Ψάχνοντας το ουράνιο τόξο…

Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου όταν ήμουν παιδί, έπειτα από μια καταιγίδα να κοιτάζω εκστατική το ουράνιο τόξο. Ταυτόχρονα να πλανάται μέσα μου ένα μυστήριο… Ένα δέος μπροστά στην αντιφατική αυτή διαδοχή των φυσικών φαινομένων. Από τη μία να βιώνεις την καταιγίδα, τη συννεφιά και τον κατακλυσμό κι από την άλλη ο Θεός να σε αποζημιώνει με τη θέα των χρωμάτων του ουράνιου τόξου. Που θέλω να καταλήξω; Όλοι μας παλεύουμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Δε θέλουμε κακοτοπιές, αποτυχίες και δυσάρεστα συμβάντα που θα μας πάνε πίσω σε αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Κι όταν όλα αυτά συμβαίνουν, κάνουμε ό,τι μπορούμε να ξορκίσουμε το κακό. Να φύγει προτού προλάβει να μας παρασύρει στη δίνη του. Αλλά ξεχνάμε πως δε γίνεται να αναγεννηθείς, να εκτιμήσεις κάποια πράγματα, αν προηγουμένως δεν αγγίξεις τον πάτο, την αποτυχία, την απελπισία της παγερής μοναξιάς.

Συνδέουμε την ευτυχία μας με την επίτευξη κάποιων στόχων: να αποκτήσουμε οικονομική επιφάνεια, επαγγελματική καταξίωση, να παντρευτούμε για να δείξουμε ότι προχωρήσαμε στη ζωή, ότι κάναμε κι εμείς κάτι βρε αδερφέ! Κι όταν το όνειρο μας δε στεφανώνεται με επιτυχία και το οικοδόμημα καταρρέει, βυθιζόμαστε… Κλεινόμαστε στον εαυτό μας και λέμε ένα μεγάλο «γιατί σε μένα»;

Τι έφταιξε; Τι έκανα λάθος; Θα σου πω εγώ τι κάνουμε λάθος και θα καταθέσω τη δική μου βιωματική άποψη. Όταν ψάχνεις την ευτυχία σου κάπου αλλού κι όχι μέσα σου, όταν δεν έχεις αποδεχτεί κι αγαπήσει αυτό το μέσα σου, τα λάθη, τις αδυναμίες αλλά και τα τάλαντά σου, πως θα αντιμετωπίσεις την όποια αποτυχία, διαζύγιο, ακόμα και τον αναπόφευκτο θάνατο; Πως θα μάθεις να προχωράς παρακάτω όταν δεν έχεις εκ- παιδεύσει τον εαυτό σου να μην το βάζει κάτω ό,τι κι αν γίνει; ΄Όταν ξεχνάς πως οι άνθρωποι είμαστε γεμάτοι με αδυναμίες και τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας χωρίς τη στήριξη των δικών μας ανθρώπων; Φοβόμαστε να αγαπήσουμε, να ρισκάρουμε, να κάνουμε λάθος.

Δεν αντιμετωπίζουμε την αποτυχία -γιατί όχι;- ως το μέσο που θα μας βοηθήσει να ανέλθουμε, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας περισσότερο, να μάθουμε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Αντιθέτως, εμμένουμε να βλέπουμε μόνο τη μία όψη του νομίσματος βυθιζόμενοι στο πηγάδι της αβύσσου που μας πάει μόνο παρακάτω. Αλλά πάντα υπάρχει η νομοτελειακή κατάσταση: Ότι τον πάτο πάντα τον διαδέχεται η ανηφόρα κι αυτό είναι πολλάκις αποδεδειγμένο. Ας αγαπήσουμε επιτέλους τον εαυτό μας, τα ελαττώματα μας, τα πάθη, τα λάθη και τα χαρίσματα μας ας τα βρούμε μαζί του και να είμαστε σίγουροι πως όταν αποκατασταθεί η σχέση αυτή, τότε πάντα θα βγαίνει το ουράνιο τόξο μας και θα φωτίζει όχι μόνο εμάς αλλά και τους γύρω μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.