Η φυσικοθεραπεία συνδέεται με την βελτίωση ψυχιατρικών παθήσεων

Ο Βολιώτης εκπρόσωπος της Ελλάδος στον IOPTMH
Πως επηρεάζει μία συνεδρία φυσικοθεραπείας την ψυχική μας υγεία εξηγεί στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο Σταύρος Σταθόπουλος

Στο μυαλό μας έχουμε οι περισσότεροι τη φυσικοθεραπεία ως αποκατάσταση ενός μυοσκελετικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Σταθόπουλο, Φυσικοθεραπευτή, εξειδικευμένος στην αποκατάσταση νευρολογικών & νευροψυχολογικών δυσχερειών στο Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» και εκπρόσωπο της Ελλάδος στον IOPTMH (Διεθνής Οργανισμός Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία) η φυσικοθεραπεία σχετίζεται με την βελτίωση της ψυχικής υγείας και εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις ψυχιατρικών προβλημάτων, για την ολιστική και ολοκληρωμένη παροχή ιατρικής φροντίδας στον πάσχοντα.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία εφαρμόζεται σε όλες τις ψυχικές παθήσεις, σε όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους, είτε στην οξεία φάση είτε σε όλες τις φάσεις και εφαρμόζεται και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
Πρόκειται, όπως εξήγησε ο ίδιος, για μια σχετικά καινούργια ειδικότητα για τα παγκόσμια δεδομένα. Η Ελλάδα εναρμονίστηκε πολύ γρήγορα στα παγκόσμια στανταρτς και από το 2014 διαθέτει το επιστημονικό τμήμα της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία, που με τις προσπάθειες όλων των ειδικών, είναι ισότιμα μέλη και στην Παγκόσμια Οργάνωση Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη σωματική δραστηριότητα για θέματα ψυχικής υγείας και στο Πανευρωπαϊκό δίκτυο ενεργούς διαβίωσης των ψυχικά πασχόντων.

Πως επιδρά η φυσικοθεραπεία στον ψυχιατρικό ασθενή

Σύμφωνα με τον Βολιώτη επιστήμονα, «εάν το σώμα μας μας δυσαρεστεί, πχ με έναν χρόνιο πόνο στη μέση είναι φυσικό να έχουμε και μια δυσθυμία. Όταν πάσχω σωματικά θα πάσχω και ψυχικά. Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς την ψυχική υγεία. Το 2018 η Πανευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για την δομημένη σωματική δραστηριότητα, την άσκηση για θεραπευτικό λόγο για ψυχιατρικές παθήσεις. Βασιζόμενη στις τελευταίες μελέτες ότι η άσκηση που εκτελείται από τους φυσικοθεραπευτές, ως τους ειδικούς της κίνησης, έχει τα ίδια αποτελέσματα με την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακοθεραπεία».
Επιπλέον ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε πως έχει βρεθεί από μελέτες πως η άσκηση στους σχιζοφρενείς τους βοηθά να έχουν περισσότερο προσδόκιμο ζωής, γιατί οι πάσχοντες έχουν συνοδά νοσήματα από την ίδια τους την πάθηση. Η άσκηση για θεραπευτικούς σκοπούς βοηθά και το προσδόκιμο ζωής, αλλά και να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Ομοίως , η φυσικοθεραπεία για την ψυχική υγεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε προβλήματα όπως η ψυχογενή βουλιμία, η ανορεξία.

Άλλο η μάλαξη άλλο μία συνεδρία φυσικοθεραπείας

Ο κ. Σταθόπουλος κατέρριψε και έναν μύθο που υπάρχει, πως η μάλαξη, το γνωστό σε όλους μασάζ, κάνει καλό, γιατί ηρεμούμε. «Εάν γίνεται μεμονωμένα ένα απλό μασάζ δεν πρόκειται να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Εάν γίνεται στα πλαίσια μιας φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας, μαζί με άλλα φυσικοθεραπευτικά μέσα και η μάλαξη, εκεί θα έχει ευεργετική δράση. Μία απλή μάλαξη είναι σαν να παίρνουμε ένα απλό αναλγητικό για εκείνη την ώρα», εξήγησε.
Μάλιστα, ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι ο ΠΟΥ αναγνωρίζει διεπιστημονική ομάδα για τα ψυχικά νοσήματα με τις εξής ειδικότητες: ψυχίατρος, ψυχολόγος, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, φυσικοθεραπευτής και εργοθεραπευτής.
Στην Ελλάδα ωστόσο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, ενώ είναι γνωστό και στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται φυσικοθεραπεία των ασθενών με ψυχικά νοσήματα, οι ψυχίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν συνεδρίες φυσικοθεραπείας με τον ΕΟΠΥΥ για ψυχιατρικούς πάσχοντες.
Επιπλέον, οι δημόσιες δομές δεν είναι στελεχωμένες και υπάρχει τραγική έλλειψη των φυσικοθεραπευτών. «Δυστυχώς υπολειπόμαστε στις δημόσιες δομές. Το επιστημονικό τμήμα της φυσικοθεραπείας ψυχικής υγείας στην Ελλάδα απαρτίζεται από 150 μέλη διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και ελάχιστοι από αυτούς δουλεύουν στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας», σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος, ευελπιστώντας πως η εικόνα αυτή θα αλλάξει και η πολιτεία θα κατανοήσει τη χρησιμότητα αυτής της ειδικότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.