Γιώργος Χότζογλου: «Φέτος το καλοκαίρι η δουλειά στον τουρισμό βγήκε με 53.000 λιγότερους εργαζόμενους»

Ο κ. Γιώργος Χότζογλου
Να δοθούν κίνητρα ώστε να επιστρέψουν οι εποχικά εργαζόμενοι στα πόστα τους

Πολύ καλά από οικονομικής άποψης κινήθηκε ο τουρισμός αυτό το καλοκαίρι στην χώρα μας, ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι ήταν πολλά, μιας και η δουλειά …βγήκε με 53.000 λιγότερους. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό κ. Γιώργο Χότζογλου που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ότι ένας εργαζόμενος έκανε τη δουλειά για πέντε!

 

Μια ανασκόπηση της θερινής τουριστικής περιόδου έκανε ο κ. Χότζογλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το καλοκαίρι που μας πέρασε θα καταγραφεί ως το καλοκαίρι του απόλυτου ρεκόρ, ίσως ξεπεράσουμε και το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις άνοιξαν στο σύνολό τους, είτε πρόκειται για ξενοδοχειακές ή επισιτιστικές. Δυστυχώς η σεζόν δεν πήγε καλά για τους εργαζόμενους. Η εντατικοποίηση της δουλειάς ήταν τεράστια. Βγάλαμε τη σεζόν με 50.000-53.000 κενές θέσεις εργασίας, που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος έκανε τη δουλειά για πέντε, με εξαντλητικά ωράρια, με εργασία χωρίς ρεπό και με απούσα κάθε έννοια ελεγκτικού μηχανισμού. Τέτοια εργοδοτική παραβατικότητα δεν έχουμε συναντήσει ούτε την εποχή των μνημονίων, τότε που άλλαζαν οι νόμοι κάθε εβδομάδα και παλεύαμε κι εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτό».

Ο κ. Χότζογλου χαρακτήρισε τους εργαζόμενους ως πρόβατα που πήγαν στη σφαγή τη φετινή σεζόν και ο χειμώνας αναμένεται ακόμη πιο δύσκολος,  καθώς η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε,  δεν έχει απαντήσει ακόμη στο αίτημα του κλάδου το οποίο έχει κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο Εργασίας από τις 7 Ιουλίου 2022 για επιμήκυνση της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας.

Εξήγησε ότι οι εποχικά εργαζόμενοι επιδοτούνται  τρεις μήνες τον χρόνο με επίδομα ανεργίας. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει απολυθεί Σεπτέμβριο θα πάρει επιδότηση Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη κι από εκεί και πέρα μέχρι τον επόμενο Μάιο, που θα πάει για δουλειά δεν θα έχει εισόδημα», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως το επίδομα ανεργίας είναι 434 ευρώ.

Το αίτημα για την επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας προκύπτει από τις ανάγκες της φύσης της εποχικής εργασίας. Ο κ. Χότζογλου σημείωσε πως το νομοθετικό καθεστώς στη χώρα μας λέει ότι ένας εποχικά εργαζόμενος που θέλει να δουλέψει και πέραν των εποχικών μηνών, χάνει  την ιδιότητα του εποχικού υπαλλήλου, χάνει το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης από τον εργοδότη του το καλοκαίρι και δεν θεωρείται εποχικός.

«Γι’ αυτό παλιά οι εποχικά εργαζόμενοι επιδοτούνταν τον χειμώνα με όσους μήνες ήταν εκτός δουλειάς. Υπήρχε το πεντάμηνο ταμείο ανεργίας που κάλυπτε τη χειμερινή σεζόν. Αυτό, κόπηκε το 2012 και  επανήλθε με τη σημερινή μορφή το 2013. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μείνει ακόμη με τον μνημονιακό νόμο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου το έλλειμα στους εργαζομένους σε τουρισμό και επισιτισμό εστιάζεται σε τρεις λόγους.

Αρχικά, όπως ο ίδιος επεσήμανε, πολλοί εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας στράφηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας, μην αντέχοντας τον εμπαιγμό των 534 ευρώ κάθε 45 ημέρες. Πολλοί επίσης έφυγαν στο εξωτερικό πολλοί και κατευθύνθηκαν σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία σε χώρες ανταγωνιστικές με την Ελλάδα. Ο  τρίτος λόγος ήταν, σύμφωνα με το κ. Χότζογλου ότι νιώθουν εγκατάλειψη τους χειμερινούς μήνες και τόνισε πως «εάν δεν δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στον κλάδο τότε του χρόνου φοβάμαι ότι θα είναι διπλές οι κενές θέσεις εργασίας και θα τρέχουμε να αναπληρώσουμε τους εργαζόμενους με ανθρώπους από τις τρίτες χώρες όπως τις ονομάζει η Κυβέρνηση, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο την ποιότητα του τουρισμού».

Κατέληξε δε, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι του τουρισμού και του επισιτισμού ζητούν την  επαναφορά του ταμείου στα προ μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά της 20ετίας στο εφάπαξ κάτι που κόπηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου και την θέσπιση κινήτρων ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, που τον χαρακτήρισε πως την  ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.