Να γιατί μας αρέσουν τα ριάλιτι

Αγωνιούσε ένας γνωστός μου για το πότε θα ξεκινήσει το Survivor. Τον κοίταξα καλά, δεν πίστευα στα αυτιά μου ότι πραγματικά είχε έγνοια για το πότε θα προβληθεί το συγκεκριμένο ριάλιτι. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχω πάθει πλάκα, ειδικά με τους άντρες φίλους μου, που κάθονται και παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα που αναρωτιέμαι γιατί υφίστανται καν.

Ας πούμε, ένας φίλος μου, με τις σπουδές του, τη μόρφωση του, που ποτέ δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα, δεν έχανε επεισόδιο από την εκπομπή που θα αναδείκνυε το πιο νέο και όμορφο μοντέλο της Ελλάδας. Του φάνηκε περίεργο όταν του είπα ότι εγώ δεν ήξερα για τι πράγμα μου μιλάει, όταν άρχισε να μου αραδιάζει ονόματα και ατάκες από το συγκεκριμένο ριάλιτι. Αναρωτιόμουν λοιπόν ποιος να είναι ο λόγος που μπορεί να στρέψει έναν καθ’ όλα μορφωμένο άνθρωπο να κάτσει και να αφιερώσει από την ώρα του για να δει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τι ενδιαφέρει κάποιον, που έχει άλλα ενδιαφέροντα στην ζωή του, να κάτσει και να ακούει τα «τέρατα» που λέγονται σε μια τέτοια εκπομπή, οι «ελληνικούρες» που αραδιάζονται; Τι το ωραίο βρίσκει, απορώ. Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσει το κουτσομπολιό. Μας αρέσει να βλέπουμε μέσα από την κλειδαρότρυπα. Μας αρέσει να παρατηρούμε τις ζωές τρίτων, που δεν επηρεάζουν τη δική μας εννοείται και να τους κρίνουμε εκ του ασφαλούς. Μας αρέσει να γινόμαστε αδιάκριτοι, να ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι άλλοι. Είναι τόση η βαρεμάρα μας, που δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε που βρίσκουμε διέξοδο και καθόμαστε και κοιτάμε τι κάνει ο ένας και τι λέει ο άλλος.

Γιατί όσο και να πεις, παρακολουθώντας ένα ριάλιτι όλο και κάτι θα ακούσεις, όλο και κάποια ατάκα θα ειπωθεί κι έτσι θα βρεις την ευκαιρία να πετάξεις κι εσύ την κακία σου, να κριτικάρεις, να νιώσεις ανώτερος. Θα ξεχάσω εγώ που αλλάξαμε χρονιά το 2000 βλέποντας Big Brother; Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό βέβαια στο μύλο όλων αυτών των τηλεριάλιτι, αλλά διαπιστώνω ότι με την ίδια μανία τα παρακολουθούμε. Και ξέρεις γιατί; Γιατί καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση, αποχαυνωνόμαστε και κατά αυτό τον τρόπο ξεχνάμε τα δικά μας προβλήματα.

Τη δική μας καθημερινότητα. Γελάμε με τα χάλια των άλλων, διασκεδάζουμε, νομίζουμε δηλαδή. Θα μου πεις ποια η ουσία να παρακολουθείς κάτι το οποίο εξ αρχής θεωρείς ότι δεν είναι του επιπέδου σου και σε υποβιβάζει ως τηλεθεατή. Αν βρεις την απάντηση πες την και σε μένα, αγαπημένε μου. Χρειάζεται λιγάκι αυτοκριτική πάντως. Δεν λέω, και το κουτσομπολιό μέσα στη ζωή είναι, αλλά μόνο φυσιολογικό δεν τον λες να έχεις να λύσεις δικά σου θέματα κι αντί να βρεις τον τρόπο να αναλώνεσαι και να παρατηρείς τις ζωές τρίτων. Λέω εγώ τώρα…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.