Μας προστατεύει η μάσκα από τον κορωνοϊό;

Είναι γνωστό ότι ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ μπορεί να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί ΜΟΝΟ στους βλεννογόνους του ανώτερου και αναπνευστικού και πεπτικού μας συστήματος. Οπότε για να μολυνθούμε θα πρέπει να περάσει μέσα από δυο μικρές οπές, τα ρουθούνια μας ή από το στόμα μας ή και από τα μάτια μας. Αν βρεθεί σε οπουδήποτε σημείο από το υπόλοιπο μας σώμα δεν μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μας.
Οπότε θεωρητικά αν μπορούσαμε να σφραγίσουμε τα ρουθούνια μας και κλίναμε το στόμα μας και τα μάτια μας με όσους κορωνοιούς και να ερχόμασταν σε επαφή δεν υπήρχε περίπτωση να μολυνθούμε. Δεν γίνεται όμως αυτό γιατί πρέπει να αναπνέουμε, να τρώμε και να βλέπουμε.
Οπότε με αυτά τα δεδομένα τι κάνουμε;
Για να φτάσει σε εμάς ο κορωνοιός κάποιος άλλος άνθρωπος πρέπει να τον μεταφέρει. Ο ίδιος ο ιός ευτυχώς δεν έχει ικανότητα να μετακινείτε μόνος του ούτε μπορεί να κάνει ‘’άλματα σαν ακρίδα’’. Αυτή η μεταφορά γίνεται κατά κύριο λόγο με σταγονίδια και μολυσμένο αέρα που φεύγουν από το στόμα και τη μύτη ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ή από αντικείμενα στα οποία βρέθηκε ο ιός από τις εκκρίσεις (σάλια, βλέννες κ.λ.π) μολυσμένων ανθρώπων.
Οπότε αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε κοντινή απόσταση με όλους τους συνανθρώπους μας (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ) γιατί μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι άρρωστοι από κορωνοιό και κάποιοι μπορεί να τον ‘’κουβαλάν’’ χωρίς να το ξέρουν (φορείς).
Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα εφικτό στην καθημερινότητα οπότε το επόμενο βήμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προστατέψουμε τις δυο οπές των ρουθουνιών, το στόμα και τα ματιά να μην φτάσει σε αυτά ο ιός.
Σαν λύση προτείνετε η ΜΑΣΚΑ και τα ΓΥΑΛΙΑ που στον ένα ή στον άλλο βαθμό θα αποτελέσουν ένα εμπόδιο για την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας. Τώρα ανάλογα με το πόσο καλή είναι ή μάσκα και πόσο καλά εφαρμόζεται στο πρόσωπο μας παρέχει και αντίστοιχη προστασία δημιουργώντας ένα φραγμό στα σταγονίδια και τους ιούς που θα έχει εκπνεύσει ένας φορέας του ιού και θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για λίγο. Ακόμα και ένα κασκόλ που κλίνει το στόμα και τη μύτη μας κάποιου μικρού βαθμού προστασία προσφέρει.

Με αυτά που αναφέρονται παραπάνω νομίζω ή απάντηση στο ερώτημα αν μας προστατεύει η μάσκα απαντάται ευκολά.

ΕΤΣΙ:
ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ 2-3 ΜΕΤΡΑ (ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ) ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΑΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ (ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ SUPER MARKET) H ΜΑΣΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΜΑΣ.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ.

ΑΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΠΝΟΗ ΤΟΥ ΙΟΥ (ΜΑΣΚΑ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ Η ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΑΣ(ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΜΑΣ), ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.
Ο ΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΝΕΙ 100% ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ, ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΟΠΛΟ (ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ) ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΩΡΛ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.