Αλ. Μεϊκόπουλος: Το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτέλεσμα στην κοινωνία

«Έχει καλλιεργηθεί ένα παραμύθι με δράκους, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει», είπε ο βουλευτής

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στο Γιώργο Καρεκλίδη, ο βουλευτής Μαγνησίας με το ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος μίλησε τόσο για τα «καυτά» θέματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό, όσο και για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στη Μαγνησία.
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μίλησε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, σχολιάζοντας πως έχει καλλιεργηθεί ένα παραμύθι με δράκους στη δημόσια σφαίρα, όμως η πραγματικότητα διαψεύδει όσους ενορχηστρώνουν τέτοιου τύπου τοποθετήσεις.

Για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό

Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το ταμειακό απόθεμα, δηλαδή τα αποθέματα της χώρας ως μαξιλάρι ασφαλείας,ήταν σχεδόν ελλειμματικό.
Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να γίνει και ορθώς ξεκίνησε από κει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, ήταν η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, από τον υπουργό τότε κ. Κατρούγκαλο και η κωδικοποίηση του τρόπου υπολογισμού της ασφάλισης, καθώς πολλά ταμεία ήταν ελλειμματικά.
«Υπήρχε ένα πολυδαίδαλο ασφαλιστικό, με τελείως διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού της ασφάλισης για την κάθε επαγγελματική κατηγορία. Ή θα κάναμε τυφλή επιλογή των όρων της δανειακής σύμβασης σε επίπεδο ασφαλιστικού ή θα βρίσκαμε έναν τρόπο, οι όποιες περικοπές σε επίπεδο ασφάλισης, να γίνουν αφενός λογικά κι αφετέρου μην εφαρμοστεί καμία απολύτως περικοπή στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη μέχρι 600-650 ευρώ. Κατά τη γνώμη μου αυτό επετεύχθη», σχολίασε ο ίδιος.
Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και στην ενιαία κλίμακα ασφάλισης. Αντί των ασφαλιστικών κλάσεων, δηλαδή αύξηση στην εισφορά όσο αυξάνονται και τα χρόνια εργασίας, έκανε μία ενιαία κλίμακα της τάξεως του 20% συνδεδεμένη με το πραγματικό εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου, συν το 6,95% που πάει υπέρ του κλάδου της υγείας.

«Υπήρξαν και αγκάθια»

«Αυτό το ποσοστό δεν είναι περικοπή, είναι μια κράτηση για να αναπτύσσεται και το εθνικό σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο υποψήφιος Βουλευτής, ο οποίος τόνισε πως ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, είδαν να μειώνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές δραστικά και να μπορούν να τις πληρώνουν.
Βέβαια, υπήρξαν και αγκάθια σ’ αυτό το μέτρο, ιδιαιτέρως για τους επιστημονικούς κλάδους, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Μεϊκόπουλος αυτοί οι κλάδοι- γιατροί, δικηγόροι κτλ- είχαν πρόβλημα, καθώς η εισφορά συνδέθηκε με το πραγματικό εισόδημα και λειτουργούσε αθροιστικά με το φορολογικό περιβάλλον. Ωστόσο επεσήμανε πως και γι’ αυτούς, από πέρυσι μειώθηκε η εισφορά από το 20% στο 13,3%.
«Πιστεύω πως το ασφαλιστικό σήμερα, σε σχέση με το 2015, είναι η μέρα με τη νύχτα, παρά τα προβλήματα και τις αδικίες. Πλέον έχει αντικατασταθεί από ένα αναμορφωμένο ασφαλιστικό σύστημα, με τα όποια προβλήματά του, γιατί ο επανα- υπολογισμός αδίκησε πολύ κόσμο κι αυτό πρέπει να το δει και οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει», τόνισε.

«Έγιναν και μικρές αυξήσεις»

Σε σχέση με τις συντάξεις ο κ. Μεϊκόπουλος ανέφερε πως έγινε η σύνδεση του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ, με το ασφαλιστικό σύστημα και περίπου 600-650.000 ανθρωποι είδαν και μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους, της τάξης των 50-60 ευρώ.
« Ούτε συντάξεις περικόπηκαν, ούτε το αφορολόγητο μειώθηκε όπως έλεγε η Ν.Δ. Επίσης υπήρξε και η δυνατότητα, να χορηγηθεί μόνιμα η 13η σύνταξη με τις κρατήσεις της ή τουλάχιστον για να είμαι και ακριβής, κομμάτι αυτής που είχαμε μάθε παλαιότερα ως 13η σύνταξη. Αυτά τα χρήματα θα δίνονται μόνιμα. Η άλλη πλευρά δεν έχω καταλάβει τι θέλει κάνει. Προσπαθούσαν να πείσουν ότι είναι παροχή και μάλιστα προεκλογική. Από την άλλη, το χαρακτήρισαν ως αντι-αναπτυξιακό μέτρο», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος βουλευτής.

Ισορρόπησε το σύστημα υγείας

Χαωτική χαρακτήρισε ο κ. Μεϊκόπουλος την κατάσταση που υπήρχε πριν το 2015 στα Νοσοκομεία κι έδωσε τα εύσημα σε όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό για την αυταπάρνησή τους, λέγοντας πως χάρη σε εκείνους δεν κατέρρευσε το σύστημα.
«Η υποστελέχωση είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Θυμίζω ότι είχαμε 8000 περίπου αποχωρήσεις γιατρών. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα Νοσοκομεία λειτουργούσαν με μειωμένη στελέχωση 30-40%. Αυτό αποτυπώνονταν στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, οι οποίοι ήταν ελλειμματικοί στη συντριπτική πλειοψηφία.
Σήμερα, εκείνο που μπορούμε να πούμε με μεγάλη χαρά, είναι ότι όλοι οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων και αναμορφωμένοι είναι και πλεονασματικοί. Μπορεί πλέον το κάθε Νοσοκομείο να σχεδιάζει το πως θα αναπτύξει τα τμήματά του, τις κλινικές του, μπορεί να αγοράζει τα φάρμακά του, ειδικά τα πολύ ακριβά που είναι για ασθένειες όπως ο καρκίνος και να τα χορηγεί στους πολίτες που τα χρειάζονται δωρεάν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι έχει σχέση με προσλήψεις προσωπικού ο κ. Μεϊκόπουλος σημείωσε πως έχουν γίνει ήδη 3339 προσλήψεις και θα γίνουν άλλες 5000 φέτος -17 γιατροί και 22-25 νοσηλευτές αντιστοιχούν και στο Αχιλλοπούλειο- και 10.000 σχεδιαζόμενες για το 2020. Με την ολοκλήρωση αυτών των προσλήψεων θα υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο μια πολύ καλύτερη εικόνα όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική στις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Το Νοσοκομείο Βόλου

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μεϊκόπουλος μίλησε και για το Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο αν και δευτεροβάθμιο μπορεί να επιτελέσει όπως ανέφερε με πλήρη επάρκεια, λειτουργίες τριτοβάθμιου και προσέθεσε πως υπάρχουν τμήματα, κλινικές που μπορούν να συγκριθούν και με το Πανεπιστημιακό της Λάρισας.
Η εικόνα που παρουσιάζει το Νοσοκομείο και την μετέφερε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριμένη. «Το 2016 ο οργανισμός του Νοσοκομείου προέβλεπε 162 οργανικές θέσεις γιατρών. Υπηρετούσαν 72. Μέχρι και σήμερα ο αριθμός αυτός ισχνά έχει διορθωθεί. Αναμένουμε τις φετινές προσλήψεις 17 γιατρών ειδικοτήτων, για να μπορέσει να ισορροπήσει.
Ναι μεν, σε επίπεδο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είμαστε σε φοβερό επίπεδο, σε επίπεδο όμως προσωπικού κι εδώ υπάρχει η αυτοκριτική, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έγιναν αυτές οι αθρόες προσλήψεις, προκειμένου να πούμε ότι ανακουφίστηκαν τα τμήματα και οι κλινικές. Και δεν έγιναν γιατί μέχρι το 2018 ίσχυε το 1 προς 5.
Αυτό σημαίνει πέντε συνταξιοδοτήσεις, μία πρόσληψη. Δεν υπήρχε όμως και δημοσιονομικά αυτή η ευχέρεια. Όμως η εικόνα από τον Αύγουστο του 2018 πανελλαδικά αλλά και τοπικά έχει αλλάξει άρδην».

«Δόθηκαν αγώνες για να γίνουν»

Ο ίδιος ανέφερε ότι το επίπεδο των παροχών στο Νοσοκομείο του Βόλου είναι πολύ υψηλό, ενώ με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο κατανεμήθηκε στις Υγειονομικές Περιφέρειες, το Αχιλλοπούλεο αποκτά μαγνητικό τομογράφο- η λειτουργία του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο- κάτι που δεν επιθυμούσαν οι ιθύνοντες του Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αποκτά το αιμοδυναμικό εργαστήριο και στεφανιογράφο.
«Δεν ήταν προγραμματισμένα όλα αυτά να γίνουν. Δόθηκαν αγώνες για να γίνουν. Προσωπικά βρέθηκα πάρα πολλές φορές στο Υπουργείο Υγείας και πίεσα μαζί με τους διοικητές της 5ης Υ.ΠΕ και τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Δραμητινό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊκόπουλος, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως έχει προβλεφθεί στον καινούργιο οργανισμό του Αχιλλοπούλειο και Ογκολογική Κλινική και θα προχωρήσει η υλοποίησή της.

Το εργασιακό ζήτημα

Για το εργασιακό, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ περίγραψε την κατάσταση που υπήρχε το 2015 αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι και σήμερα.
Είχαμε μία απορυθμισμένη αγορά εργασίας. Εν έτη 2015 δεν υπήρχε σε ισχύ καμία συλλογική σύμβαση εργασίας, σε κανέναν τομέα, ήταν όλες επιχειρησιακές. Είχαμε νομοθετημένο κατώτατο μισθό στα χαμηλότερα επίπεδα, τα 570 ευρώ για άνω των 25. Να μην ξεχνάμε για το επίπεδο της μαύρης εργασίας.
Σήμερα, έχουν υπογραφεί 15 κλαδικές συμβάσεις εργασίες που αφορούν 210-220.000 εργαζόμενους. Έχουμε το «ξεπάγωμα» των ωριμάνσεων και λεγομένων τριετιών. Έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Δεν είναι πολύ, είναι όμως 50-60 ευρώ παραπάνω. Για το 2020 έχει προγραμματιστεί αύξηση περαιτέρω 7.5% και για το 2021 προγραμματίζεται η αύξηση κι άλλο 7,5%. Φυσικά υπάρχουν ακόμη υπαμειβόμενοι άνθρωποι και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όμως το ισοζύγιο μόνιμων, σταθερών θέσεων και ελαστικών θέσεων εργασίας έχει ανατραπεί».

Η Μαγνησία στο πλάνο της κυβέρνησης

Ο κ. Μεϊκόπουλος δεν δίστασε να σχολιάσει την σκληρή κριτική που δέχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, για την μη επίλυση όπως κατηγορούνται, μεγάλων ζητημάτων του νομού.
«Μεγάλα και χρόνια ζητήματα της Μαγνησίας έπρεπε σύμφωνα με τον κόσμο να επιλυθούν όλα. Το μεγάλο ψέμα όμως είναι οτι αυτά δεν έγιναν, γιατί οι βουλευτές της Μαγνησίας ήταν εξαφανισμένοι. Κανένας δεν ήταν εξαφανισμένος. Εδώ ήμασταν και σε προσωπικό επίπεδο δεν υπήρξε άνθρωπος, κοινωνικός, επιστημονικός φορέας, που να χρειάστηκε να με συναντήσει για οποιοδήποτε θέμα και να μην έγινε. Προσπάθησα να βοηθήσω άλλες φορές με επιτυχία, άλλες φορές δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που έκανα», είπε ο ίδιος.

Προσωπικός απολογισμός. Τα έργα στο νομό

Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε ότι πίεσε για τη δημιουργία των τοπικών μονάδων υγείας, οι οποίες είναι τέσσερις αυτή τη στιγμή και θα δημιουργηθούν στο μέλλον ακόμη τέσσερις, οι οποίες θα ανακουφίσουν σημαντικά το Νοσοκομείο Βόλου.
«Δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι θα ενταχθεί ο Βόλος στην πιλοτική εφαρμογή των δομών υγείας και τώρα πιλοτικά εφαρμόζεται. Έγιναν έξι μήνες διαβουλεύσεις στο Υπ. Υγείας. Δεν θυμάμαι πόσες φορές πήγαμε με τον κ Ξανθό στον κ. Πολάκη γιατί έπρεπε να πειστούν για να ενταχθεί και η Μαγνησία στο πιλοτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη μίλησε για την μεγάλη παρέμβαση που έγινε στην Κίτρινη Αποθήκη, όπου χορηγήθηκαν 10 εκ. ευρώ και θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ένα μεγάλο εργαστήρι έρευνας και καινοτομίας. Παράλληλα, η Βαμβακουργία θα αναμορφωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόκειται να γίνουν φοιτητικές εστίες και διοικητικές υπηρεσίες.
«Έχουν μπει οι βάσεις. Θα αλλάξει όλη η περιοχή . Τίποτα όμως δεν ήταν δεδομένο.Παλέψαμε για να τα καταφέρουμε», υποστήριξε.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της τελευταίας περιόδου με τη μετακίνηση του στρατοπέδου ο κ. Μεϊκόπουλος σημείωσε πως δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς δεν έχει ο ίδιος τις επιχειρησιακές γνώσεις για το ζήτημα.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως ακόμη και να φύγουν οι στρατιωτικές μονάδες, δεν πρόκειται ο χώρος στο Γεωργούλα να γίνει Hot spot. « Η δομή φιλοξενίας έχει σχεδιαστεί να γίνει εκτός της πόλης. Ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός για να γίνει στο στρατόπεδο».
Τέλος, για τον περιφερειακό ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί ο κ. Μεϊκόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς για τον περιφερειακό δεν έγιναν όσα θα μπορούσαν και το δέχομαι. Κάνω την αυτοκριτική μου. Τουλάχιστον υπήρξε μία συνεννόηση και συμφωνία έτσι ώστε να γίνει η εκκίνηση στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.