Ζημιά που ξεπερνά συνολικά τις 520.000 € υπέστησαν επιχειρήσεις και της Μαγνησίας

Ελεύθερος με όρους 60χρονος για απάτη εταιρίας με τρόφιμα στη Γερμανία

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε μετά την απολογία του χθες στον ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως υπηρεσίας ένας 60χρονος πρόεδρος εταιρίας με έδρα τη Γερμανία, που κατηγορούνταν ότι εξαπατούσε εταιρίες σε όλη τη χώρα και στη Μαγνησία. Ο κατηγορούμενος, που είναι αγρότης στην περιοχή της Καβάλας, υποστήριξε ότι ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης που είναι προφυλακισμένος, χρησιμοποιούσε το όνομά του εν αγνοία του και βρέθηκε μπλεγμένος.
Στην κατηγορούμενο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα, παρουσίαση μια φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και χρηματική εγγύηση 10.000 €.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 60χρονου Γιώργος Μουρτζίνος τόνισε ότι ο πελάτης του τελούσε σε πλήρη άγνοια της αξιόποινης συμπεριφοράς, διότι ο εγκέφαλος της οργάνωσης ήταν ο ουσιαστικός διαχειριστής της εταιρίας με έδρα τη Γερμανία (που είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Θεσσαλονίκης), επικοινωνούσε με Ελληνικές εταιρίες στον τομέα των τροφίμων, παρίστανε ότι είναι ο κατηγορούμενος και έκανε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων, πείθοντάς τους ότι τους κατέβαλε τα χρήματα (συνήθως Παρασκευή), με πλαστά εμβάσματα.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο κατηγορούμενος είναι αγρότης, ήθελε να δραστηριοποιηθεί σε ένα άλλο αντικείμενο και ο εγκέφαλος της οργάνωσης τον έπεισε ότι αν συστήσουν αυτή την εταιρία εμπορίας τροφίμων στη Γερμανία, θα βελτιωνόταν η ζωή και το βιοτικό του επίπεδο.
Ο κ. Μουρτζίνος ανέφερε ότι ο εντολέας του πήγε τρεις φορές ετησίως στη Γερμανία το 2018 και το 2019, ο εγκέφαλος τον έπειθε ότι δεν υπήρχε οικονομική δραστηριότητα στην παρούσα φάση και του δημιουργούσε την προσδοκία ότι τα έσοδα θα ερχόταν στο κοντινό μέλλον.
Στη συνέχεια ο 60χρονος κατάλαβε ότι η δραστηριότητα δεν ήταν σύννομη και έφτασαν στο σημείο ο εγκέφαλος να τον απειλήσει ακόμη και για τη ζωή του, επισήμανε ο δικηγόρος. Ο ίδιος είπε ότι ο κατηγορούμενος ήταν στη διάθεση των αρχών από το 2020 όταν κατέθεσε την υπομνηματική του αναφορά και στην εξέλιξη της ανάκρισης εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του και αμέσως παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του στην Καβάλα, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης.
Η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης είχε διακριβωθεί τον Οκτώβριο του 2020 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Η οργάνωση ενεχόταν στη συστηματική διάπραξη απατών σε βάρος επιχειρήσεων.
Εξιχνιάσθηκαν συνολικά 16 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες 15 τετελεσμένες και μία απόπειρα, που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Στην υπόθεση εμπλέκονται 11 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα ως κύρια μέλη της οργάνωσης, ενώ τα υπόλοιπα ως περιφερειακά, αλλά και θύματά της.
Η συνολική οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 520.000 € και τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.