Ανεξάρτητη να γίνεις κορίτσι μου

Αν κάτι θυμάμαι από τις συμβουλές που μου έδινε η γιαγιά μου, έφηβη ακόμη, ήταν να είμαι ανεξάρτητη. «Να έχεις το δικό σου πορτοφόλι, να μην έχεις την ανάγκη κανενός» ήταν από τις συχνές παραινέσεις της. Τότε, δεν έδινα και πολύ σημασία. Σήμερα όμως αντιλαμβάνομαι ακριβώς τι ήθελε να μου πει. Θα ήθελα πολύ να μπορούσε να γνωρίζει, ότι μέχρι τώρα τα έχω καταφέρει.

Όχι μόνο στο να έχω το «δικό μου πορτοφόλι», όπως εκείνη το εννοούσε, αλλά η ανεξαρτησία να είναι μέρος της φύσης μου. Αυτό σκεφτόμουν, όταν άκουσα μια συζήτηση δυο φιλενάδων. Η μία εξιστορούσε στην άλλη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο γάμο της. Δεν ήταν ευτυχισμένη. Φαινόταν στο πρόσωπο της η απόγνωση. Και η απόγνωση δεν ήταν μόνο γιατί δεν περνούσε καλά με τον σύζυγο της, αλλά και στο γεγονός ότι ήταν άνεργη, εξαρτιέται πλήρως οικονομικά από εκείνον. Και κάπου εδώ νομίζω ότι ξεκινάει το δράμα. Γιατί αναγκάζεται να υπομένει μια κατάσταση που πλέον δεν την ευχαριστεί. Δυστυχία νομίζω ότι είναι αυτό. Θα μου πεις ότι θα μπορούσε να κάνει την επανάσταση της, να φύγει από το σπίτι, να κάνει μια νέα αρχή.

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, όταν δεν έχεις αποκούμπι από πουθενά. Δεν κρίνω αυτές τις γυναίκες, τις κατανοώ. Όπως κατανοώ βέβαια και τις γυναίκες εκείνες που έχουν μάθει να πατούν στα πόδια τους, που έχουν τη δουλειά τους, που ξέρουν τι θέλουν και το διεκδικούν. Νιώθουν ελεύθερες κι έτσι συμπεριφέρονται. Όταν νιώσουν ότι κάτι δεν τους ταιριάζει, δεν κάθονται, παίρνουν την τσάντα τους κι αποχωρούν. Δεν θα προτιμήσουν την ασφάλεια και τη σιγουριά τους, αλλά θα διεκδικήσουν την ελευθερία και την ευτυχία τους, κάνοντας έτσι, κατά την γνώμη μου, το καλύτερο δώρο στον εαυτό τους. Χωρίς εξαρτήσεις. Στο ξαναλέω, αγαπημένε μου. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτα δεν είναι και ακατόρθωτο. Το θέμα είναι να είσαι συνειδητοποιημένος και να πάρεις την απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να ρίχνεις τον εαυτό σου τόσο χαμηλά από ανασφάλεια και φόβο ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Στο χέρι σου είναι να σπάσεις τις αλυσίδες και να απεγκλωβιστείς από ότι θεωρείς ότι σε κρατάει δέσμιο. Χωρίς να εξαρτιέσαι από κανέναν, ούτε άνθρωπο, ούτε συναίσθημα.

Στο χέρι σου είναι να βγεις από το κλουβί που σήμερα ζεις και να νιώσεις ελεύθερος. Η ζωή δεν περιμένει, η ζωή είναι εκεί και σε περιμένει να την ζήσεις, με τις όποιες δυσκολίες, με τα όποια σκαμπανεβάσματα. Τόλμησε, μόνο χαμένος δεν θα βγεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.