«Σημαντική η αξιοποίηση Γέμτου και Γκούμα για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας»

Το Δίκτυο «Περραιβία» χαιρετίζει την αξιοποίηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έγκριτων επιστημόνων στη διαμόρφωση πολιτικών

Το Δίκτυο «Περραιβία» χαιρετίζει την αξιοποίηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έγκριτων επιστημόνων, οι οποίοι διαθέτουν, όχι μόνο συμπυκνωμένη επιστημονική γνώση, αλλά και μακρά εμπειρία στην εφαρμογή της στην πραγματική οικονομία και διακρίνονται από τη διάθεση για κοινωνική προφορά , σε μια πολύπαθη χώρα, που οφείλει να βρει τον βηματισμό της και να προχωρήσει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή.

Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Για τον λόγο αυτό αναδεικνύει την αξιοποίηση, επιτέλους, εξαιρετικών επιστημόνων που άφησαν σπουδαία παρακαταθήκη στην επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας τους επιστήμονες του αύριο και αναφερόμαστε στον Γεωπόνο και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φάνη Γέμτο, τον κ. Κώστα Γκούμα, Γεωπόνου, Διευθυντή Εγγείων Βελτιώσεων και. προέδρου ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε., αλλά και τόσων άλλων επιστημόνων και ειδικών που «επιστρατεύτηκαν» σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για ανασυγκρότηση και δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής, μέσα από την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων, που επιζητούν επιτακτικά λύσεις και συγκεκριμένες πολιτικές, που δεν μένουν μόνο στα λόγια.

Η Επιστήμη στο προσκήνιο
Όλοι αυτοί οι σημαντικοί επιστήμονες, που εργάζονται εδώ και μήνες για τη δημιουργία, θέλουμε να πιστεύουμε, μιας Περιφέρειας-πρότυπο, είναι βέβαιο ότι μπορούν να μεταφέρουν επιστημονικές γνώσεις και πρακτικές ,που εφαρμόζονται σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, αφού τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν συνεργασίες και διασυνδέονται με ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο και έτσι να διαμορφωθούν μείγματα πολιτικής, σε συνδυασμό με την εμπειρία, για την αντιμετώπιση των επιτακτικών προβλημάτων που πρέπει και μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το Δίκτυο «Περραιβία» τονίζει ότι τέσσερις είναι οι κοινωνικοί πυλώνες που πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά για να υπάρξει πρόοδος , ανάπτυξη και ισχυρή οικονομία και αυτοί είναι η Δημόσια οικονομία, η ιδιωτική οικονομία , τα πανεπιστήμια και η Κοινωνία των Πολιτών, που, πλέον, διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία, συνδιαλέγεται με Φορείς σε όλο τον κόσμο, διεκδικεί προγράμματα και ένα καλύτερο μέλλον εκ μέρους της κοινωνίας, ενώ δημιουργεί νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και συνδράμει όπου κρίνεται απαραίτητο.
Ο ρόλος των πανεπιστημίων πρέπει να αυξηθεί και να γίνει πλήρης αξιοποίηση των πανεπιστημιακών δασκάλων, που καλούνται τις περισσότερες φορές να προσφέρουν τις γνώσεις του σε ξένες χώρες και που ποτέ δεν τους έχει ζητηθεί η γνώμη τους από την ίδια τους τη χώρα.

Το Δίκτυο «Περραιβία» ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχει θέσει και επικεντρώνει τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάδειξη καινοτόμων δράσεων για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία , ενώ, ταυτόχρονα, εξετάζει , το τεράστιο υδατικό πρόβλημα, που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Θεσσαλία και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία.

Για τον λόγο αυτό συνεργάστηκε με πανεπιστημιακά ιδρύματα και με την Ελληνική Πολιτεία και έχει υλοποιήσει πρωτοπόρα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου, από το 2017 μέχρι και σήμερα, που αφορούσαν τη Λίμνη Κάρλα , τη διάσωση της βιοποικιλότητας, την λήψη μέτρων για την προστασία του Ολύμπου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση και ανάδειξη της χρήσης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του Ολύμπου στην καθημερινή μας ζωή, το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα ,που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και τις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Η Κλιματική Αλλαγή στο μικροσκόπιο της Επιστήμης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις οικονομίες σε όλο τον πλανήτη και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας της χώρας και πολύ περισσότερο της Θεσσαλίας. που απειλείται με ερημοποίηση και που μπορεί και πρέπει να αποτελεί, υπό συνθήκες, την παραγωγική μηχανή της Ελλάδας.

Τα θέματα που πρέπει άμεσα να μας απασχολήσουν, σε σχέση με το περιβάλλον, είναι η σχέση μετεωρολογίας και κλιματικής αλλαγής, οι νέες τεχνολογίες και καλλιέργειες με γνώμονα το υπό συζήτηση φαινόμενο, η κλιματική αλλαγή και οι εφαρμογές κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης φυσικών πόρων, το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και οι προοπτικές του Ταμιευτήρα Κάρλας σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας υπό την απειλή ξηρασίας και κατάρρευσης οικοσυστημάτων στις νέες κλιματικές συνθήκες, καθώς επίσης και η δορυφορική τηλεπισκόπηση και κλιματική αλλαγή σε φυσικά οικοσυστήματα.

Είναι η ώρα που όλοι θα κριθούμε όχι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε ,αλλά και για όλα αυτά που αποφύγαμε ή δεν μπορέσαμε να κάνουμε, ενώ οι ανάγκες της χώρας και η διαμόρφωση των πολιτικών ,που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, μπορεί να προκύψει μέσα από τη συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα-πρότυπο για την επαναφορά της επιστήμης και της γνώσης στα πολιτικά πράγματα και να αναδείξει τον σπουδαίο ρόλο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη διαμόρφωση έξυπνων και καινοτόμων πολιτικών και με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μέσα από την αξιοποίηση σπουδαίων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , αλλά και άλλων πανεπιστημίων, στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.