Θ. Λιούπης: Από το Ταμείο Ανάκαμψης η χρηματοδότηση του αποχετευτικού στο παραλιακό μέτωπο της Μαγνησίας

Τι είπε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στον βουλευτή Mαγνησίας

Έργα βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου της Μαγνησίας φαίνεται να είναι ήδη δρομολογημένα, ώστε να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Θανάσης Λιούπης. Ο «γαλάζιος» Βουλευτής σημείωσε πως ο Αν. Υπουργός Οικονομικών του είχε μεταφέρει πως τέτοιου είδους έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα έχουν προτεραιότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και η Μαγνησία είναι μέσα στις περιοχές της χώρας που θα ευνοηθούν. Ο κ. Λιούπης όμως μίλησε και για το μεγάλο ζήτημα με το νερό Αγριάς, αλλά και για το επίκαιρο θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Ακόμη, από τη συζήτηση δεν έλειπε και ο σχολιασμός για την πορεία των εμβολιασμών και το ζήτημα που έχει ανακύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 

Τι συμβαίνει με το νερό της Αγριάς- Επικοινωνία Θ. Λιούπη με κατοίκους και πρόεδρο της Επιχείρησης

Για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει τόσο με την ποιότητα του νερού της Αγριάς όσο και με την ταλαιπωρία των κατοίκων που εδώ και πολύ καιρό δεν μπορούν να καταναλώσουν το νερό της βρύσης μίλησε ο Βουλευτής σημειώνοντας πως έχει έρθει σε επαφή και με κατοίκους της Αγριάς, αλλά και με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Γιώργο Τόρη.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιούπης το πρόβλημα προέκυψε πριν από τρεις μήνες, όταν στο εξωτερικό δίκτυο και στις εξωτερικές πηγές βρέθηκαν βαρέα μέταλλα, ενώ βαρέα μέταλλα εντοπίστηκαν πρόσφατα και στο εσωτερικό δίκτυο, με αποτέλεσμα η  Διεύθυνση Υγείας να πάρει την απόφαση να το κλείσει καθώς υπήρχε πιθανός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων. Από τις τρεις γεωτρήσεις που υδρεύεται η Αγριά, πλέον έχει παραμείνει μόνο αυτή του Αγ. Λαυρεντίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο και μετά από την ανακοίνωση της ΔΕΥΜΑΒ, η Επιχείρηση σημείωσε πως  γρήγορες ενέργειες προσπαθεί να πάρει το νερό από τη γεώτρηση στα Πλατανίδια , η οποία χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για την άρδευση 20 στρεμμάτων. «Χωρίς να πάψουν να αρδεύουν οι κάτοικοι των Πλατανιδίων , αυτό το νερό που είναι 3600 κυβικά το 24ωρο θα διοχετευτεί, ένα μεγάλο μέρος του γύρω στα 800 κυβικά το 24ωρο,  στην Αγριά, ώστε να πάψουν οι διακοπές που ισχύουν σήμερα. Απ’ όσο μου είπε ο κ. Τόρης σε ένα μήνα αυτό θα έχει λυθεί, ενώ μου ανέφερε πως το εν λόγω νερό είναι κατάλληλο για πόση», είπε ο κ. Λιούπης.

 

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το αποχετευτικό του παραλιακού μετώπου της Μαγνησίας

Με αφορμή το θέμα του νερού της Αγριάς, ο Βουλευτής μίλησε και για τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν στη Μαγνησία για να έχουν οι κάτοικοι ποιοτικότερο νερό και αποχέτευση.

Ο κ. Λιούπης ανέφερε πως πολλά μεγάλα έργα έχουν  ξεκινήσει από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και τα υλοποιεί η Περιφέρεια, ενώ επεσήμανε πως και το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει τέτοιου είδους έργα, με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών να του αναφέρει πως στο πακέτο έργων περιλαμβάνονται έργα βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης όλου του παραλιακού μετώπου της Μαγνησίας.

«  Ό,τι αφορά στον Δήμο Βόλου αυτά έχουν προχωρήσει αρκετά, απομένουν οι άλλοι δήμοι που έχουν παραλιακό μέτωπο. Είναι έργα που έχουν προτεραιότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή αυτά τα έργα δεν είναι γνωστά, γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης πήγε στην ΕΕ για να εξειδικευτεί,  για να δουν ποια θα μπουν και ποια όχι κι έπειτα θα έρθει στην Βουλή. Ωστόσο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι στοχευμένο σε έργα για την πράσινη ανάπτυξη , την ψηφιοποίηση του κράτους, το περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Λιούπης.

Δεν ισχύει ότι καταργείται το 8ωρο με το νέο εργασιακό

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε όμως και στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία, πράξη που τη ζήτησε η ΝΔ, καθώς όπως ο ίδιος επεσήμανε «σηκώθηκε ένας θόρυβος μόνο και μόνο στο άκουσμα ότι θα έρθει ένα εργασιακό νομοσχέδιο. Φαίνεται ότι ορισμένες παρατάξεις θεωρούν το εργασιακό προνομιούχο πεδίο δικό τους. Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ένα καλό νομοσχέδιο. Η ονομαστική ψηφοφορία ζητήθηκε γιατί από  τα 130 άρθρα τα πάνω από 100 αφορούν σε πράγματα που συμφωνούν όλοι. Είναι ενσωματώσεις οδηγιών της ΕΕ, θέματα για τη βία/σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, θέματα που βοηθούν γονείς με παιδιά σε θέματα αδειών, πατρικές άδειες κτλ».

Οι αντιδράσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, των κομμάτων της βουλής έγκεινται στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

« Μιλάνε και λένε ότι καταργείται το 8ωρο, οι υπερωρίες δίνονται σε ρεπό κτλ. Αυτά δεν ισχύουν. Ο νόμος στο άρθρο 55 λέει σαφώς για 8ωρο, 5νθημερο  40ωρο την εβδομάδα, οτιδήποτε πάνω από αυτό είναι υπερωρία και πληρώνεται με 40% επιπλέον», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούπης, ο οποίος σημείωσε πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν είναι κάτι καινούργιο και ήδη ισχύει από το 1990.

« Δεν είναι κάτι που μπήκε τώρα, αλλά εφαρμόζεται  ήδη σε πολλές επιχειρήσεις. Αυτό έγινε με συλλογικές συμβάσεις, με την εταιρεία και το συλλογικό όργανο εργαζομένων», ανέφερε ο Βουλευτής.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μεγάλο και καινοτόμο το θέμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που υποχρεούται κάθε επιχείρηση να έχει τη διασύνδεση με την ΕΡΓΑΝΗ 2, που να περιγράφει ανά πάσα στιγμή την εργασία του εργαζομένου, την  ώρα έναρξης, λήξης,  το διάλειμμα και τις υπερωρίες του εργαζόμενου.

«Αυτά θα καταπολεμήσουν την αδήλωτη εργασία και σε αυτά δεν είναι αντίθετη και η αντιπολίτευση. Θίγονται μερικά συνδικαλιστικά προνόμια κατά τη γνώμη μου και γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις. Καταργούνται πλέον οι χρηματοδοτήσεις από εργοδότες ή κομματικούς μηχανισμούς στους συνδικαλιστικούς φορείς, εισάγεται το μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων που τους περιγράφει όλους, η ψήφιση της απεργίας και εξ αποστάσεως όχι μόνο από τη Γεν. Συνέλευση. Κι απεργία που είναι ιερό δικαίωμα του εργαζομένου όταν έχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση δηλαδή συμμετέχουν πιο πολλοί δεν νομίζω ότι είναι κακό», ανέφερε ο Βουλευτής και προσέθεσε πως ουσιαστικά μπαίνε μία τάξη σε αυτό το τοπίο και εν γένει στο εργασιακό κομμάτι, που αυτό θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων.

 

Το AstraZeneca είναι ένα καλό εμβόλιο

Ο κ. Λιούπης έχοντας και μεγάλες ιατρικές γνώσεις, καθώς επί δεκαετίες ήταν Διευθυντής στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, έκανε λόγο και για τους εμβολιασμούς και το θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Το Astrazeneca είναι ένα καλό εμβόλιο το οποίο έσωσε ζωές. Από την άλλη πλευρά, «σηκώνουν» πολύ το θέμα  και πλήττουν την Επιτροπή Εμβολιασμών . Η Επιτροπή ήταν αυτή που οργάνωσε όλη αυτή την εμβολιαστική προσπάθεια, την τόσο επιτυχημένη στην Ελλάδα. Οι επιστήμονες δεν αποφασίζουν μόνοι τους, κοιτάζουν τα δεδομένα σε άλλες χώρες και τις οδηγίες του EMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων,  που δεν έχει αλλάξει την οδηγία του ότι πρέπει να εμβολιάζονται όλοι και με AstraZeneca. Αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει έναν εμβολιασμό που φτάνει τις 7,5 εκ. δόσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε τα συμβάντα αυτά, που δεν μπορεί να πει κανείς ότι ξεκάθαρα οφείλονται εμβολιασμό, αλλά είχαμε 5 περιστατικά και 2 θανάτους γυναικών και δημιούργησαν ανησυχία στην κοινή γνώμη. Αυτή τη στιγμή με το επίπεδο των εμβολιασμών που έχουμε επιτύχει θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που έκανε η Επιτροπή. Εκεί που λίγο διαφωνώ είναι πως ίσως δεν έπρεπε να το ανακοινώσει αλλά να βάλει τις ηλικίες να κάνουν τα άλλα εμβόλια γιατί όλο αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον κόσμο», είπε ο κ. Λιούπης.

Σημείωσε δε, πως στους 1,1 εκ. εμβολιασμούς καταγράφηκαν πέντε περιστατικά θρομβώσεων, ενώ έκανε λόγο και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γερμανία, σημειώνοντας πως ναι μεν εξαίρεσε από το AstraZeneca τους πολίτες κάτω των 60 ετών, αλλά το μείγμα των εμβολίων της περιλάμβανε μόλις το 3% εμβόλια της AstraZeneca.

« Γιατί να μην σκεφτούμε το Ηνωμένο  Βασίλειο, που εμβολίασε όλο τον κόσμο κατεξοχήν με AstraZeneca και έχτισε τοίχος ανοσίας. Αυτή η συζήτηση μάλλον δεν έπρεπε να γίνει και η Επιτροπή δεν έπρεπε να αλλάξει γνώμη.  Θα μπορούσε να εμβολιάσει τους ανθρώπους κάτω των 60 με άλλα εμβόλια,  mRNA», είπε.

Αναφορικά με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ο κ. Λιούπης είπε πως θα πρέπει να προχωρήσουν και στη δεύτερη δόση, καθώς τα πιθανά, σπάνια συμβάντα συμβαίνουν στην πρώτη δόση.

Ακόμη αναφέρθηκε και στο σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί για την εξάλειψη της πανδημίας και αφορά στον εμβολιασμό και των τρίτων χωρών.

«Δεν παίζει  ρόλο που χτίσαμε τοίχος ανοσίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο υπόλοιπος πλανήτης είναι το μεγάλο  θέμα. Όταν υπάρχει πανδημία στην  Αφρική και την Ασία αυτό θα δημιουργήσει νέα στελέχη και θα τροφοδοτούν συνεχώς κύματα πανδημίας. Η λογική των ισχυρών είναι πως πρέπει να εμβολιάσουν τον  τρίτο κόσμο. Εμείς ψηφίσαμε νόμο να βοηθήσουμε με δόσεις εμβολίων Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, χώρες που χρειάζεται να εμβολιαστούν», τόνισε και χαρακτήρισε τελείωσε ατυχή τη φράση «ξεστοκάρουμε», επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πως το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε ζωές παγκοσμίως.

Έρχεται νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο

Τέλος, ο κ. Λιούπης ανέφερε πως αύριο έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο. Σημείωσε πως η Football League θα καταργηθεί και οι ομάδες θα μπουν στη Superleague 2.

« Έχουμε δύο ομάδες, τη Νίκη Βόλου και τον Ολυμπιακό Βόλου. Ελπίζω  να σωθούν στην Football league και να μην έχουν πρόβλημα και εν συνεχεία θα μπουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Superleague 2, με προϋπόθεση 250.000 ευρώ  κεφάλαιο και 100.000 ευρώ εγγυητική επιστολή στην αρχή», είπε ο κ. Λιούπης ενώ σχολίασε σχετικά με το ΕΑΚ πως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, πράγμα που τόνισε πρόσφατα και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Βόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.