Να μην περάσουν στις ΤΟΜΥ τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών

Στο Βόλο ο πρόεδρος του Δικτύου Κέντρων Πρόληψης

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας που ζητά τα Κέντρα Πρόληψης Ναρκωτικών της χώρας να περάσουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και συγκεκριμένα στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), εξέφρασαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Ιωαννίνων, Στέφανος Τζιμογιάννης και άλλα μέλη του Δ.Σ. που βρέθηκαν σήμερα στο Βόλο, για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε. αναφέρθηκαν στα θεσμικά και λειτουργικά θέματα των Κέντρων Πρόληψης, ζήτησαν να παραμείνουν ως έχουν και εξέφρασαν την απορία τους που ο Δήμος Βόλου, αποχώρησε από το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», καθώς στις συγκεκριμένες αστικές εταιρίες συμμετέχουν ως εταίροι όλοι οι τοπικοί φορείς.

Ο πρόεδρος του Δικτύου προειδοποίησε ότι αν περάσει η πρόταση της ομάδας εργασίας «θα ήταν η ταφόπλακα για την πρόληψη των εξαρτήσεων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από ανθρώπους που δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Δικτύου αναφέρθηκε στο απολογισμό έργου των Κέντρων Πρόληψης Πανελλαδικά το 2017 προκειμένου να καταδείξει το ρόλο τους για τις τοπικές κοινωνίες και τη σπουδαιότητα της λειτουργίας τους.
Όπως είπε σήμερα λειτουργούν συνολικά 75 Κέντρα Πρόληψης, τα οποία το 2017 πραγματοποίησαν 290.000 παρεμβάσεις, εκ των οποίων οι 46.500 αφορούσαν σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι 105.900 σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μεταξύ άλλων πάνω από 20.000 σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων.

Σε τοπικό επίπεδο, το 2017 έγιναν παρεμβάσεις σε σχολεία, στρατιωτικές μονάδες, σώματα ασφαλείας και ιδιώτες, με συνολικά 4.500 ωφελούμενους. Στο τοπικό Κέντρο Πρόληψης απασχολούνται τέσσερις επιστήμονες και ένα άτομο για διοικητική υποστήριξη.

«Τα Κέντρα Πρόληψης δεν μπορούν να φύγουν από τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Δικτύου και πρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» Ευθύμιος Ζιγγιρίδης.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου την ίδια θέση έχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αλλά και ο ΟΚΑΝΑ.
«Τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με την μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών με τη συμμετοχή όλων των ενεργών επιστημονικών – κοινωνικών – κοινωνικών φορέων με κύριο πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Είναι από τις πλέον σοβαρές δομές στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και το έργο τους έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και έχει καταξιωθεί από τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο κ. Τζιμογιάννης, που πρόσθεσε ότι τα μέλη των Δ.Σ. απασχολούνται αφιλοκερδώς.

Τέλος εξέφρασε τη λύπη του που ο Δήμος Βόλου αποχώρησε από την αστική εταιρία του Κέντρου Πρόληψης Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «δεν ξέρω τον λόγο. Εμείς είμαστε εθελοντές», ενώ συμπλήρωσε ότι θα επιθυμούσε μια συνάντηση με τον δήμαρχο, για να του παραθέσει το έργο που γίνεται.

Ο πρόεδρος του ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε. συναντήθηκε με τους βουλευτές της ΝΔ Χρ. Μπουκώρο και του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου και για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξ. Μεικόπουλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.