ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ: Κίνδυνος να κλείσει το Κέντρο Διημέρευσης λόγω υποχρηματοδότησης

Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών και τους βουλευτές

Κώδωνα κινδύνου ότι κινδυνεύει να κλείσει από την υποχρηματοδότηση το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες, κρούει η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Αναστασία Μορφογιάννη, με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή, την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, που κοινοποιείται προς τους βουλευτές.
Όπως αναφέρει, το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ είναι ενταγμένο στην Πράξη «Ενέργειες Στήριξης Ηλικιωμένων και Λοιπών Ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων».

Το προσωπικό της δομής είναι το οριζόμενο με βάσει το σχετικό ΦΕΚ και την άδεια λειτουργίας και απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες μέχρι και τούδε ανανεώνονταν με νομοθετικές ρυθμίσεις, νώ στο άρθρο 5 της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 24ης /12/2015 (ΦΕΚ182/Α24-12-2015) αναφέρεται η παράταση των συμβάσεων του προσωπικού των ΚΗΦΗ και των Κέντρων Στήριξης Ρομά αλλά όχι των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες των ΟΤΑ. «Για πρώτη φορά τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες εξαιρούνται», τονίζει η κα Μορφογιάννη.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, αναφέρει η πρόεδρος, επικεντρώνονται στις θεραπευτικές πράξεις, τη δημιουργική απασχόληση και τη συμβουλευτική με στόχο την αυτοεξυπηρέτηση, την εκπαίδευση και εκμάθηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής, την ανάπτυξη λόγου και επικοινωνίας, την ιατρική φροντίδα – επαναξιολόγηση και επανεκτίμηση αναγκών, την αποκατάσταση, βελτίωση και συντήρηση των κινητικών, τη δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία και την ατομική συμβουλευτική από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της πληροφόρησης, ενημέρωσης και ένταξης ή επανένταξη τους.
«Η δυναμικότητα της δομής ανέρχεται στα 15 άτομα με αναπηρία τα οποία βιώνουν στο Κέντρο μια δεύτερη οικογένεια, κοινωνικοποιούνται και για ορισμένα εξ αυτών η καθημερινή επίσκεψη και απασχόληση στο Κέντρο αποτελεί και τη μόνη τους διέξοδο», σημειώνει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Όπως αναφέρει, πάγιο αίτημα και τακτική του Κέντρου αποτελεί η συμμετοχή των μελών του στα κοινά. Με βάση αυτήν την αντίληψη πραγματοποιούνται επισκέψεις σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις εικαστικών, που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών, πραγματοποίηση ολοήμερων και πολυήμερων εκδρομών δίνοντας με τον τρόπο αυτό στα μέλη του Κέντρου την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν, να διασκεδάσουν αλλά και να ξεκουραστούν και να αποφορτισθούν από την καθημερινότητα που οι ίδιοι και οι οικογένειες τους βιώνουν.
Επιπλέον, το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ συνεργάζεται με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε άτομα που αδυνατούν να μετακινηθούν, να έχουν φυσιοθεραπευτικές συνεδρίες στο σπίτι και οι συνοδοί τους να μαθαίνουν σωστά τη στήριξη και φροντίδα τους, αναφέρεται στην επιστολή.

Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Κέντρου ΑμεΑ, εντάσσεται και η Υπηρεσία Μεταφοράς. Η υπηρεσία μεταφοράς με τα ειδικά τροποποιημένα για τη μετακίνηση ΑμεΑ λεωφορεία εξυπηρετεί συστηματικά σε καθημερινή βάση από και προς το Κέντρο Διημέρευσης τους εξυπηρετούμενους, καταλήγει η επιστολή.
Η πρόεδρος του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ παρακαλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δώσει άμεσα λύση και τονίζει ότι η μη συνέχιση της χρηματοδότησης και η μη ανανέωση της σύμβασης των εργαζομένων, οδηγεί στον κίνδυνο, πέραν της απόλυσης του προσωπικού της δομής, να οδηγήσει στην οριστική διακοπή της λειτουργίας της.