«Βιβλίο και Πολιτισμός» στο Ράδιο ΕΝΑ κι αυτό το Σάββατο με τη Σοφία Νικολάου

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής «Βιβλίο και Πολιτισμός στις 10:15 που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τον Γιώργο Καράμπελα που έχει μεταφράσει το βιβλίο του Oliver Gloag “Ξεχάστε τον Καμύ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του 21ου αιώνα.

Το βιβλίο στην ουσία αποδομεί την εικόνα του Αλμπέρ Καμύ ως ινδάλματος μιας ολόκληρης εποχής που βολικά άρεσε σε αριστερούς και δεξιούς. Είναι ελάχιστα τα βιβλία που το έχουν κάνει αυτό να μελετήσουν δηλαδή τις αντιφάσεις του Καμύ έτσι όπως το κάνει ο Όλιβερ Γκλόουγκ, – αντιφάσεις οι οποίες αποτελούν ωστόσο την κινητήρια δύναμη του έργου του Καμύ, δίνουν το κλειδί του «ύφους» του και εξηγούν τη σημερινή δημοτικότητά του. Άλλωστε, ο Εντουάρντ Σαΐντ στο «Κουλτούρα και Ιμπεριαλισμός» έγραψε πρώτος ότι ο Καμύ αντιτασσόταν στην ουσία στην ανεξαρτησία της Αλγερίας και ότι ορισμένοι δυτικοί συγγραφείς έγραφαν για την αποικιοκρατία με γνώμονα τους λευκούς αναγνώστες. Ο Γκλόουγκ, επίσης, υπενθυμίζει την ουσιαστική προσήλωση του Καμύ στην αποικιοκρατία και στον τρόπο ζωής των αποίκων, στοιχείο που διαπερνά τα τρία μείζονα μυθιστορήματά του, τον Ξένο, την Πανούκλα και τον Πρώτο άνθρωπο. Τι βιβλίο διερευνά την πολιτική του στράτευση σε αντιδιαστολή με τον ολικό διανοούμενο και τη ρήξη του Καμύ μαζί του, τον Σάρτρ. Ιχνηλατεί τον αντικομμουνισμό του και την απορριπτική του στάση απέναντι στον αγώνα των αποικοιοκρατούμενων λαών. Οι κριτικές του Γκλόουγκ δεν αφορούν κυρίως τον Καμύ όσο την main-stream καθοσίωση της εικόνας του. Οπότε στο βιβλίο ο πιο δημοφιλής συγγραφέας στη Γαλλία και ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους σε όλο τον κόσμο μετατρέπεται σε πολιτικό και ιδεολογικό επίδικο. Η επίκληση ενός μυθοποιημένου Καμύ φωτίζει  κολακευτικά αλλά παραπλανητικά την αποικιοκρατική ιστορία. Αυτόν ακριβώς τον Καμύ πρέπει να ξεχάσουμε, για να αναγνωρίσουμε τις εσωτερικές ρωγμές ενός συγγραφέα που υποστήριζε το ίδιο φανατικά τα κοινωνικά κεκτημένα του Λαϊκού Μετώπου όσο και τη γαλλική παρουσία στην Αλγερία. Αποτελεί ένα περισσότερο πολιτικό διακύβευμα το βιβλίο παρά μια λογοτεχνική αναφορά. Ο Όλιβερ Γκλόουγκ (Oliver Gloag) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) στο Άσβιλ. Οι έρευνές του αφορούν κυρίως τις αναπαραστάσεις της αποικιοκρατίας στη γαλλική λογοτεχνία και την πολιτισμική και διανοητική ιστορία της Γαλλίας τον 20ό αιώνα. Έχει γράψει επίσης το βιβλίο Albert Camus: A Very Short Introduction (Oxford University Press, 2020),

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής η Σοφία Νικολάου φιλοξενεί τον αγαπητό Ξενοφώντα Μουσά, Συνταξιούχο Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών γνωστός μας από τη μελέτη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που μάλιστα έδωσε μια διάλεξη πρόσφατα στην πόλη μας και θα μιλήσει για την τεράστιας σημασίας ανακάλυψη που έγινε στην Κρήτη Το Ομφάλιο Πεδίο του Δία μινωνικής εποχής: Η θεωρία των αρχαιολόγων για το σπουδαίο εύρημα στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι είναι ότι σχετίζεται με τον μύθο της Ρέας και του Κρόνου. Και ότι πρόκειται για ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Δία. Σύμφωνα με τη μυθολογία,  η Ρέα μετέφερε από το σπήλαιο της Δίκτης στο σπήλαιο της Ίδης τον νεογέννητο Δία, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς σ’ ένα σημείο της Πεδιάδας πέφτει ο ομφαλός του. Εκεί χτίστηκε ιερό Ο δε Καλλίμαχος περιγράφει τον μύθο αυτόν σε ύμνο του προς τον πατέρα των θεών:

«Σαν βγήκεν από τις Θενές πηγαίνοντάς σε στην Κνωσό,

Δία πατέρα, η Νύμφη (οι Θενές κοντά ᾽ναι στην Κνωσό),

ο αφαλός σου έπεσεν εκεί, Θεέ, και έτσι εκείνο

Ομφάλιο πεδίο αργότερα ονόμασαν οι Κύδωνες.»

Η κατασκευή που βρέθηκε στον λόφο Παπούρα στο Καστέλι, αποτελείται από έκκεντρους κύκλους. Ο κύριος Μουσάς έκανε λόγο για σπουδαία ανακάλυψη η οποία μπορεί να είχε και αστρονομική χρήση.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.