Οι «ήρωες» της Νέας Ιωνίας – Έδωσαν «μάχη» να κρατήσουν στην ζωή ηλικιωμένο που κατέρρευσε

Παραδείγματα ζωής δύο νέοι άνθρωποι που έκαναν ΚΑΡΠΑ σε 75χρονο με ανακοπή

Λίγο μετά τις 9 σήμερα το πρωί και το κέντρο της Ν. Ιωνίας αναστατώθηκε. Ένας 75χρονος άνδρας κατέρρευσε έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Λεωφόρο Ειρήνης. Αμέσως επικράτησε πανικός, πάνω στον άνθρωπο ήταν 20-30 άτομα και δεν ήξεραν τι να κάνουν.

Η Μαρία όμως και ο Νίκος γνώριζαν πολύ καλά και δεν δίστασαν λεπτό. Η Μαρία αφού ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, έτρεξε κι έπεσε πάνω στον άνθρωπο , οποίος είχε πάθει ανακοπή. Αμέσως ξεκίνησε να του κάνει μαλάξεις και καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση κοινώς ΚΑΡΠΑ. Ακούγοντας το τι συνέβαινε εκείνη την στιγμή,  Νίκος πετάχτηκε από το απέναντι κατάστημα, όπου εργάζεται και εναλλάξ με τη Μαρία, προσπάθησαν να επαναφέρουν τον άτυχο άνδρα στη ζωή. Μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ με τις προσπάθειες των δύο παιδιών που έκαναν εναλλάξ ΚΑΡΠΑ ο 75χρονος απέκτησε και πάλι σφυγμό. Δυστυχώς όμως, αν και οι διασώστες του ΕΚΑΒ συνέχισαν τις προσπάθειες κατά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο ο άτυχος άνδρας δεν τα κατάφερε.

Το σημείο όπου κατέρρευσε σήμερα ο 75χρονος

Εκείνο όμως που μένει από αυτή την τραγική περιπέτεια είναι η «μάχη» ζωής, που έδωσαν τα δύο νέα παιδιά, με τις γνώσεις τους πάνω στην ΚΑΡΠΑ.

Η Μαρία και ο Νίκος μίλησαν στο magnesianews.gr και μοιράστηκαν αυτή τους την πράξη στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα ηχηρό μήνυμα.

 

Η Μαρία Αμαξοπούλου, μόλις 22 ετών σπουδάζει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ταυτόχρονα εργάζεται σε Κέντρο Τύπου στη Ν. Ιωνία. Πριν από λίγο καιρό «έχασε» τον παππού της από ανακοπή και είπε στον εαυτό της, ότι κάτι θα πρέπει να κάνει και ίδια ώστε να αποσοβήσει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Πριν από 3-4 μήνες εκπαιδεύτηκε στην ΚΑΡΠΑ και σήμερα ήρθε η ώρα να προσπαθήσει να σώσει μία ζωή.

Η Μαρία Αμαξοπούλου

«Επικράτησε πανικός. Το αφεντικό μου, μου είπε να πάρω το ΕΚΑΒ γιατί ένας άνθρωπος κατέρρευσε κι έχασε τις αισθήσεις του. Μόλις πήρα στο ΕΚΑΒ και προσπάθησα να περιγράψω τι είχε συμβεί, έτρεξα και ξεκίνησα να κάνω ΚΑΡΠΑ στον άνθρωπο που ήταν χωρίς αισθήσεις του στο πεζοδρόμιο. Λίγα λεπτά μετά ήρθε και ο Νίκος από απέναντι, που ήξερε κι εκείνος ΚΑΡΠΑ και με βοήθησε. Κάναμε και οι δύο εναλλάξ μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Σε δέκα λεπτά το ασθενοφόρο ήταν εδώ και ο άνθρωπος είχε σφυγμό όταν έφυγε από μας. Δυστυχώς όμως ενημερωθήκαμε ότι τελικά δεν τα κατάφερε», είπε η Μαρία.

«Δεν ήθελα να χαθεί κανένας άλλος άνθρωπος από τον ίδιο λόγο που χάθηκε ο παππούς μου και πριν 3-4 μήνες έκανα σεμινάριο ΚΑΡΠΑ», συνέχισε η ίδια.

«Είναι πολύ βασικό να μάθει κανείς ΚΑΡΠΑ. Δεν ξέρεις ανά πάσα ώρα και στιγμή τι μπορεί να γίνει. Εκείνη την ώρα αισθάνθηκα ότι θα μπορούσα να τον είχα σώσει, δυστυχώς η καρδιά του δεν άντεξε, αλλά εάν συμβεί κάτι σε κάποιον γύρω μου, θα μπορώ να προσφέρω βοήθεια», είπε η Μαρία στέλνοντας το μήνυμα στους συνομηλίκους της και όχι μόνο να μάθουν πρώτες βοήθειες.

Ο Νίκος Παλαμίδας εργάζεται σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ακριβώς απέναντι από το υποκατάστημα της Τράπεζας, όπου κατέρρευσε ο ηλικιωμένος.

Ο Νίκος Παλαμίδας

«Μπήκε ένας πελάτης στο μαγαζί και ρώτησε ποιος γνωρίζει ΚΑΡΠΑ. Αμέσως άφησα τη δουλειά μου, δεν σκέφτηκα και πολύ και πήγα να βοηθήσω. Προσπάθησα να βοηθήσω τη Μαρία γιατί δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται και δύναμη και είναι διαφορετικό να το κάνεις στα σεμινάρια και άλλο να γίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχει η αγωνία και το στρες. Κάναμε εναλλάξ ΚΑΡΠΑ και τον άνθρωπο επανήλθε ο σφυγμός του. Ήρθε γρήγορα το  ασθενοφόρο και από την ώρα που τον παρέλαβε  είχαμε μεγάλη αγωνία. Τον νιώσαμε δικό μας άνθρωπο. Δυστυχώς μάθαμε ότι κατέληξε», είπε ο Νίκος, συμπληρώνοντας ότι μόλις έσπευσε στο σημείο για να ξεκινήσει κι εκείνος ΚΑΡΠΑ αναγνώρισε τον άτυχο 75χρονο, καθώς επισκεπτόταν το κατάστημα όπου εργάζεται για να πληρώσει λογαριασμούς κτλ.

«Δεν το χωράει ανθρώπινος νους να βλέπεις έναν άνθρωπο να χάνει τη ζωή του μπροστά στα μάτια σου κι εσύ να μην μπορείς να κάνεις κάτι. Είναι πολύ άδικο. Εμείς προσπαθήσαμε», τόνισε και σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδευτούν όλοι στην ΚΑΡΠΑ και στις πρώτες βοήθειες κι αυτή η εκπαίδευση να ξεκινήσει από νωρίς, από το σχολείο.

Ο ίδιος εκπαιδεύτηκε στην ΚΑΡΠΑ στην προηγούμενη επιχείρηση, όπου εργάζονταν, σε μια γνωστή αλυσίδα πολυκαταστήματος παιχνιδιών και μάλιστα ευχαρίστησε και την επιχείρηση αυτή, καθώς από την εργασία του πήρε ένα εφόδιο για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο, όποτε αυτό χρειαστεί.

Τα δύο νέα παιδιά, σήμερα έδωσαν μία σημαντική μάχη και μπορεί τα νέα να ήταν δυσάρεστα από την εξέλιξη του γεγονότος όμως η πράξη τους ήταν ηρωική και σίγουρα αισθανόμαστε όλοι πιο ασφαλείς όταν νέοι άνθρωποι εκτιμούν αυτό το δώρο, το δώρο της ζωής και προσπαθούν να το προσφέρουν σε όποιον έχει ανάγκη δίπλα τους.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.