Να εκφράζεις τη γνώμη σου, ακόμη κι αν δεν αρέσει

«Μη μιλάς, έχεις όρεξη για μπλεξίματα;» άκουσα κάποιος να λέει και μου κακοφάνηκε. Πρώτον γιατί το έλεγε άντρας προς την σύντροφο του και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο και δεύτερον γιατί ποιος είναι εκείνος που θα τολμήσει να γυρίσει και να μας πει πότε κι αν θα πρέπει να εκφέρουμε άποψη; Θα μου πεις, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αγαπημένε μου αναγνώστη. Αφού υπάρχουν άτομα που δέχονται να «καπελώνονται» και να σιωπούν, όταν μέσα τους βράζουν να πουν τη γνώμη τους, δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Αλλά μου φαίνεται αδιανόητο, κάποιος να μην έχει άποψη. Όλοι μας έχουμε.

Και πολλές φορές ίσως μας ζητηθεί να την εκφράσουμε για θέματα που αφορούν την κοινωνία, εμάς τους ίδιους. Δεν μπορώ να φανταστώ λοιπόν άνθρωπο, που θα ερωτηθεί για κάτι και δεν θα έχει το θάρρος της γνώμης του, γιατί δεν θέλει να τον σχολιάσουν, να έρθει σε σύγκρουση, να κάνει διάλογο. Δεν μπορώ να φανταστώ ανθρώπους να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, στην προσπάθεια τους να μην ξεφύγουν από μια συζήτηση, μη τυχόν και παρεξηγηθεί η άποψη τους. Μα αν είναι δυνατόν. Αν έχεις, που έχεις, άποψη, εξέφρασε τη. Τι την κρατάς μέσα σου; Ποιος να την ακούσει; Ποιον να προβληματίσει; Ελευθερία λόγου έχουμε, δεν ξέρω αν το θυμάσαι.

Οπότε μη διστάζεις να εκφραστείς, μοιράσου αυτά που σκέφτεσαι με τους γύρω σου, αυτά που πιστεύεις, κι ας υπάρξουν αντιδράσεις. Προφανώς αυτά που λέμε και που γράφουμε δεν είναι αρεστά σε όλους. Κάποιοι διαφωνούν, κάποιοι δεν αρέσκονται σε αυτά που λέμε, ε, και; Τι σημαίνει αυτό; Ότι γι αυτά που πιστεύουμε θα πρέπει να απολογηθούμε; Όλοι έχουμε τη δική μας προσωπικότητα. Μεγαλώσαμε αλλιώς, έχουμε άλλα βιώματα, η μόρφωση μας είναι διαφορετική, κι ακριβώς γι αυτό οι συμπεριφορές που εκδηλώνουμε και το πώς αντιδρούμε σε κάθε περίσταση ποικίλουν. Αν όμως, αγαπημένε μου, μιλάμε με την γλώσσα της αλήθειας, ακόμη κι αν διαφωνούμε, είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε. Γιατί δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πείσουμε τον άλλον για κάτι. Αρκεί που θα ξέρουμε ότι είμαστε ελεύθεροι να διατυπώσουμε την γνώμη μας και δεν θα σκοτιστούμε κιόλας αν κάποιος θα την υιοθετήσει ή όχι. Γι αυτό μην επηρεάζεσαι από κανέναν. Έχεις κάτι να πεις; Μίλα. Έχεις άποψη για κάποιο θέμα και θέλεις να τοποθετηθείς; Μην διστάσεις. Ελευθερία είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν ν’ ακούσουν, είχε πει ο Βρετανός συγγραφέας, Τζωρτζ Όργουελ, εκφραστείτε λοιπόν, πάντα με σεβασμό στις απόψεις τρίτων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.