκη.

Καθημερινές οι καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και για οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.