Μεϊκόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιεί ως κάλυμμα τον Αθλητισμό»!

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση των επεισοδίων

Για βία που δεν παράγεται από τον Αθλητισμό αλλά που έχει κοινωνικές ρίζες και αποτελεί παράγωγο του οργανωμένου εγκλήματος έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει από τη μία να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα, αλλά και ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα πράξεων.

Ο κ. Μεϊκόπουλος αρχικά έκανε λόγο για δύο τρομακτικές διαπιστώσεις, πρώτον ότι τα ίδια τα βίαια γεγονότα μπορούν να επεκταθούν, σε άλλα αθλήματα όπως το βόλεϊ, με τραγικές συνέπειες, αλλά και ότι είναι λάθος να συνδέουμε τη βία με τον Αθλητισμό, μιλώντας μάλιστα για οργανωμένο έγκλημα, που ζει και αναπαράγεται μέσω του Αθλητισμού και του οπαδικού κινήματος! «Το ζήτημα είναι κοινωνικό καταρχάς. Χρησιμοποιείται ως κάλυμμα ο Αθλητισμός προκειμένου μέσα από τους συνδέσμους, τις κερκίδες ή την κάλυψη ανώνυμου σωματείου να γίνονται εγκληματικές ενέργειες. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως νέα μορφή οργανωμένου εγκλήματος. Με τον τρόπο που διεξάγονται σήμερα τα αθλητικά γεγονότα, δίνεται το περιθώριο και ο χώρος ώστε να αναπτύσσονται εγκληματικά φαινόμενα που πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις μέτρων, υπογράμμισε ότι υπάρχει πληθωρισμός δηλώσεων και προθέσεων, αλλά τεράστιο έλλειμμα στις πράξεις. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τα μέτρα που ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο και δεν έγιναν ποτέ πράξη. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εμφανιστεί σκληρή και αμείλικτη, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Το μέτρο πχ που είχε εξαγγελθεί τον Αύγουστο για μία λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ-ΚΑΕ, που θα υπάγεται στην ομάδα ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, ενώ υπάρχει μέσα στον νόμο. Πάμε σε μία λογική λουκέτου στα γήπεδα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουμε συζητήσει ούτε το πεδίο της πρόληψης, ούτε τι θα γίνει όταν τα γήπεδα θ’ ανοίξουν ξανά για να υποδεχθούν κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το παράδειγμα της Αγγλίας δεν είναι δόκιμο, γιατί εκεί η τότε πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, δεν έδρασε κατά της εξάλειψης της βίας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά έστειλε απλά τον χουλιγκανισμό έξω από το γήπεδο, στους δρόμους, στις παμπ και τις γειτονιές της Αγγλίας.

«Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα, αν πιστεύουμε ότι η λύση είναι τα ραντεβού θανάτου εκτός γηπέδων. Λυπάμαι αλλά πραγματικά θα είμαστε πάλι συνένοχοι, σε ένα φαινόμενο που εντείνεται συνεχώς» σημείωσε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις θα πρέπει να αφορούν την πρόληψη και την ασφάλεια από δώ και πέρα. «Όπως είπε και η ΠΟΑΣΥ, αν θέλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να σταματήσει η διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων για την προστασία οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας. Νομίζουμε ότι αν μεταθέσουμε πλήρως την ευθύνη της διεξαγωγής αθλητικών γεγονότων στις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, αυτό θα τις αναγκάσει τελικά να προστατέψουν το προϊόν τους και την επένδυσή τους, ιδιαίτερα αν θα πρέπει να επιβαρυνθούν με τεράστια ποσά αποζημιώσεων. Θα υπάρχει και ο φόβος της δραστικής μείωσης των εσόδων. Υπάρχει όμως στην ατζέντα και ευρωπαϊκές τακτικές. Εγώ θα εξέταζα προσωπικά για παράδειγμα το εξής: Σε αγγλικά γήπεδα υπάρχει δυνατότητα να προσλαμβάνουν αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας, ανάλογα με το πόσους θέλει κάθε ομάδα για να εγγυηθούν την ασφάλεια διεξαγωγής του αγώνα. Πχ στο Άνφιλντ σε κάθε αγώνα υπάρχουν 60 αστυνομικοί που πληρώνονται από τον σύλλογο, εκτός ωραρίου, προκειμένου7 να διασφαλίζουν την ασφάλεια διεξαγωγής του γεγονότος, χώρια τις αστυνομικές δυνάμεις εκτός γηπέδων. Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε» δήλωσε ο κ. βουλευτής.

Συγχρόνως αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.  Tο πρώτο είναι να τοποθετηθούν συστήματα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, με δυνατότητα άμεσου ελέγχου και ταυτοποίησης (CCTV), για να ξεχωρίζει πρόσωπα που προχωρούν σε ενέργειες και με πληροφόρηση της αστυνομίας να ακολουθούν συλλήψεις. «Στο Πανθεσσαλικό είχε γίνει τέτοια εγκατάσταση, δεν έχουμε πληροφόρηση αν λειτούργησε ορθώς κατά τη διάρκεια αγώνα» τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένας υπεύθυνος ασφαλείας και προτείνεταιεκτός από την άδεια λειτουργίας εγκατάστασης, να εισαχθεί και η υποχρεωτική έκδοση ενός ετήσιου πιστοποιητικού ασφάλειας, και έλεγχος πριν από κάθε αναμέτρηση. «Οι άνθρωποι αυτοί θα ελέγχουν τα συστήματα στο γήπεδο αν λειτουργούν σωστά, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οποίων δεν θα ξεκινά ο αγώνας» υπογράμμισε.

Ο κ. Μεϊκόπουλος συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ανώτατο όριο εισόδου θεατών στις κερκίδες και απαγόρευση εισόδου όταν φτάνουμε σ’ αυτό, αλλά και ότι πρέπει να εξεταστεί πέρα από την υποχρεωτική αρίθμηση των θέσεων να υπάρχουν και ονομαστικές θέσεις.

Όσον αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ο βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι αυτό είναι σίγουρα διαχρονικό, αλλά η νυν κυβέρνηση διανύει τη δεύτερη συνεχόμενή της θητεία, και ήδη μέσα στην πενταετία έχει αυξηθεί και η συχνότητα και η ένταση αυτών των φαινομένων, και κατά τον ίδιο προφανώς υπάρχει και μεγαλύτερη ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί. Συμπλήρωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιμένει τις επόμενες εθνικές εκλογές για να καταθέσει το πρόγραμμά του και να κριθεί γι’ αυτό, αλλά τα μέλη του θα προσπαθήσουν να είναι χρήσιμα, συμβάλλοντας από τώρα.

Τέλος, σχετικά με δήλωση του Αχιλλέα Μπέου περί λύσης του προβλήματος αν του έδινε την ευθύνη ο πρωθυπουργός, μέσα σε 15 μέρες, ο κ. Μεϊκόπουλος σχολίασε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους. «Αυτά τα ζητήματα είναι διαχρονικά και δεν έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες. Ας επανέλθουμε στη σοβαρότητα, ας εγγυηθούμε την ασφάλεια στη διάρκεια των αγώνων, και ας εξετάσουμε κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως την απεμπλοκή της αστυνομίας και ας κοιτάξουμε και λίγο να εισάγουμε και στο εκπαιδευτικό σύστημα τη διάσταση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έφερε το παράδειγμα χωρών της ΕΕ, όπου υπάρχει θεσμοθετημένη η λογική δράσεων για τους νέους με τη συνδρομή κοινωνικών λειτουργών, με την καθοδήγηση νέων οπαδών και φιλάθλων, όπου παρέχονται συμβουλές για αποκατάσταση των ανθρώπων που εμπλέκονταν σε συνδέσμους.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.