Μ. Ζουμπουλάκης: Ανακουφισμένος ότι αποφύγαμε τα χειρότερα

Τόνισε ο καθηγητής οικονομικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup

Ανακούφιση, χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθώς αποφεύχθηκε η επανάληψη της κατάστασης του 2015 και τα χειρότερα, όπως είχε γίνει τότε.
Ο καθηγητής μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και τόνισε ότι η Ελλάδα κέρδισε όσα ήταν προδιαγεγραμμένα, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα είναι στα 8,5 δις €, ελαφρώς μεγαλύτερη από τις άμεσες χρηματοδοτικές μας ανάγκες.
Ο ίδιος τόνισε ότι με τα χρήματα αυτά, εξασφαλίζεται η κανονική ροή του προγράμματος για μερικούς μήνες ακόμη και πρόσθεσε ότι δεν πήραμε αυτά που η κυβέρνηση επιδίωκε, όπως μια λύση, αλλά ούτε καν δέσμευση για το χρέος, αλλά μια γενικόλογη υπόσχεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, θα συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και στο μέλλον θα αποφασιστεί για το χρέος.
Δυσάρεστη έκπληξη η μη δέσμευση
της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Ο κ. Ζουμπουλάκης χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη που η Ελλάδα δεν εξασφάλισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα εντάξει επιτέλους της Ελληνική οικονομία στη δυνατότητα που έχει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου και να μας δίνει ρευστό, δηλαδή να κάνει μια χρηματοοικονομική διευκόλυνση.
Ο καθηγητής, είπε ότι το αίτημα της Ελλάδας για το χρέος θα είχε πιθανότητα επιτυχίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 και από τη στιγμή που φύγαμε από τον μήνα εκείνο, άλλαξε η κατάσταση στην Αμερική, ερχόταν τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) «και δεν υπήρχε περίπτωση να ασχοληθούν με το χρέος της Ελλάδας». Όπως ανέφερε, ως γενικός στόχος είναι καλό να υπενθυμίζουμε το χρέος μας και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξέρει κάποιος τι ζητάει και πότε το ζητάει.

Στο πρόγραμμα το ΔΝΤ
Η μόνη αλλαγή που έγινε, σε σχέση με τη συμφωνία στις 22 Μαΐου, δήλωσε ο καθηγητής, κάνοντας αποτίμηση των τριών εβδομάδων, είναι ότι ενώ τότε το ΔΝΤ έλεγε ότι δεν μπαίνει στο πρόγραμμα αν δεν ρυθμιστεί το χρέος, τώρα, δια στόματος της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι θα μπει, αλλά θα δώσει χρήματα αφού ρυθμιστεί το χρέος.
Όσον αφορά στη ρήτρα ανάπτυξης από τη Γαλλία, ο καθηγητής οικονομικών είπε ότι συνδέεται με τη συμφωνία για το έλλειμμα και πρόσθεσε ότι θα είχε νόημα αν συμφωνούσαν και οι άλλοι ότι το πλεόνασμα επί του ΑΕΠ δεν θα είναι 3,5% αλλά ένα ποσοστό που θα απομειώνεται όσο η χώρα αναπτύσσεται. Ο ίδιος είπε ότι το μόνο που υπήρξε είναι μετά το 2022 το πλεόνασμα θα είναι 2% και όχι 3,5% και τόνισε ότι λιγότερες υποχρεώσεις μας υποχρεώνουν, για να συνεχίζεται η τακτική χρηματοδότηση για εξυπηρέτηση του χρέους, είναι καλό και κατέληξε ότι δεν υπάρχει καμία οικονομία παγκοσμίως που κατάφερε να έχει συνεχή πλεονάσματα για μια 10ετία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.