Χρ. Στρατηγόπουλος: Θα κάνουμε δημοψήφισμα εάν επιμείνουν το Δικαστικό Μέγαρο να γίνει στη Νεάπολη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το οικόπεδο της Ύδρας από τον Δικηγορικό Σύλλογο

Μέχρι και δημοψήφισμα θα διενεργήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου για το οικόπεδο της οδού Ύδρας, εκεί όπου θα ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο, όπως ανακοίνωσε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος.

 

«Όσο εκκρεμεί η εξέταση της συγκεκριμένης πρότασης είναι λογικό να μην υπάρχει άλλη πρόταση πολύ περισσότερο όταν η πρόταση δεν κυριολεκτεί ως έννοια. Ως ιδέα θα μπορούσε ο Δικηγορικός Σύλλογος και οποιοσδήποτε άλλο φορέας να συνεισφέρει κάτι, όταν όμως δεν είναι ιδιοκτήτης μίας έκτασης, η έννοια της πρότασης είναι αποδυναμωμένη», είπε ο κ. Στρατηγόπουλος αναφορικά με το εάν υπάρχει άλλη πρόταση κατατεθειμένη στο τραπέζι των συζητήσεων.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ξεκαθάρισε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν θα πάρει τον μουτζούρη για να πει οποιοδήποτε κακόπιστος ότι τορπιλίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αν και ο ίδιος έχει τοποθετηθεί προσωπικά και με συγκεκριμένο τρόπο για την τοποθεσία του νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Βέβαια, ο κ. Στρατηγόπουλος δεν μένει στην προσωπική του άποψη ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και σημείωσε  ότι «επειδή το θέμα δεν είναι προσωπικής άποψης,  εφόσον μας ζητηθεί και θα μας ζητηθεί να υπογράψουμε την έκθεση καταλληλότητας, θα φέρω το θέμα στο Ανώτατο Όργανο, τη Γενική Συνέλευση και μέσω δημοψηφίσματος, έννοια που υπάρχει στον Κώδικα των δικηγόρων, θα αποφασίσουν οι δικηγόροι για το εάν η πρόταση αυτή τους βρίσκει σύμφωνους». Ωστόσο, μια αρνητική τοποθέτηση εξήγησε ο ίδιος,  από τους δικηγόρους, δεν σημαίνει ότι η διαδικασία δεν θα προχωρήσει, μιας και η απόφαση είναι καθαρά αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τον χρόνο του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, ο κ. Στρατηγόπουλος εξήγησε πως αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που θα ζητηθεί η γνώμη του Δικηγορικού Συλλόγου.

Βέβαια, ο ίδιος εξέφρασε και τις απορίες του σχετικά με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, ενώ άφησε αιχμές και για την επίσπευση των διαδικασιών.

«Από την τελευταία ανακοίνωση περί χρηματοδότησης δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα. Μιλάμε για ένα ΣΔΙΤ, για χρηματοδότηση του έργου από τον ανάδοχο, δεν μου είναι όμως ευκρινής τι σημαίνει η χρηματοδότηση για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου ή και της Λαμίας. Η δεύτερη παρατήρηση και ευχή είναι να μην αποτελέσει το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου την Ιφιγένεια προκειμένου να κατασκευαστεί απρόσκοπτα το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, που έχει πολύ πιο ώριμες διαδικασίες», υπογράμμισε.

Στην αναμονή για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ο κ. Στρατηγόπουλος αναφέρθηκε και στις κινήσεις που έχουν γίνει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και επεσήμανε πως από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου, εάν θα προχωρήσει σε πιλοτική δίκη ή όχι.

Εξήγησε πως ακόμη εκκρεμούν αγωγές κυρίως στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας των καταναλωτικών οργανώσεων ΕΚΠΟΙΖΩ κτλ που έχουν και τη στήριξη της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Αυτές τις ημέρες υπάρχει μία ύφεση στο ζήτημα, διότι αναμένεται η απόφαση του Αρείου πάγου για το εάν θα εισαχθεί το νομικό ζήτημα που σχετίζεται με την ρήτρα αναπροσαρμογής σε πιλοτική δίκη. Έγινε η ακρόαση των παρόχων και των φορέων των καταναλωτών την προηγούμενη Τρίτη, κατατέθηκαν υπομνήματα την Παρασκευή και νομίζω είναι θέμα ημερών η απόφαση του Αρείου Πάγου για να πει ότι εισάγω θέμα σε πιλοτική δίκη ή απέχω και να αποφασίσουν τα δικαστήρια που θα επιληφθούν ανά τη χώρα. Είναι μία κρίσιμη παράμετρος που εξηγεί την ησυχία στο συγκεκριμένο ζήτημα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.