«Βιβλίο και Πολιτισμός» στο Ράδιο ΕΝΑ και αυτό το Σάββατο με τη Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του ράδιο Ένα 102,5 «Βιβλίο και Πολιτισμός» η Σοφία Νικολάου θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τον Νίκο Μπακουνάκη και το νέο του βιβλίο «Γκούτλαντ. Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Ένα βιβλίο-έρευνα που αφορά στη δημιουργία της οινοποιίας «Αχαΐα», που πλέον στις μέρες μας είναι γνωστή ως “Achaia Clauss” διάσημη για την περίφημη Μαυροδάφνη της. Στις σελίδες του ξετυλίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι που υπερβαίνει έναν αιώνα ζωής (από το 1833 έως το 1949) και αφορά στην έλευση του Βαυαρού εμπόρου Γουσταύου Κλάους (2 Απριλίου 1825-11 Σεπτεμβρίου 1908) στην Πάτρα στα 27 του, -με το αυστριακό ατμόπλοιο Μπεκ του Λόυδ-, που θα γίνει η έδρα των επιχειρήσεων του, η «Αχαΐα», και φτάνει μέχρι το τέλος της μεταπολεμικής πενταετίας εποπτεύοντας κατά βήμα τη «χώρα του κρασιού», την «Gutland, τη δημοκρατία του κρασιού» απ’ όπου παρελαύνουν Γερμανοί, Ελασίτες, Άγγλοι και Αμερικανοί.

Τον Γουσταύο πλαισιώνουν στις σελίδες του θαυμάσιου αυτού βιβλίου, και αναδεικνύουν την ιστορία που μας διηγείται ο συγγραφέας ο Φραντσέσκο Μάλλια, μετανάστης από τη Μάλτα, δεξί χέρι του Γουσταύου και πρώτος άποικος της Colonie, της πολυεθνικής κοινότητας των εργαζόμενων στην οινοποιία, (που παρουσιάζονται ανάγλυφα μέσα από τη γραφίδα του Μπακουνάκη: εργαζόμενοι, υπάλληλοι, στελέχη, γυναίκες του χωριού με φτωχά ρούχα, φουστανελοφόροι, παιδιά ντυμένα με ντρίλινες ποδιές, Γερμανίδες ντυμένες ομοιόμορφα με πλαστρόν και μακριές ποδιές πάνω από τις φούστες) που της δόθηκε το όνομα Γκούτλαντ και ο τόπος έχει επίσης τη σημειολογία του και τ από τον Κλάους, ο Γιάκομπ Κλίπφελ, πρώτος οινολόγος της επιχείρησης που ενδέχεται να είναι κι ο δημιουργός της Μαυροδάφνης, η Αθηναία σύζυγος του Κλάους Θωμαΐδα Καρπούνη, ο Μέντσερ, βουλευτής στο Ράιχσταγκ ο οποίος δοκιμάζει και κρασιά από το Μόναχο ως την Βερόνα και δεν βρίσκει κανένα που να ικανοποιεί τον ουρανίσκο του αλλά γοητεύεται όταν δοκιμάζει το μοσχάτο Κέρκυρας, και γίνεται ο πρώτος εισαγωγέας ελληνικών κρασιών στην Γερμανία.

Ο μύθος της Μαυροδάφνης που προέρχεται από τη Δάφνη, μια ντόπια κοπέλα που δούλευε στο οινοποιείο και ερωτεύτηκε χωρίς ανταπόκριση ο Γουσταύος, ο Βασίλης Κασπίρης, φουστανελοφόρος σωματοφύλακας του Κλάους και κωδωνοκρούστης της Γκούτλαντ, η κόρη του Κλάους και αποκλειστική κληρονόμος του Αμαλία φον Πέρφαλ, η οικογένεια Αντωνόπουλου που με επικεφαλής τον Βλάσσιο, συνεχιστή της «Αχαϊας» μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και βενιζελικό βουλευτή, ο εκπρόσωπος των κρασιών στη Βομβάη Θεόδωρος Βαφειάδης, ο θρυλικός Πατρινός ολυμπιονίκης αρσιβαρίστας Δημήτριος Τόφαλος, εκπρόσωπος των κρασιών στη Νέα Υόρκη και η Επονίτισσα Λαμπρινή Κακού. Μυθιστορηματική αφήγηση βασισμένη σε αρχειακό υλικό.

Στο δεύτερο μέρος, ο Γιώργος Κεντρωτής, θα μιλήσει στην εκπομπή για την εμβληματική μετάφραση των απομνημονευμάτων του Pablo Neruda “Τη ζωή μου ομολογώ την έζησα. Απομνημονεύματα”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Με γραμμική αφήγηση και απαραίτητα flash back η αφήγηση ξεκινά από τη γέννηση του Νερούδα και φτάνει ως τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε μόλις λίγες μέρες πριν το δικό του ταξίδι στην αιωνιότητα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί ένα βίο γεμάτο περιπέτεια στη Χιλή, στην αμερικανική ήπειρο, στην Κούβα, στην Άπω Ανατολή, στην Ινδία και στην Κεϋλάνη, στην Ισπανία, στην Γαλλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες,

Γνωριμίες και συνομιλίες με κορυφαίους λογοτέχνες και καλλιτέχνες της εποχής του. Δεν απουσιάζει ούτε η πολιτική ούτε η ποιητική, χωρίς να λείπει το κωμικοτραγικό στοιχείο ή ο αυτοσαρκασμός. Η αφήγηση τείνει, μάλιστα, να γίνει συχνά, πυκνό ποιητικό δοκίμιο, πράγμα που δηλώνει αναμφισβήτητα ότι οι μεγάλοι ποιητές παραμένουν ποιητικοί σε όλα όσα γράφουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.