Στο «πετσί» των προσφυγόπουλων μπαίνουν οι καθηγητές

Πρωτοβουλία καθηγήτριας για να έχουν επαφή με φράσεις στη γλώσσα τους

Στο «πετσί» των προσφυγόπουλων θα μπουν οι καθηγητές των σχολείων υποδοχής, καθώς με πρωτοβουλία μιας καθηγήτριας αγγλικών ετοιμάστηκε ένα γλωσσάρι καθημερινών φράσεων του σχολείου μεταφρασμένο στα αγγλικά και άλλες τρεις γλώσσες και διαλέκτους (Νταρί – Περσικά – Φαρσί, Αραβικά και Ούρντου – Πακιστανική), ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν μια πρώτη επικοινωνία, πριν τα παιδιά μάθουν Αγγλικά ή Ελληνικά.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του γλωσσάριου, που θα βρίσκεται στις αίθουσες υποδοχής Γυμνασίων και Λυκείων, ανήκει στην Χαριτίνη Χατζή, εκπαιδευτικός της Αγγλικής Φιλολογίας στο 2ο ΕΠΑΛ της Ν. Ιωνίας, η οποία και ανέλαβε να την υλοποιήσει με την έγκριση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτη Σαβελίδη.

Ο κ. Σαβελίδης δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου ότι η κα Χατζή σκέφθηκε ότι θα της ήταν δύσκολο όπως και στους άλλους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν με τα προσφυγόπουλα τις πρώτες ημέρες, μέχρι να μάθουν λίγα ελληνικά ή αγγλικά. «Βασικές προτάσεις επικοινωνίας, όπως χαιρετισμός, πως ονομάζεσαι, αύριο έχουμε εκδρομή, τώρα παίρνουμε παρουσίες κ.α., περιλαμβάνονται στο γλωσσάρι, που πλαστικοποιήθηκε και θα βρίσκεται σε κάθε γραφείο εκπαιδευτικού που θα υποδεχθεί προσφυγόπουλα στην τάξη του», τόνισε ο διευθυντής εκπαίδευσης

?????????????????????????????????????????????????????????

Στις τέσσερις γλώσσες και διαλέκτους μεταφράστηκε στις ίδιες γλώσσες ο κανονισμός ενός Ελληνικού σχολείου που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και οι μαθητές από άλλες χώρες, πως πρέπει να φέρονται, ποιούς κανόνες να τηρούν, να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση όπως αδιαθεσία, σε ποιόν θα απευθυνθούν αν δουν κάτι που τους προβληματίσει κ.α. «Πήραμε έναν κανονισμό από ένα μεγάλο σχολείο όπως το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και τον μεταφράσαμε σε τέσσερις γλώσσες, Αγγλικά, Περσικά, Αραβικά και Πακιστανικά», τόνισε ο κ. Σαβελίδης, που πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει για την πρωτοβουλία και το υπουργείο Παιδείας γιατί είναι πολύ πιθανό το γλωσσάρι να είναι χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς όλης της χώρας.

Σημειώνεται ότι ήδη 12 προσφυγόπουλα ξεκίνησαν μαθήματα στο Γυμνάσιο Ιωλκού, αύριο Παρασκευή θα ενταχθούν τα παιδιά θα φοιτήσουν στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου και από Δευτέρα 15 Οκτωβρίου σε τρία ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.