Τα σέβη μου

Θυμάμαι πάντα την γιαγιά μου να λέει, ακόμη κι όταν σε μεγάλη ηλικία κι έχοντας καταβληθεί η υγεία της, πως «η ζωή είναι γλυκιά». Περνώντας τα χρόνια, αρχίζω περισσότερο να νιώθω αυτά που τότε μου έλεγε και κατανοώ ότι η ηλικία δεν έχει καμία σημασία. Είτε είσαι 15, είτε 30, είτε 90, η ζωή πάντα θα φαντάζει όμορφη και γλυκιά. Είτε πίνεις γάλα από το μπιμπερό, είτε χάπια για την πίεση, κάθε μέρα που ξημερώνει σε κάνει να νιώθεις ευλογημένος που ζεις, που βλέπεις, που περπατάς, που μυρίζεις, που σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις πράγματα που θέλεις και ονειρεύεσαι. Θα μου πεις δεν έχουν όλοι οι ηλικιωμένοι τις ίδιες αντοχές, μπορεί τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν να μην τους αφήνουν να κάνουν πράγματα που θα ήθελαν.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, που πραγματικά χαίρομαι να τους βλέπω να είναι δραστήριοι, να μην το βάζουν κάτω, να «πετάνε» πραγματικά. Και τους θαυμάζω. Γιατί ενώ εμείς ψάχνουμε να βρούμε καρέκλα να κάτσουμε, βαριόμαστε πολλές φορές και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, εκείνοι είναι δραστήριοι. Τους βλέπεις να διοργανώνουν εκδρομές, να πηγαίνουν για πεζοπορία, να βγαίνουν και να χορεύουν. Και τους βγάζω το καπέλο πραγματικά. Γιατί μπορεί να έχουν προβλήματα, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Δεν επαναπαύτηκαν, δεν έγινε η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεύτερη φύση τους, δεν αφέθηκαν στην πάροδο του χρόνου. Δούλεψαν στην ζωή τους, έχουν μια σύνταξη, βοηθάνε παιδιά κι εγγόνια, αλλά βρίσκουν πάντα χρόνο να κάνουν πράγματα για εκείνους, πράγματα που τους γεμίζουν. Είτε να πάνε για ένα καφέ με φίλους καρδιάς χρόνων, είτε στο κομμωτήριο οι κυρίες που τις βλέπω έξω και τις χαίρομαι με τα ταγιέρ του και το άψογο μακιγιάζ, με τα κοσμήματα τους.

Βλέπω ζευγάρια ηλικιωμένων να χορεύουν, να περπατάνε αγκαζέ στην παραλία, να πηγαίνουν ταξίδια και σκέφτομαι ότι πολύ θα ήθελα να φτάσω κι εγώ στα χρόνια τους και να έχω την ίδια διάθεση, να κάνω τα ίδια πράγματα. Αν είσαι ένας από αυτούς που τώρα με διαβάζεις, αγαπημένε μου αναγνώστη, έχεις την απέραντη εκτίμηση μου. Γιατί δεν άφησες το χρόνο να ρίξει την ψυχολογία σου. Γιατί ξέρεις πώς να περνάς όμορφα την κάθε σου ημέρα. Γιατί έχεις ξεχάσει τι πάει να πει άγχος και ζεις με τον δικό σου ρυθμό. Γιατί δεν παραιτήθηκες από τη ζωή, συνεχίζεις να κάνεις όνειρα και προσδοκάς πάντα το καλύτερο. Σε θαυμάζω, να ξέρεις. Γιατί το πέρασμα των χρόνων σε έχει κάνει πιο σοφό και ξέρεις πως σημασία έχει να χαμογελάς και να απολαμβάνεις, χωρίς γκρίνιες και άγχη. Ξέρεις να εκτιμάς, έχεις αναγνωρίσει την αξία της ζωής και μακάρι να την κατανοήσουμε κι εμείς οι πιο νέοι σύντομα, γιατί δεν μας βλέπω καλά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.