Covid-19: Η πανδημία που άλλαξε τα σύγχρονα δεδομένα

Το εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου
Πως ξεκίνησε, πότε καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη Μαγνησία , ποια είναι η πορεία του μέχρι σήμερα

Πανδημία. Μία λέξη σχεδόν άγνωστη σε πολλούς, καθώς η μόνη πανδημία που γνωρίζαμε μέσα από την ιστορία ήταν αυτή της ισπανικής γρίπης το 1918. Από τότε μέχρι σήμερα η λέξη πανδημία ήταν κυρίως ένα λήμμα στο λεξικό. Αυτό όμως το λήμμα «ζωντάνεψε» και χωρίς να το καταλάβουμε ο πλανήτης μας κυριεύτηκε από έναν ιό, ο οποίος εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό και του προκαλεί πνευμονία, ενώ επηρεάζει και άλλα ζωτικά του όργανα. Ο κορωνοϊός ευθύνεται για την πιο μεγάλη, αόρατη και με μεγάλη ταχύτητα με βίαους ρυθμούς αλλαγής της κοινωνίας μας. Είναι αυτός, που άλλαξε άρδην όλες τις συνήθειές μας, μας προκάλεσε φόβο και ανησυχία, ανέτρεψε κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα δεκαετιών και δυστυχώς οδήγησε στον θάνατο πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Της Δήμητρας Παλαιοδημοπούλου

Η εμφάνιση του Covid-19

Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (Covid-19), που προκλήθηκε από τον ιό SARS-CoV-2, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 114 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού, που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Όλοι θυμόμαστε σκηνές από την Γιουχάν της Κίνας, με ανθρώπους να πέφτουν κυριολεκτικά στο δρόμο, προσβεβλημένοι από τον άγνωστο Covid-19, όμως κανείς μας δεν πίστευε ότι ένας ιός θα «ταξιδέψει» και στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως και θα επιφέρει όλες αυτές τις αλλαγές στη ζωή μας.

Τι είναι ο κορωνοϊός και πως μεταδίδεται

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπάνια κάποιος κορωνoϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει στους ανθρώπους , κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν. Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον COVID-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.
Το νέο στέλεχος κορωνοϊού, εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2-5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα- Τα πρώτα μέτρα και τα lockdown

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2020 , όταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Επρόκειτο για μία γυναίκα η οποία καταχωρήθηκε ως «ασθενής μηδέν» και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 16 ημέρες σε ειδικό θάλαμο στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η «ασθενής 0» είχε ταξιδέψει στη γειτονική Ιταλία και μετά την επιστροφή της εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Η απάντηση στο τεστ που υποβλήθηκε ήταν θετική κι από τότε ξεκίνησαν σε καθημερινή βάση να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα.
Αφού έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες των σχολείων και των πανεπιστημίων, έχουν κλείσει εμπορικά κέντρα, αρχαιολογικοι χώροι, δικαστήρια, γυμναστήρια, θέατρα και κινηματογράφοι στις 17 Μαρτίου 2020 ο Πρωθυπουργός κάνει διάγγελμα και μιλά για πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό. «Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος και ύπουλος» και καλεί τους πολίτες να μείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Μία ημέρα μετά τίθεται σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα πολιτών από κράτη εκτός Ε.Ε. ενώ στις 22 Μαρτίου ανακοινώνεται η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε όλη τη χώρα και μία μέρα μετά μπαίνει στη ζωή μας το sms 13033 για τις απαραίτητες μετακινήσεις. Το πρώτο lockdown είναι γεγονός.
Η πρώτη «ανάσα» λαμβάνεται στις 4 Μαΐου 2020, όπου καταργούνται η γραπτή άδεια και τα SMS για τις μετακινήσεις, ενω στις 11 Μαΐου ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο με κανόνες λειτουργίας προσαρμοσμένους στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες. Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου είναι οι πρώτοι που επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες. Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και των Γυμνασίων. Επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, μεταξύ δηλαδή νομών και περιφερειακών ενοτήτων.
Το καλοκαίρι κυλά με μέτρα, αποστάσεις, υγειονομικα πρωτόκολλα σε εστίαση, ξενοδοχεία, λιανεμπόριο. Όμως ο κορωνοϊός δεν εξαφανίζεται. Με την είσοδο του φθινοπώρου τα κρούσματα είναι εδώ και αυξανόμενα.
Στις 22 Οκτωβρίου 2020 η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα. Ανακοινώνεται καθολική χρήση μάσκας παντού και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, ενώ στις 31 Οκτωβρίου κλείνουν μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, θέατρα, γυμναστήρια. Στις 5 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ανακοινώνει και δεύτερο lockdown το οποίο θα είχε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, δηλαδή έως τις 30 Νοεμβρίου. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι τεράστια με τον Νοέμβριο να χαρακτηρίζεται ως «μαύρος» Νοέμβρης, καθώς οι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό ήταν δεκάδες σε καθημερινή βάση.
Ουσιαστικά από το δεύτερο Lockdown δεν βγήκαμε ποτέ, μιας και από τότε έως και σήμερα υπάρχουν μέτρα, που «ανοίγουν» και «κλείνουν» τις δραστηριότητες ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Επί έναν χρόνο όλη η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως ασχολείται με τον Covid-19. Χιλιαδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίων. Τα εμβόλια δημιουργούνται και είναι ίσως το κορυφαίο επίτευγμα της επιστήμης στη σύγχρονη ιστορία, καθώς τα εμβόλια έγιναν μέσα σε χρόνο –ρεκόρ. Στις 25 Δεκεμβρίου 2020, ανημερα των Χριστουγέννων φτάνει στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων εμβολίων της Pfizer, ενώ στι 27 Δεκεμβρίου η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάζεται κατά του κορωνοϊού. Την ίδια μέρα εμβολιάζονται ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η έναρξη της πανδημία στη Μαγνησία

Από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα, το Νοσοκομείο Βόλου τέθηκε σε επιφυλακή. Για πολλές ημέρες στην έναρξη της πανδημίας, κατέφθασαν συμπολίτες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχοντας συμπτωματολογία που έμοιαζε με αυτή του Covid-19. Καθημερινά τέσσερα, πέντε τουλάχιστον άτομα εισέρχονταν στο Νοσοκομείο, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, οι γιατροί λάμβαναν ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, το οποίο στέλνονταν για ανάλυση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. τα αποτελέσματα, τις περισσότερες φορές μετά από ένα 24ωρο, έδειχναν συνεχή αρνητικά αποτελέσματα. Έως τις 17 Μαρτίου, όπου καταγράφηκε επίσημα το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού και στη Μαγνησία. Ένας 22 χρονος που είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Μεγάλη Βρετανία, νοσηλευόταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα που παρέπεμπαν στον ιό. Το αποτέλεσμα του τεστ του ήταν θετικό και ο Covid-19 δήλωνε «παρών» στον νομό.
Τότε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και μέχρι το καλοκαίρι του 2020 ήταν χαρακτηρισμένο ως Νοσοκομείο Αναφοράς του κορωνοϊού για την 5η Υ. ΠΕ. Αυτό σήμαινε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έπρεπε να μεταφερθούν εκεί για νοσηλεία ή παρακολούθηση. Ο νεαρός 22χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Έχοντας όμως ήπια συμπτωματολογία αποφάσισε να συνεχίσει την καραντίνα του στο σπίτι του κι έτσι με δική του απόφαση, ολοκλήρωσε την καραντίνα του εντός της οικείας του.
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Μαγνησία κατάφερε να «σταθεί» ζωντανή. Λίγα κρούσματα επιβεβαιωμένα, μεταφέρονταν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό. Όλα έδειχναν πως είχαμε ξεπεράσει τον ιό, ή τουλάχιστον η διασπορά ήταν μικρή και τα κρούσματα διαχειριζόμενα.

Τα πρώτα θύματα από τη Μαγνησία

Πρωτόγνωρες εικόνες. Η κηδεία του πρώτου θύματος του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε στο Νέο Κοιμητήριο στον Κούκο και τηρήθηκαν δρακόντεια υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο. Οι εργαζόμενοι στο γραφείο τελετών φορούσαν ολόσωμες στολές, γάντια και μάσκες τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις οδηγίες.

Τα πρώτα θύματα του κορωνοϊού στη Μαγνησία αφορούσαν σε μία 65χρονη Βολιώτισσα, η οποία νοσούσε από τον νέο ιό και νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και σε 68χρονο συνταξιούχο από την Αμαλιάπολη Αλμυρού. Και οι δύο θάνατοι σημειώθηκαν στις αρχές του Οκτώβρη, ενώ ο τρίτος θάνατος και ο πρώτος που καταγράφηκε στο Νοσοκομείο Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 2020, αφορούσε σε μια 84χρονη Βολιώτισσα, η οποία είχε υποστεί εγκεφαλικό και νόσησε και από κορωνοϊό, που επέτεινε την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας της, οδηγώντας τη στον θάνατο.
Από το καλοκαίρι του 2020, όλα τα Νοσοκομεία της χώρας λάβανε εντολή πως θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να νοσηλεύσουν περιστατικά covid. Αυτό έγινε και στο Νοσοκομείο Βόλου. Η παλιά Β΄ Παθολογική μετατράπηκε σε κλινικη Covid, όπως και η Παθολογική Κλινική του 7ου οροφου,μετατράπηκε σε Α’ κλινική Covid.

Οι «μαύροι» μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος για τη Μαγνησία

Εξαιτίας της μεγάλης έλευσης πολιτών στο Νοσοκομείο Βόλου, ο στρατός τοποθέτησε στρατιωτικές σκηνές για να τους προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες

Τον Οκτώβριο η Μαγνησία εισέρχεται κι εκείνη στο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας. Δεκάδες νοσηλευόμενοι που στο πικ της πανδημίας ξεπέρασαν ακόμη και τους 100 ανά ημέρα, νοσηλεύονταν σε κλινικές κορωνοϊού και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Το Νοσοκομείο Βόλου ήταν σε πλήρη πίεση. Η ΜΕΘ μετατράπηκε σταδιακά σε ΜΕΘ Covid, με δύο κλίνες στην αρχή, τέσσερις αργότερα κι έπειτα και οι οκτώ διαθέσιμες κλίνες να εξυπηρετούν Covid ασθενείς σε βαριά κατάσταση. Συμβατική ΜΕΘ δημιουργήθηκε σε άλλο χώρο, με τέσσερις κλίνες, ωστόσο το Νοσοκομείο Βόλου έγινε σχεδόν μονοθετικό, μιας και γιατροί από κλινικές και άλλα τμήματα, όπως και νοσηλευτικό προσωπικό μετακινήθηκαν για να δώσουν κι εκείνοι την «μάχη» κατά του κορωνοϊού.
Στις 23 Νοεμβρίου κλιμάκιο του στρατού και της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών βρέθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου και έστησε στρατιωτικές σκηνές στο προαύλιο και ειδικότερα μπροστά από την είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Οι σκηνές αυτές θα χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία των πολιτών από τις καιρικές συνθήκες, καθώς η έλευσή τους για λήψη επιχρισμάτων ήταν αθρόα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναμονή.
Οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος χαρακτηρίζονται ως οι «μαύροι» μήνες της πανδημίας. Τον Νοέμβριο κατέληξαν στο Νοσοκομείο Βόλου 62 συμπολίτες, ενώ τον Δεκέμβριο 47 άνδρες και γυναίκες, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, όμως υπήρξαν και τραγικές εξαιρέσεις με απώλειες νέων ανθρώπων ηλικίας 36, 43, 45, 52 και 58 ετών…

Ο εμβολιασμός στη Μαγνησία

Η κ. Ευγγελία Ζυγούλη, η πρώτη που εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου
Ο 96χρονος Γεώργιος Ζηργάνος ο πρώτος υπερήλικας που εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και στη Μαγνησία και ειδικότερα στο Εμβολιαστικό Κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου με τον αρχικο εμβολιασμό των υγειονομικών κι έπειτα του γενικού πληθυσμού ανά ηλικιακές ομάδες, ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου.
Την Παρασκευή λοιπόν 8 Ιανουαρίου, στις 8.30 το πρωί η νοσηλεύτρια των κλινικών Covid -ΜΕΘ και θαλάμους αρνητικής πίεσης- κ. Ευαγγελία Ζυγούλη ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Βόλου και σ’ όλη τη Μαγνησία. Μάλιστα η ίδια με μια φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκε τη συγκεκριμένη στιγμή γράφοντας στη λεζάντα «Χαρούμενη !!! Επιτέλους ήρθε!!».
Από εκείνη στη στιγμή στο Νοσοκομείο Βόλου τον Ιανουάριο έγιναν 1607 εμβολιασμοί, τον Φεβρουάριο 2934, τον Μάρτιο 3186 και έως τις 17 Απριλίου 3357. Στο Νοσοκομείο Βόλου και για το χρονικό διάστημα από 8-1-2021 μέχρι 17-4-2021 διενεργήθηκαν 9.923 εμβολιασμοί με εμβόλιο της Pfizer. ενώ από 16-3-2021 μέχρι 17-4-2021 διενεργήθηκαν 1.161 εμβολιασμοί με εμβόλιο της Astrazeneca. Η εκτίμηση είναι ότι τον Απρίλιο 2021, οι εμβολιασμοί θα ανέλθουν στους 6.500 και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα θα υπερδιπλασιαστούν.
Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου κάνει πρεμιέρα στους εμβολιασμούς το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής εμβολιάζοντας ηλικιωμένους από 85 ετών και άνω. «Βάρα τη» είπε ο 96χρονος Γεώργιος Ζηργάνος στη νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, όπου προσέτρεξε χθες για να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Ο 96χρονος ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον κύκλο εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού στο Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής δίνοντας την εκκίνηση για τους εμβολιασμούς των υπερηλίκων.
Στο σχέδιο «Ελευθερία» εισήλθαν τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Αλμυρού, Βελεστίνου, αλλά και το Κέντρο Υγείας Βόλου. Στις επόμενες ημέρες το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και Βελεστίνου «ανοίγουν» και νέες εμβολιαστικές γραμμές, όπου θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και με το εμβόλιο της Pfizer, καθώς μέχρι στιγμής γίνονται εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Μέχρι τις 17 Απριλίου στη χερσαία Μαγνησία είχαν πραγματοποιηθεί 34.070 εμβολιασμοί, οι 24.098 για την πρώτη δόση του εμβολίου και οι 9.972 για τη δεύτερη δόση, ενώ στις Σποράδες είχαν πραγματοποιηθεί 2.831 συνολικά εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.032 για την πρώτη δόση και οι 799 για τη δεύτερη. Σύντομα και τα νησιά των Β. Σποράδων θα μπορέσουν να ενταχθούν στα νησιά covid free, καθώς οργανώνεται μαζικός εμβολιασμός κατοίκων από 18 ετών και άνω. Covid free όμως είναι στη Μαγνησία το νησί Τρίκερι, στο οποίο έγινε μαζικός εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων του.

Ο κορωνοϊός σε δομές της Μαγνησίας- Η περίπτωση του Γηροκομείου Καναλίων

Δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ιδιωτικές κλινικές ακολουθούσαν αυστηρά πρωτόκολλα, απαγορεύοντας επισκεπτήρια στους ασθενείς. Ωστόσο, ο κορωνοϊός κατάφερε να μπει σε πολλές δομές υγείας. Πρώτο περιστατικό που προκάλεσε ανησυχία στον νομό καταγράφηκε στις 3 Νοεμβρίου, όπου εννέα αρχικά ασθενείς κι άλλοι δυο στη συνέχεια, έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό μεταφέρθηκαν από Κέντρο Αποκατάστασης της πόλης στο Νοσοκομείο Βόλου. Ευτυχώς μετά από πολυήμερη παραμονή στο Νοσοκομείο, οι ασθενείς ανάρρωσαν και επέστρεψαν στο Κέντρο
Το δεύτερο περιστατικό το οποίο σημάδεψε τη Μαγνησία ήταν το Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων. Στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2021 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε ελέγχους και επί συνόλου 37 τροφίμων και 11 εργαζομένων διαγνώστηκαν 28 τρόφιμοι και 7 εργαζόμενοι θετικοί στον covid-19. Δυστυχώς, από τους νοσηλευόμενους του Γηροκομείου, κατέληξαν εννέα τρόφιμοι και μία εργαζόμενη 62 ετών. Μάλιστα, Εισαγγελία Βόλου ζήτησε προανακριτική έρευνα για τα μαζικά κρούσματα Covid 19 που είχαν παρουσιαστεί στο Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων. Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν δεκάδες περιστατικά ασθενών που νόσησαν ενώ νοσηλεύονταν σε ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας στη Μαγνησία

Ο Μάρτιος σηματοδοτεί την έναρξη ουσιαστικά του τρίτου κύματος της πανδημίας. Από αυτό δεν ξέφυγε η Μαγνησία, η οποία καταγράφει καθημερινά δεκάδες κρούσματα και στις 4 Μαρτίου μπαίνει στο «κόκκινο». Έτσι λοιπόν το λιανεμπόριο λειτουργεί με click away & click in shop για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ένδυση και υπόδηση, ενώ από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ο Δήμος Βόλου μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» της επιδημιολογικής παρατήρησης.
Την ίδια στιγμή, από τις αρχές Μαρτίου έως και τον Απρίλιο οι εισαγωγές των ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται σταδιακά στο Νοσοκομείο Βόλου. Στις 16 Απριλίου σε ΜΕΘ, αρνητική πίεση και κλινικές νοσηλεύονταν 71 ασθενείς, ενώ στις 18 Απριλίου νοσηλεύονταν συνολικά 69 ασθενείς με κορωνοϊό, με την τρίτη κλινική κορωνοϊού, η οποία είχε «ανοίξει» στο δεύτερο κύμα, να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Η λεγόμενη Γ’ covid κλινική βρίσκεται στον 3ο όροφο του Νοσοκομείο Βόλου, εκεί όπου βρίσκονταν μέχρι πρότινος η Ουρολογική Κλινική.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου 27 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, τον Φεβρουάριο 39, τον Μάρτιο 25 και από τις αρχές έως και τις 18 Απριλίου είχαν καταγραφεί 17 θάνατοι.
Οι ηλικίες πλέον των νοσηλευομένων έχουν μεταβληθεί . Υπάρχουν μεν ηλικιωμένοι, όμως η πλειονότητα των ασθενών είναι νέοι και μεσήλικες, παραγωγικής ηλικίας, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν και ήρθαν αντιμέτωποι με τον ιό.

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών- Το κενό και η άρνηση νοσηλευτών και τραυματιοφορέων

Αν και ο εμβολιασμός των υγειονομικών της Μαγνησίας ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου, αν και οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο είχαν ζήσει στο πετσί τους τι σημαίνει κορωνοϊός, τι σημαίνει ανθρώπινη απώλεια, τι σημαίνει να φεύγει κανείς χωρίς να προλάβει να πει αντίο στους συγγενείς του, ένα ποσοστό της 36,21% του συνολικού προσωπικού του Αχιλλοπούλειο δεν δέχεται να εμβολιαστεί, παραμένοντας ανοχύρωτο απέναντι στον κορωνοϊό και σοβαρά εκτεθειμένο απέναντι στο λειτούργημά του, που είναι η προστασία του ασθενούς.
Ειδικότερα, από τις 8 Ιανουαρίου, ημέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείου Βόλου έως και τις 12 Απριλίου έχουν εμβολιασθεί συνολικά 613 υπάλληλοι, δηλαδή ποσοστό 63,79 %, ενώ οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στους 348, δηλαδή ποσοστό 36,21 %. Εκείνο το στοιχείο δε που προκαλεί εντύπωση είναι πως ένας μεγάλος αριθμός των «ανοχύρωτων» απέναντι στον κορωνοϊό, είναι εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, μιας και 197 δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί!
Αναλυτικότερα, από την Ιατρική Υπηρεσία από τους 196 υπηρετούντες, έχουν εμβολιασθεί 160 ιατροί , ποσοστό 81,63%. Σημειώνεται ότι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη 36 ιατροί, δηλαδή ποσοστό 18,37 %, εκ των οποίων έντεκα έχουν νοσήσει, κι αυτό σημαίνει ότι έχουν αντισώματα ή μπορούν να εμβολιαστούν το λιγότερο τρεις μήνες μετά τη νόσηση.
Από την Νοσηλευτική Υπηρεσία από τους 465 υπηρετούντες, έχουν εμβολιασθεί 268 υπάλληλοι , ποσοστό 57,63% .Το εν λόγω ποσοστό στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 δεν ξεπερνούσε το 30 % . Τότε με παρεμβάσεις, προσεγγίσεις, ενημερώσεις και με πολύ μεγάλη προσπάθεια την Διοίκηση, από την Δ/νση Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, έγινε κατανοητή η αναγκαιότητα εμβολιασμού και ήδη έχει μεταστραφεί το κλίμα με απώτερο σκοπό την θωράκιση, την προστασία και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από την πανδημία.
Παρόλη όμως την αύξηση του ενδιαφέροντος, ακόμη το ποσοστό είναι χαμηλό, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν για τα εμβόλια, αλλά έχουν και την εμπειρία της διαχείρισης του κορωνοϊού και των αποτελεσμάτων στον οργανισμό για πάνω από ένα χρόνο, από το ξεκίνημα δηλαδή της πανδημίας.
Σημειώνεται πως δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη 197 υπάλληλοι της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, δηλαδή ποσοστό 42,37 %. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανεμβολίαστων 112, ποσοστό 59,12 % προέρχεται από τον κλάδο ΤΕ Νοσηλευτικής, ακολουθεί ο κλάδος ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτικής με 52 ανεμβολίαστους και ποσοστό 26,40 %, έπεται ο κλάδος ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού με 29ανεμβολίαστους και ποσοστό 14,72 % και τέλος ο κλάδος ΠΕ Νοσηλευτικής, με ποσοστό 2,03 %.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.