Με αντιδράσεις από τους κατοίκους η κατασκευή του αντλιοστάσιου στο Σουτραλί

Κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. για χορήγηση άδειας εκσκαφής

Με τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, που ξέσπασαν σε ειρωνικό χειροκρότημα και προσκάλεσαν τους συμβούλους του χρόνου το καλοκαίρι να πάνε για μπάνιο στην παραλία του Σουτραλί και την απειλή ότι το θέμα θα φτάσει στα δικαστήρια, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου χορήγησε σήμερα, κατά πλειοψηφία, άδεια εκσκαφής για την κατασκευή του υπόγειου αντλιοστασίου επαναπροώθησης λυμάτων, που χωροθετείται σε απόσταση 50 μέτρων από την ακτή Μπαρμπα-Θωμά.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος επισήμανε ότι το θέμα έρχεται προς έγκριση από τη ΔΕΥΑΜΒ και ζητήθηκε η άποψη του Τοπικού Συμβουλίου Αγριάς, που όμως παρέπεμψε το θέμα στο νέο Τοπικό Συμβούλιο, που αναλαμβάνει σε έναν μήνα.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θεολόγος Διαμαντένιας τόνισε ότι το αντλιοστάσιο είναι κοντά στη θάλασσα και υπάρχουν διαμαρτυρίες των κατοίκων, προτείνοντας να εξεταστεί αν μπορεί να μετακινηθεί και να αναβληθεί η συζήτηση για να τοποθετηθεί το Τοπικό Συμβούλιο, ενώ ο ανεξαρτητοποιηθείς σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Κουρτίνας πρότεινε να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση.

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Λεωνίδας Μαυρογιάννης τόνισε ότι η χωροθέτηση του έργου γίνεται σε δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους και όχι σε ιδιωτικούς. Όπως ανέφερε, για ν’ αλλάξει η χωροθέτηση πρέπει να γίνει τροποποίηση της μελέτης, θέλει ξανά έγκριση από το υπουργείο, με πιθανή απένταξή του λόγω καθυστέρησης. Διαβεβαίωσε δε ότι η εγκατάσταση είναι απόλυτα ασφαλής και η ΔΕΥΑΜΒ ήδη συνεννοήθηκε με την επιτροπή που χορηγεί Γαλάζιες Σημαίες και εν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Να μην καταστρέψουμε το έργο»
Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν εξετάζει τη μελέτη, αλλά τη χορήγηση άδειας εκσκαφής, με βάση μελέτη που έχει περάσει από μεγάλη διαδικασία. «Η ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβε τη μελέτη από τον πρώην Δήμο Αγριάς, ενέταξε το έργο στο ΕΠΠΕΡΡΑ και λύνεται ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την περιοχή. Να μη μεταφέρουμε αλλού το θέμα. Είναι ένα από τα λίγα έργα που προχωράει καλά, μην το καταστρέψουμε και αυτό», δήλωσε ο δήμαρχος.
Ο Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι, κάποια στιγμή, οι περίοικοι διαπίστωσαν ότι δεν τους άρεσε η μελέτη και οι δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς να γνωρίζουν το θέμα, άρχισαν να κάνουν δηλώσεις.

Αντιδράσεις των κατοίκων
Η τελευταία δήλωση του δημάρχου ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους κατοίκους που βρισκόταν στην αίθουσα και του είπαν ότι τα παιδιά τους θα ζητήσουν ευθύνη από τον ίδιο για υποβάθμιση της περιοχή και της θάλασσας.
Ο δήμαρχος απάντησε ότι ο ίδιος δεν έκανε πίσω ούτε την περίοδο πριν τις εκλογές και εν πρόκειται να το κάνει τώρα και αποχώρησε από την αίθουσα.
Το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής Γιώργος Στυλιανίδης που αναφέρθηκε σε τεχνικά ζητήματα που προβλέπει η μελέτη και προέβλεψε ότι με τα υλικά που προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν το έργο δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Εκτίμησε δε ότι, κανείς δεν εγγυάται ότι το αντλιοστάσιο που θα κατασκευαστεί σε βάθος 7 μέτρων (όταν το βάθος της θάλασσας στην περιοχή είναι 1.5 μ.) θα είναι στεγανό.

«Υπάρχει κίνδυνος»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Βόλου» Μιχάλης Μιτζικός τόνισε ότι στη θέση που χωροθετήθηκε το έργο, υπάρχει κίνδυνος και δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τη θάλασσα, σε περίπτωση βλάβης. «Ευθύνη του Δ.Σ. είναι να διασφαλίσει τη μη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοι προτείνουν χώρο και δίνουν έκταση για να κατασκευαστεί πιο ψηλά και όχι στο θαλάσσιο μέτωπο. Με συνεννόηση μπορεί να βρεθεί μια αποδεκτή λύση», ανέφερε.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Μωϋσίδης τόνισε ότι όλες οι παρεμβάσεις είναι εκτός θέματος, καθώς η μελέτη έχει γίνει αποδεκτή από τον πρώην Δήμο Αγριάς και τόνισε ότι, ως σύμβουλος, θα περίμενε να έχει γνωμοδοτήσει το Τ.Σ. Αγριάς.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Αγριάς Χαράλαμπος Ζάχος δήλωσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ του έργου, όπως και οι κάτοικοι, αλλά ζητούν δεσμεύσεις. Προέβλεψε δε ότι αν κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο, θα αφαιρεθεί η Γαλάζια Σημαία από το Σουτραλί.

Από τη συζήτηση που έγινε προκύπτει ότι η μελέτη για το έργο είχε παρουσιαστεί πριν από δύο χρόνια στην Αγριά και δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση αι, σήμερα που πάνε επί τόπου οι μπουλντόζες βλέπουμε τις αντιδράσεις, όπως ανέφερε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Μουλάς. Όπως τόνισε, τα αντλιοστάσια προτιμάται να γίνονται σε σημεία που υπάρχει οδός διαφυγής και εκτόνωση. Αυτό προβλέπεται να γίνει από τους μελετητές και «όταν είδατε τις μελέτες τότε έπρεπε να αντιδράσετε», είπε απευθυνόμενος προς τους κατοίκους. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος για τη θάλασσα, εκτίμησε ο Γ. Μουλάς.
Τέλος, ο σύμβουλος της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος, πρότεινε να απαντηθούν οι τεχνικές απορίες που έχουν οι κάτοικοι και το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο ανεξαρτητοποιηθεί σύμβουλος Ν. Χαυτούρας τόνισε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει, μη γνωρίζοντας τη χωροταξία και χωρίς απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.