Περί γρουσουζιάς

Και μετά σου λέει να μην πιστεύεις στη γρουσουζιά. Ε, πως είναι δυνατόν, αγαπημένε μου αναγνώστη να συμβεί αυτό; Γιατί μη μου πεις ότι δεν υπάρχουν σημάδια που θεωρείς ότι όταν συμβαίνουν σου πάνε γρουσουζιά, γιατί δεν πρόκειται να σε πιστέψω. Θα σου δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Εμένα οι γάτες δεν με πειράζουν σε τίποτα, οκτώ έχω έξω από το σπίτι μου, ζωή να έχουν. Αλλά αν τύχει και δω μαύρη γάτα στο δρόμο μου, ασυναίσθητα θα πιάσω τα μαλλιά μου. Δεν ξέρω που το έχω δει αυτό, που άκουσα ότι το να δεις μαύρη γάτα δεν είναι και το πιο ευνοϊκό πράγμα στον κόσμο, ε και από τότε που με χάνεις που με βρίσκεις μόλις τύχει και πετύχω μαύρο γατί στο δρόμο, μόνο που δεν αυτοξεμαλλιάζομαι. Άλλοι το παθαίνουν αυτό όταν βλέπουν παπά.

Άλλο πάλι και τούτο. Πες το παραξενιά, πες το δεισιδαιμονία, πες το προκατάληψη, όλοι μας, λίγο ή πολύ, διακατεχόμαστε από τέτοια…κουσούρια. Όλοι μας έχουμε το φόβο μη τυχόν και κάτι πάει στραβά στην καθημερινότητα μας. Όλοι μας έχουμε μια προκατάληψη. Με ένα χρώμα, έναν αριθμό, μια ημερομηνία, ένα αντικείμενο. Συζητώντας το θέμα με μια φίλη και ρωτώντας την τι ακριβώς θεωρεί ως γρουσουζιά, μου ανέφερε μια μικρή λίστα με πράγματα τα οποία αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο της, μη τυχόν και τις τύχουν. Όπως το να σπάσει το θερμόμετρο ή κάποιος να ανοίξει μια ομπρέλα σε κλειστό χώρο.

Τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να σπάσει ένας καθρέφτης στο σπίτι της κι ένα σωρό άλλα πράγματα. Προφανώς δεν είναι η μοναδική που τα σκέφτεται αυτά. Ή για να το θέσω καλύτερα, προφανώς δεν είναι η μόνη που άκουγε από την γιαγιά της να μιλάει με τις φιλενάδες της πίνοντας καφέ και να αναλύουν τα κακά που τους έτυχαν, αν κάτι από τα παραπάνω συνέβαινε. Και να σου να επιστρατεύονται τα σκόρδα για να σε προφυλάξουν, να σου να φτύνουμε τον κόρφο μας, να σου να φοράμε φυλαχτά για το κακό το μάτι, να σου να χτυπήσουμε ξύλο, να σου να μην κόψουμε τα νύχια μας την Τετάρτη ή να λουστούμε την Κυριακή και η λίστα είναι ατελείωτη προς αποφυγή κάθε πιθανής κακής ενέργειας που έχει σκοπό να μας πλήξει. Αν με ρωτάς, αγαπημένε μου, όσο εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε την γρουσουζιά, τόσο εκείνη έρχεται και μας βρίσκει. Πάντως για καλό και για κακό, ρίξε ένα ξεμάτιασμα τώρα και σε μένα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.