Πως ένα μικρό διαμέρισμα στον Βόλο έγινε ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο

Τα πολλά τετραγωνικά και ο μύθος

Πολλές φορές αναζητούμε μεγάλους χώρους και πολλά τετραγωνικά μέτρα για να στεγάζουν τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες. Πιστεύουμε ότι τα πολλά τετραγωνικά μπορούν να είναι πιο λειτουργικά. Μάλλον αυτή η θεωρία στις μέρες μας είναι μύθος. Η Ματίνα Πρίγκου και η Κατερίνα Παπανάτσιου κατάφεραν με την αρχιτεκτονική ματιά τους να αναδείξουν ένα μικρό διαμέρισμα στον Βόλο σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό διαιτολογικό γραφείο νεόδμητης οικοδομής.

Οι ίδιες μας παραθέτουν τον τρόπο σκέψης τους για τον επιτυχημένο αυτό σχεδιασμό: «Ο χώρος, συνολικού εμβαδού 42 τμ, εντοπίζεται στον πρώτο όροφο νεόδμητης οικοδομής που απαρτίζεται – κυρίως- από μικρές μονάδες κατοίκησης. Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε η δημιουργία ενός διαιτολογικού γραφείου απόλυτα λειτουργικού δεδομένου του μικρού μεγέθους της ιδιοκτησίας, η οποία είχε αρχικά σχεδιαστεί με όρους κατοικίας. Έτσι, ενώ διατηρήθηκαν οι αρχικές χωροθετήσεις κουζίνας και λουτρού, τροποποιήθηκαν κατά τρόπο που να εξυπηρετούν περισσότερο τις επαγγελματικές ανάγκες παρά τις ανάγκες κατοίκησης.
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος αναμονής, ο χώρος της κουζίνας μεταβάλλεται σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και διαχωρίζεται με ελαφρύ χώρισμα ξηράς δόμησης με μικρά ανοίγματα από αμμοβολημένο γυαλί προκειμένου να εισέρχεται φυσικός φωτισμός στο χώρο, έχοντας συγχρόνως και αισθητική λειτουργία ως επιφάνεια. Το λουτρό επίσης κατασκευάστηκε μικρότερο από την αρχική αρχιτεκτονική μελέτη δημιουργώντας ένα μικρό χωλ που εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες του διαιτολογικού γραφείου (μικρός αποθηκευτικός χώρος – γκαρνταρόμπα).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα υλικά, τους χρωματισμούς και στην επιλογή των επίπλων. Στον χώρο εργασίας, έπιπλα σε λιτές γεωμετρίες, δάπεδα σε ουδέτερα χρώματα και πράσινα στοιχεία δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο, το οποίο συνδυάζεται με την εταιρική ταυτότητα που επέλεξε ο πελάτης προσδίδοντας χαρακτήρα».

Δείτε φωτογραφίες

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ματίνα Πρίγκου, Κατερίνα Παπανάτσιου
Κατασκευή: Πρίγκος Κατασκευαστική Εκτιμητική Ε.Ε.
Τοποθεσία: οδός Κοραή, Βόλος
Εμβαδό: 42 τμ
Έπιπλα γραφείου: Sigma Office
Φωτιστικά: Lumen – Καραμήτρος
Φωτογραφίες: Mike Vinton

Ματίνα Ι. Πρίγκου
Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ Μαγνησίας
MSc Πολεοδομία – Χωροταξία
υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πηγή: Περιοδικό Home Deco

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.