Η «τελειωμένη» Αγιά και η απόγνωση των παραγωγών

Με άδειο καλάθι επέστρεψαν οι παραγωγοί της Αγιάς από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο «Imperial», σχετικά με την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καθώς ο Λευτέρης Αυγενάκης τους ενημέρωσε πως… χρήματα δεν υπάρχουν και το «θέμα της Αγιάς έχει τελειώσει», αυτό το διάστημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρέθηκε στη Λάρισα, στην εκδήλωση με θέμα «Οικονομία – Αγροτική Πολιτική – Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», όπου κι έγινε ένας απολογισμός των ενεργειών της κυβέρνησης μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, δεν είχε ευχάριστα νέα προς τους παραγωγούς, που βρέθηκαν από νωρίς έξω από το ξενοδοχείο «Imperial», φωνάζοντας για την επιβίωσή τους.

Δεν έχει περάσει άλλωστε καιρός, που οι αγρότες της επαρχίας είχαν βγει ξανά στους δρόμους, πραγματοποιώντας αγροτικό συλλαλητήριο, ζητώντας λύσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τα προϊόντα τους. Μήλα και κάστανα, είναι εκτός αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ενώ την ίδια στιγμή περιμένουν να αποζημιωθούν και για τα κεράσια από το περασμένο έτος.

Η… συνάντηση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωση, ανέφερε ότι αντιπροσωπεία των αγροτών επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης τον υπουργείο, ζητώντας συνάντηση, με τον κ. Αυγενάκη να ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρχε τίποτα προγραμματισμένο μεταξύ των δύο πλευρών.

Μάλιστα, ο κ. Μαρούδας σημείωσε πως οι αγρότες της Αγιάς έκαναν ένα ταξίδι έως την Αθήνα για να «πιουν ένα νερό και να τους ενημερώσει ο κ. Σταμενίτης ότι είναι αναρμόδιος για να απαντήσει στα ερωτήματά τους».

«Το θέμα της Αγιάς έχει τελειώσει»

«Έχουμε μία άριστη συνεργασία με τους επιστήμονες του ΕΛΓΑ, αλλά όπως είπατε κι εσείς το πρόβλημα με το μήλο στην Αγιά προέκυψε λόγω των πολέμων και των εισαγωγών», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Μεσογείου.

«Το θέμα της Αγιάς έχει τελειώσει κι έχουμε βγάλει κι ανακοίνωση. Εξετάσαμε το προηγούμενο διάστημα το θέμα των κερασιών και των με τα de minimis, αλλά όλες οι επιχορηγήσεις έχουν εξαντληθεί στη Θεσσαλία.

Αν στην πορεία έχουμε τη δυνατότητα, θα το δούμε. Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Έχουν δοθεί όλα τα χρήματα στην περιοχή κι εμείς έχουμε «χτυπήσει» το ευρωπαϊκό ταβάνι», πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, εξηγώντας πως αγρότες σε άλλες περιφέρειες μπορούν να αισθάνονται αδικημένοι με τις επιχορηγήσεις.

«Απαγορευτικό» και στο κάστανο

Τα νέα όμως δεν ήταν καλά και σχετικά με τους καστανοπαραγωγούς. «Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με τη σφήκα της καστανιάς που μολύνει τα δέντρα. Είναι μία ασθένεια που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης σημειώνοντας πως η έρευνα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου προχωρά, αλλά ο ιός συνεχίζει να μολύνει το φυτό.

«Δεν έχω αποζημίωση σε κάτι που δεν προβλέπει ο ΕΛΓΑ. Πώς μπορούμε να δώσουμε χρήματα για κάτι που δεν αποδεικνύεται;», αναρωτήθηκε ο υπουργός, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να υπογράψει σε κάτι που είναι παράνομο.

 

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.