Μανώλης Γραφάκος: «Δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Βόλο»

Τοποθέτηση του Γεν. Γραμματέα Διαχείριση Αποβλήτων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Τη δημοπράτηση της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Βόλο εξήγγειλε από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, στο πλαίσιο παράλληλης συνεδρίασης υπό τον τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων – Κυκλική Οικονομία». Ο κ. Γραφάκος δεν ήταν παρών με φυσική παρουσία στο Συνέδριο, καθώς βρισκόταν με κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό στην Πάτρα, τοποθετήθηκε όμως διαδικτυακά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και μάλιστα κάνοντας σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Γραφάκος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ευθείες βολές στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στη διαχείριση των αποβλήτων έχουμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είναι άδικο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Ζαχαριάδης να μην βρει καμία άλλη κουβέντα να πει χθες για την διαχείριση των αποβλήτων,  παρά ψέλλισε εσκεμμένα, παραπλανώντας το Σώμα, τη λέξη καύση».

Ο Γεν. Γραμματέας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ασκεί, στη διαχείριση των αποβλήτων, μία καθαρή πράσινη πολιτική. «Υιοθετήσαμε έναν εθνικό σχεδιασμό, τον οποίο τον υλοποιούμε σε όλα του τα επίπεδα,  στη διαχείριση και ιεράρχηση των αποβλήτων. Είμαστε εκείνοι που κάναμε το σχέδιο πρόβλεψης, που θεσμοθετήσαμε τα Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης είμαστε εκείνοι που χρηματοδοτούμε και θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε με μεγαλύτερη ένταση υποδομές στη διαχείριση των αποβλήτων και αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

Είμαστε εκείνοι που παραλάβαμε μία χώρα με τρεις μονάδες σε λειτουργία, μόλις πέντε σε κατασκευή και καμία σε δημοπράτηση και έχουμε 25-26 δημοπρατήσεις γιατί επίκειται και ο Βόλος, έχουμε σε λειτουργία έξι, σε κατασκευή 15 εκ των οποίων οι τρεις θα ξεκινήσουν άμεσα να δέχονται απόβλητα, άρα είμαστε εκείνοι που βάλαμε στις ράγες ένα βασικό κομμάτι στην ιεράρχηση των αποβλήτων και τις υποδομές διαχείρισης των αποβλήτων. Είμαστε εκείνοι που πετύχαμε να χρηματοδοτηθούν αυτές οι υποδομές από την επόμενη προγραμματική περίοδο κάτι που δεν προβλεπόταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

Συνέχισε λέγοντας πως αυτές τις ημέρες θα γίνει συμφωνία με την ΕΕ για την πλήρη χρηματοδότηση των μονάδων που θα δημοπρατηθούν τις επόμενες ημέρες και αυτές είναι του Βόλου, της Λάρισας, του Αν. Τομέα,  της Πάτρας, της Καβάλας, με τον ίδιο να σχολιάζει ότι « είμαστε εκείνοι που επιλέγουμε και ικανοποιούμε τους κανόνες της ΕΕ για την ιεράρχηση των αποβλήτων και επιλέγουμε την ενεργειακή αξιοποίηση έναντι της ταφής».

Συμφωνία με την τσιμεντοβιομηχανία για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ο κ. Γραφάκος συνέχισε την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και χαρακτήρισε ολέθρια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε εκείνοι που βάλαμε μία τάξη και μια σειρά στο χάος που παραλάβαμε από την ολέθρια διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το κομμάτι κι ακούσαμε χθες, πέταξε τα ιμάτιά του ο κ. Ζαχαριάδης για την καύση, όταν ο κ. Φάμελλος τέσσερις μέρες πριν φύγει είχε υπογράψει και σωστά,  με την τσιμεντοβιομηχανία μία συμφωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εμείς αυτό υλοποιούμε. Ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνουμε τη δυνατότητα στους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων εφόσον το επιθυμούν να συνεργαστούν με μονάδες ιδιωτικές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γραφάκος.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως η κυβέρνηση ακολουθεί ξεκάθαρα τις Κοινοτικές Οδηγίες, δημιουργεί τις υποδομές για τη χώρα ώστε να περάσει στη λογική της διαχείρισης των αποβλήτων μέσα από σύγχρονες μονάδες,  μετά την εκτεταμένη ανακύκλωση, βάζει τον καφέ κάδο παντού για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, ενισχύει και θα ενισχύσει περαιτέρω τους ΦΟΔΣΑ για να παίξουν έναν ευρύτερο ρόλο, όπως ζητά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, ο κ. Γραφάκος είπε πως στο τέλος της επόμενης θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα θα έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές έτοιμες, ανεπτυγμένα δίκτυα διαχείρισης αποβλήτων σε ότι αφορά την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα,  θα έχει θεσμοθετήσει  πάρα πολλούς τομείς και θα υλοποιεί τα Συλλογικά Συστήματα  Εναλλακτικής Διαχείρισης όπως αυτό που έρχεται τις  επόμενες εβδομάδες για τη συλλογή πλαστικών συσκευασιών στη γεωργία.

«Θα είναι μία χώρα όπου η αυτοδιοίκηση θα έχει τις υποδομές και ο Έλληνας πολίτης θα έχει να χρεώνεται με τα απόβλητά του με τη λογική του «πληρώνω όσο πετάω»», κατέληξε ο ίδιος.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.