Μια αλήθεια, ποια αλήθεια;

Τις προάλλες είχαμε μια συζήτηση με τους φίλους μου. Έλεγαν για μια περίπτωση ενός ζευγαριού και για τους λόγους που χώρισαν. Μόνο η μία πλευρά από τις δυο είχε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα. Την δεύτερη άποψη δεν την ξέραμε. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα, λογοφέραμε μεταξύ μας οι φίλοι, γιατί ορισμένοι έλεγαν πως ξέρουν την αλήθεια και πως είναι αυτή που υπερασπίζεται ο ένας εκ των δυο.

Μα πως μπορεί κάποιος να μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα γνωρίζοντας μόνο την μία πλευρά; Υπάρχει κανείς ανάμεσα μας, αγαπημένε μου αναγνώστη, που να πιστεύει πως η αλήθεια είναι μονοδιάστατη; Πως υπάρχει μόνο μια αλήθεια; Υπάρχουν χιλιάδες αλήθειες, για το ίδιο ακριβώς θέμα, για το ίδιο γεγονός. Έναν γάμο, έναν χωρισμό, ένα ατύχημα, μια διαμάχη. Για κάθε ένα από αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μας, ο κάθε ένας επιλέγει να τα ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο, έχει την δική του αλήθεια. Αλήθεια που έχει διαφορετικές εκδοχές. Όπως και να την ερμηνεύσεις πάντως, παραμένει αλήθεια. Που καμιά φορά γίνεται ενοχλητική, που σε εκνευρίζει. Που έρχεται εκεί που κάθεσαι μια χαρά και σου τριβελίζει το μυαλό. Που νιώθεις να σε κυνηγάει και σε αναγκάζει να την αντιμετωπίσεις.

Να την κοιτάξεις στα μάτια, να την ακούσεις. Ε, κάποια στιγμή δεν θα μπορείς άλλο να την αποφεύγεις. Και κάπου εκεί αρχίζουν οι σκέψεις. Σκέφτεσαι εσύ λάθος; Ποια άραγε να είναι η αλήθεια του άλλου; Λες να είναι τα πράγματα έτσι όπως ισχυρίζεται; Μην πελαγώνεις. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, μόνο άνθρωποι που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα από σένα. Θα μου πεις, που συμμετέχει σε όλα αυτή η λογική. Ξεκάθαρα, πουθενά. Ακόμη κι αν προσπαθήσεις λογικά να σκεφτείς, να προσπαθήσεις να μπεις στα παπούτσια του άλλου και να καταλάβεις το πώς σκέφτεται, ποτέ μα ποτέ δεν θα το καταφέρεις. Πολύ απλά γιατί ο κάθε ένας από εμάς σκέφτεται διαφορετικά, με τον δικό του τρόπο, χωρίς να ζορίζεται. Γι αυτό σου λέω, αγαπημένε μου.

Η αλήθεια δεν είναι μία, μην ψάχνεις να την βρεις. Κράτα την δική σου, που συμπεριλαμβάνεται σε εκατομμύρια άλλες τόσες, που προφανώς και δεν θα πρέπει να σε απασχολούν, από την στιγμή που ξέρεις πώς να στηρίζεται στην δική σου και μόνο. Και ξέρεις κάτι; Πραγματικά ελεύθερος είναι κάποιος μόνο αν καταφέρει να ξεφύγει από τις αλήθειες τρίτων και αφοσιωθεί στη δική του. Για σκέψου το…Α, και μην ξεχνάς. Πως σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.