Κουρέτας: «Η αξία της Θεσσαλίας είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία» (βίντεο)

Σε εξέλιξη οι διεργασίες της δεύτερης ημέρας της διημερίδας

Στην κτηνοτροφία και στην αλιεία επικεντρώνονται οι εργασίες κατά τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας με θέμα: «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας-Προβλήματα και προοπτικές», που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλίας και καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στη Θεσσαλία και θα συνεχιστεί για πολύ καιρό, «θα πρέπει να έχουμε μία εικόνα που είμαστε ως περιφέρεια, αλλά και μπορούμε να φτάσουμε».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η Ελλάδα πριν από σαράντα χρόνια είχε συνολικά στο ΑΕΠ της, τον πρωτογενή τομέα γύρω στο 15% και 25% στις μεταποιήσεις. Τα πράγματα όμως άλλαξαν κι αυτή τη στιγμή μέσα στα πλαίσια της ωρίμανσης των οικονομιών οι η Ελλάδα έχει γύρω στο 3% της αγροτικής παραγωγής και γύρω στο 10% τη μεταποίηση. Το παράλογο είναι είναι πως η Θεσσαλία σαν περιφέρεια έχει το 29%».

Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας

Ο κ. Κουρέτας έχει αναφερθεί ξανά στο «μοντέλο» της Νέας Ζηλανδίας, όπου η Ελλάδα, αλλά και η Θεσσαλία θα μπορούσαν να πάρουν σημαντικά μαθήματα, για το τρόπο που θα μπορούσαν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα.

«Το 1980 η Νέα Ζηλανδία είχε μόνο ένα πελάτη που ήταν η Αγγλία, αλλά έφυγε και μπήκε στην ΕΟΚ με αποτέλεσμα να καταρρεύσει οικονομικά. Πέρασε μία δεκαετία με αλλαγές στον τομέα της κτηνοτροφίας κι αυτή τη στιγμή θεωρείται μια χώρα με μηδενικές στρεβλώσεις. Κι ενώ η Ελλάδα έχει μία αξία πρωτογενούς παραγωγής περίπου στα 7 δισ. ευρώ και κάνει εξαγωγές 11 με 12 δισ. ευρώ σε τρόφιμα. Η Νέα Ζηλανδία έχει λίγο πιο μικρή αξία γύρω στα 6 δισ. και κάνει εξαγωγές αξίας 27 δισ. ευρώ σε τρόφιμα.

Έχει όμως 11.200 κτηνοτρόφους που παράγουν γάλα και είναι ένας συνεταιρισμός και μια χώρα με κοινά όπως αυτά της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να πάρει κάποια πράγματα».

Ανακοίνωση προγραμμάτων πριν το Πάσχα

«Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην κτηνοτροφία και στην αλιεία που είναι σημαντική επίσης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Περιμένουμε να αντλήσουμε στοιχεία στοιχεία από αυτή την ημερίδα», ανέφερε ο Δημήτρης Λεωνίδας, από πλευράς Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

Παράλληλα, ο κ. Λεωνίδας ανέφερε πως θα ανακοινωθούν προγράμματα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν το Πάσχα. «Αυτή τη στιγμή εργάζονται 70 άτομα για να διαμορφώσουν τις πολιτικές και θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2010 που η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα χρηματοδοτήσει ιδέες και συνεργατικά σχήματα μεταξύ εταιριών και Πανεπιστημίου Θεσσαλία για την ανάπτυξη της περιοχής».

Δείτε ζωντανά τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας:

Δείτε το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρα:

Θυμίζουμε πως, η διημερίδα διοργανώνεται στον απόηχο της δημόσιας διαβούλευσης της πρότασης της Ολλανδικής εταιρείας HVA International που αφορά στην προστασία της περιοχής και της αγροτικής παραγωγής από τις πλημμύρες και την ξηρασία.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.