Οι Θεσσαλοί τουρίστες στήριξαν τα παράλια της Λάρισας

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η φετινή τουριστική περίοδος ήταν εξαρχής μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, την οποία όποιος κατάφερνε να την λύσει οδηγούνταν στην αποτίμηση ότι θα υπάρξουν ζημιές. Τα παράλια της Λάρισας δεν ξέφυγαν από τον γενικό κανόνα που ίσχυσε στον τουριστικό κλάδο σε ολόκληρη την χώρα. Όμως φαίνεται ότι τα δελτία κοινωνικού τουρισμού και οι εγχώριοι τουρίστες βοήθησαν ώστε ο Αύγουστος να είναι καλύτερος, τόσο για τα καταλύματα όσο και για την εστίαση. Η περίοδος τυπικά μπορεί να έκλεισε στις 31 Αυγούστου, αλλά όλοι ελπίζουν σε κάποια παράταση μέσα στο Σεπτέμβριο ώστε να καλυφθεί περισσότερη ζημιά που άφησε ο κακός σε κρατήσεις Ιούλιος.

Βουλιώτης: Έκλεισε μια σεζόν που ουσιαστικά δεν άρχισε

Ο Φάνης Βουλιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κάτω Ολύμπου μιλά για τη φετινή δύσκολη τουριστική σεζόν. Το παραλιακό τμήμα του δήμου Τεμπών τα τελευταία χρόνια δεχόταν τουρίστες κυρίως από τα Βαλκάνια. Οι δύο προηγούμενες χρονιές μάλιστα είχαν αυξημένη επισκεψιμότητα, αλλά φέτος πραγματικά η κατάσταση ήταν απογοητευτική. «Έκλεισε μια σεζόν που ουσιαστικά δεν ξεκίνησε. Για να ακριβολογούμε γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου θα ξέρουμε τι έχει γίνει», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ο Αύγουστος τηρουμένων των αναλογιών ήταν ένας καλός μήνας καθώς σύμφωνα με τον κ. Βουλιώτη είχαμε μια αύξηση σε σχέση με το υπόλοιπο καλοκαίρι περίπου 20%. Σε αυτή την περίοδο έγινε κάτι που είχε να συμβεί χρόνια. Οι πελάτες κατά 90% ήταν κυρίως Έλληνες, απόρροια των δελτίων κοινωνικού τουρισμού που φέτος ήταν για πολύ περισσότερους προκειμένου να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας. Πέρυσι το 90% των καταλυμάτων είχαν καλυφθεί από ξένους τουρίστες. «Ο Αύγουστος παρουσίασε μια υποτυπώδη εκκίνηση. Φανταστείτε ότι δεν μιλάμε για όλο τον Αύγουστο. Στις 23 του μήνα τα καταλύματα ήταν άδεια. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν κάλυψε την συνολική φετινή ζημιά», αναφέρει.

Ο Ιούλιος όπως λέει χαρακτηριστικά «είναι σαν να μην υπήρξε». Είχαν συνολικά από 50-60 διανυκτερεύσεις ανά συγκρότημα στην περιοχή. Η εστίαση, που υποδέχθηκε αυθημερόν επισκέπτες από την Θεσσαλία κυρίως δούλεψε καλύτερα στην περιοχή των παραλίων του δήμου Τεμπών όμως και αυτή τους καλύτερους τζίρους τους έκαναν του Αύγουστο.

Ντάγκας: Ο ελληνικός τουρισμός βοήθησε τα παράλια της Λάρισας

Ανάλογη εικόνα είχαμε και στα παράλια του δήμου Αγιάς. Και εδώ ο Αύγουστος φαίνεται πως ήταν ένας μήνας που πήγε καλύτερα από τον Ιούλιο. «Το Αύγουστο πήγαμε καλύτερα καθώς υπήρχε προτίμηση από τον ελληνικό τουρισμό», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αγιάς και επιχειρηματίας της περιοχής Νίκος Ντάγκας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο υπήρχε αρκετή κίνηση στα παράλια και δούλεψαν αρκετά καλά τα καφέ και η εστίαση. Η εικόνα που αφήνει η τουριστική περίοδος είναι ότι μειώθηκαν οι μεγάλες κρατήσεις και ο Θεσσαλός επέλεξε να κάνει ολιγοήμερες διακοπές στα παράλια της περιοχής. Μάλιστα κάποιοι προτίμησαν να έρχονται αυθημερόν για να απολαύσουν τη θάλασσα. «Αυξήθηκαν κατά πολύ οι άνθρωποι που ήθελαν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές με περίπατους στο βουνό και άλλες δραστηριότητες», αναφέρει ο κ. Ντάγκας.

Ο Ιούλιος κινήθηκε και εδώ σε χαμηλά επίπεδα καθώς υπήρχαν ακόμη πολλές ασάφειες. Μάλιστα στις αρχές του μήνα όταν και άνοιξαν τα σύνορα για τους Βαλκάνιους τουρίστες βρέθηκαν στο Κόκκινο Νερό Σέρβοι, οι οποίοι λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην χώρα τους, έκλεισαν τα σύνορα και επέστρεψαν. Στην περιοχή απέμειναν μόνο κάποιοι Πολωνοί τουρίστες.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι καλύφθηκε όλη η ζημιά, αλλά δεν ήμασταν όπως άλλες περιοχές. Δεν μπορούμε βέβαια ακόμη να υπολογίσουμε το ποσοστό της πτώσης. Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε παράταση της περιόδου εάν και εφόσον δεν έχουμε και πάλι κάποια νέα δεδομένα. Πιστεύουμε ότι ο Λαρισαίος και ο Θεσσαλός θα συνεχίσουν να έρχονται στα παράλια του δήμου Τεμπών», καταλήγει ο κ. Ντάγκας.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.