Ζ. Μαμούρης: Σε κομβικό σημείο για το μέλλον του Πανεπιστημίου

Ο υποψήφιος πρύτανης μίλησε στο «Ράδιο-Ένα», για το όραμά του να οδηγηθεί το ίδρυμα μπροστά

Στο όραμά του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να οδηγηθεί μπροστά και από ένα περιφερειακό ίδρυμα να γίνει ένα κεντρικό Πανεπιστήμιο της χώρας με σύγχρονα τμήματα και υποδομές, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και υποψήφιος πρύτανης του ιδρύματος, στις επερχόμενες εκλογές Ζήσης Μαμούρης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο το ίδρυμα έχει σπουδαία ευκαιρία να συζητήσει σε ευρεία κλίμακα το όραμα και τους όρους, με τους οποίους θέλει να συνεχίσει την πορεία του στο μέλλον και να λάβει υπόψη όλα τα νέα οικονομικά και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα που διαμορφώνονται στη χώρα μας και διεθνώς.
Ο υποψήφιος πρύτανης του Π.Θ., είπε ότι η περίοδος που διανύουμε και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα είναι τα σημαντικότερα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ώστε μετά τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής του, να μπορέσει να αποκτήσει μια διακριτή φυσιογνωμία, μια ακαδημαϊκή ταυτότητα, μια θεσμική συγκρότηση και ένα επιστημονικό δυναμικό υψηλής ποιότητας.

Σύγχρονα προγράμματα προπτυχιακών
και μεταπτυχιακών σπουδών

Ο κ. Μαμούρης είπε ότι το Π.Θ. κατόρθωσε να έχει σύγχρονα προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο με πολύ καλό επίπεδο φοιτητών. «Παρόλα αυτά, η επόμενη πενταετία θα είναι ένα απολύτως κρίσιμο σημείο που πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μπορέσουν να οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο σε ένα άλλο επίπεδο. Θα πρέπει να φύγουμε από τον ορισμό ενός περιφερειακού Πανεπιστημίου και να μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα κεντρικό Πανεπιστήμιο της χώρας με σύγχρονα τμήματα και υποδομές, με τη βοήθεια των ΤΕΙ και την συγχώνευση και ένταξη των υποδομών και του προσωπικού στο Π.Θ.», δήλωσε ο υποψήφιος πρύτανης.
Ο ίδιος είπε ότι μετά από 27 χρόνια που υπηρετεί στο Π.Θ., σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες και σε όλες σχεδόν τις θέσεις ευθύνης (πρόεδρος Τμήματος, πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών και αντιπρύτανης), θεωρεί ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να δώσει αυτό που πραγματικά αξίζει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για να μπορέσει το ακαδημαϊκό ίδρυμα να βγει μπροστά και να δώσει στην περιφέρεια αυτά που πραγματικά αξίζει.
Ο κ. Μαμούρης τόνισε ότι η ιδέα είναι να συνεχιστούν οι πολύπλευρες δράσεις που αναπτύσσει το Π.Θ. σήμερα, να δημιουργηθούν νέες προϋποθέσεις για να αυξηθούν οι πόροι του ιδρύματος και να εμφυσηθεί στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας η εμπιστοσύνη που χρειάζεται μια Πρυτανική αρχή για να δουλέψουν μαζί της.
«Σε δύσκολους καιρούς οι ευκαιρίες είναι λίγες έως μηδαμινές και πρέπει κάποιος να τις δημιουργήσει μόνος του. Η παρούσα Πρυτανική Αρχή της οποίας είχαν την τιμή να είμαι μέλος, κατάφερε να βρει 55 εκ. € για να χτιστούν δύο μεγάλα κτίρια και να αυξηθεί η επιφάνεια των κτιρίων του Π.Θ. στο Βόλο, να βρει 10 εκ. € για να αναμορφώσει την Κίτρινη Αποθήκη, κατάφερε να βρει τρόπους για να ενσωματώσει την έκταση της πρώην Βαμβακουργίας στις υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», είπε ο κ. Μαμούρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο γίνεται προσπάθεια, ώστε με την πιθανή απομάκρυνση του στρατοπέδου «Γεωργούλα», να στεγαστούν σε ένα μέρος των κτιρίων δομές του Π.Θ., καλύτερης οργάνωσης του ερευνητικού τμήματος με υποστήριξη δομών μέσω της Επιτροπής Ερευνών, ώστε να υπάρξει ευκαιρία διεκδίκησης περισσότερων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Στις πρώτες θέσεις
απορρόφησης κονδυλίων

Ο υποψήφιος πρύτανης είπε ότι το Π.Θ. βρίσκεται Πανελλαδικά στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση ερευνητικών κονδυλίων, εθνικών και διεθνών, καθώς εδώ και εννέα περίπου χρόνια έχει απορροφήσει 100 εκ. €, που διοχετεύτηκαν μέσα από διάφορες δράσεις, αφενός στον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλίας και όχι μόνο, αφετέρου στην πρόσληψη πάνω από 3000 ερευνητών που απασχολούνται στα ερευνητικά προγράμματα του Π.Θ. Ο κ. Μαμούρης τόνισε ότι βάσει των κονδυλίων που εξασφαλίζονται μπορεί και λειτουργεί το Πανεπιστήμιο, καθώς με τη συνεχή υποχρηματοδότηση και την απεμπλοκή της Πολιτείας από την οικονομική στήριξη ων ιδρυμάτων «αναγκαστήκαμε να δουλεύουμε, στηριζόμενοι στους δικούς μας πόρους, που δεν είναι άλλοι από τα ερευνητικά προγράμματα, ώστε οι φοιτητές να σπουδάζουν σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον».

«Ένας πόλος καινοτομίας»

Στόχος του Π.Θ., σύμφωνα με τον υποψήφιο πρύτανη, είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος καινοτομίας με εργαλεία και προϊόντα στη Θεσσαλία, προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην καινοτομία και να βγουν από ένα τέλμα που έχει πέσει, η τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Όπως είπε ο κ. Μαμούρης, υπάρχουν αρκετές «εφευρέσεις», σκέψεις και αποτελέσματα, που είναι νέα και καινοτόμα.
Κάνοντας πρόβλεψη για περίοδο μετά από 10 χρόνια, ο Ζήσης Μαμούρης εκτίμησε ότι θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο Πανεπιστήμιο, που όμως πρέπει να σχεδιαστεί τώρα, για να μπορεί να αποδώσει τότε. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν δουλεύουμε για μας, αλλά έχουμε πολύ μεγάλο όραμα, να δώσουμε στους μαθητές Δημοτικών Σχολείων ή Γυμνασίων, τη δυνατότητα να έχουν στη Θεσσαλία ένα πολύ δυνατό Πανεπιστήμιο, θα μπορεί να τους βοηθήσει και να τους αγκαλιάσει για να σπουδάσουν με νέες τεχνολογίες και νέες διδακτικές μεθόδους και θα μπορέσει να τους δώσει και να τους εμφυσήσει ένα όραμα για να μπορέσουν να γίνουν σωστοί επαγγελματίες και μέλη της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Μαμούρης.
Ο ίδιος είπε ότι φιλοδοξία είναι να σχεδιαστεί το νέο Πανεπιστήμιο σε όλα τα επίπεδα της διδασκαλίας, της έρευνας και της διοίκησης, με αναμόρφωση και ένταση στα αντικείμενα που βρίσκονται στο μέλλον.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.