«Δεν υπάρχει πολεοδόμηση των παραθαλάσσιων οικισμών»

Δήλωσε στο "Ράδιο-Ένα" η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα

Αρκετά είναι και στη Μαγνησία τα «τρωτά» σημεία για πυρκαγιά, που υπέδειξε στο «Ράδιο Ένα 102,5» η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, που χαρακτήρισε εθνική ταπείνωση «το να μην μπορείς να βοηθήσεις τους πολίτες» με αφορμή τα τραγικά γεγονότα με τους νεκρούς από τις πυρκαγιές στην Αττική.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ «φωτογράφισε» τα «τρωτά» σημεία της Μαγνησίας και τους κινδύνους, κάνοντας αναφορές στην Κριθαριά, τα Πευκάκια, την Γορίτσα, την Αγία Παρασκευή, όπου υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας καθώς και άλλα σημεία, με κύρια στόχευση τη σωστή δόμηση και τον καθαρισμό, στην περίπτωση που υπάρχουν άλση και δάση.
Σύμφωνα με τον κ. Καπούλα, τα περιαστικά δάση (Γορίτσα, Πευκάκια κλπ.) πρέπει να καθαρίζονται από τα χόρτα και τα σκουπίδια, για να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

«Δεν υπάρχει πολεοδόμηση
των παραθαλάσσιων οικισμών»

Όπως είπε και στη Μαγνησία, δεν υπάρχει πολεοδόμηση των παραθαλάσσιων οικισμών που είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε μια κατάσταση σε μια ανθρώπινη κοινωνία που έχει διαμορφωθεί. Ζήτησε δε να μη λαμβάνεται υπόψη ποιος είναι αυθαίρετος και νόμιμος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από πλευράς του Δήμου.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ, είπε ότι πρέπει να γίνουν ασκήσεις και οι υπηρεσίες να δουλέψουν τοπικά στα σχέδια διαφυγής του πληθυσμού σε περιπτώσεις εκκένωσης και να αποκτηθεί η σχετική εφαρμογή ενημέρωσης του πληθυσμού με sms και να αφυπνιστούν οι ιθύνοντες, στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν αβοήθητοι.

Νόμος που τακτοποιεί τα αυθαίρετα

Για το Ν. Μαγνησίας, είπε ότι υπάρχει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου, αλλά όχι πολεοδομήσεις παραθαλάσσιων οικισμών, οι μελέτες για τους οποίους, βρίσκονται σε συρτάρια, ενώ προχώρησαν κάποια μέσω ΕΣΠΑ.
Για τα αυθαίρετα είπε ότι υπάρχει νόμος που τα τακτοποιεί για 40 χρόνια, εκτός από τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, ωστόσο δεν υπάρχουν δρόμοι για να φτάσει κάποιος στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα στον οικισμό της Κριθαριάς, κάτι που δημιουργεί ανάγκη για να δούμε την κατάσταση ως έχει και να βρεθεί από το Δήμο λύση, για την περίπτωση εκκένωσης του οικισμού.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ, είπε ότι για την ίδια οι πρώτοι που έπρεπε να έχουν πολεοδομηθεί είναι οι παραθαλάσσιοι οικισμοί και για λόγους υπεραξίας πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

«Μελέτες στα συρτάρια»

Υπάρχουν μελέτες, είπε, αλλά είναι στα συρτάρια, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, γιατί ένας οικισμός, όταν ξεκίνησε η μελέτη είχε 10 σπίτια, τώρα έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα και για να γίνουν νέα, απαιτείται επικαιροποίηση και νέο κόστος, για να υπολογιστεί και η υφιστάμενη κατάσταση.
«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, αν και οι Δήμοι δεν δαπανούν χρήματα πλέον για πολεοδομικές μελέτες. Αν δείτε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου, είναι πολύ φτωχό, στο συγκεκριμένο σκέλος δαπανών», τόνισε η κ. Καπούλα.
Η ίδια εκτίμησε ότι και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να δώσει κίνητρο στους Δήμους και μια κατεύθυνση να προχωρήσουν τα πολεοδομικά θέματα.
«Θα πρέπει να γίνει καταγραφή με δορυφόρους που είναι πολεοδομημένες οι περιοχές και ο κάθε Δήμος πρέπει να κάνει τα σενάρια εκκένωσης για τις περιοχές του. Ο κάθε δήμος μπορεί να έχει μια εφαρμογή, που κατεβάζουν οι δημότες στα κινητά τους και να επικοινωνήσει άμεσα με όλους τους δημότες και να δώσει τις ανάλογες οδηγίες, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει δυνατότητα σε χάρτη να δοθούν οδηγίες από ποια διαδρομή θα γίνει η εκκένωση.

Για την Αττική

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στην Αττική, «ίσως οι αρμόδιοι να μην έδωσαν την βαρύτητα που έπρεπε ή ίσως δε θέλανε να πιστέψουνε ότι θα φθάσει σε τέτοιο σημείο η φωτιά έστω και εάν υπάρχουν πλέον μηχανήματα της τεχνολογίας, μη δίνοντας τελικά, εντολή για εκκένωση». Όπως είπε, εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι όλα πήγαν στραβά… «Είναι εθνική ταπείνωση το καλοκαίρι του 2018, να μην μπορείς να προστατεύσεις τους πολίτες και να βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να καθίσουν και να δουν σοβαρά την κατάσταση.
Όπως διευκρίνισε, «υπάρχουν σχέδια εκκένωσης και θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το χειρότερο σενάριο», ενώ σε ότι αφορά στους δήμους και πώς πρέπει να λειτουργούν, υποστήριξε, ότι «θα πρέπει να γίνει μια άμεση καταγραφή μέσω δορυφόρων, ο κάθε δήμος να μπει στη διαδικασία να κάνει τα σενάρια εκκένωσης για τις περιοχές του».

«Αποδεκατισμένες υπηρεσίες»

Η κα Καπούλα είπε ότι η χώρα πλήττεται από οικονομική κρίση και οι υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες. Δεν υπάρχει η Πυροσβεστική που είχαμε πριν 10 χρόνια, έχουμε αποδυνάμωση των υπηρεσιών αι αποδυνάμωση του κράτους και αυτά πρέπει να μπουν στην παράμετρο όταν σχεδιάζουμε τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης.
Όπως είπε τα σχέδια διαχείρισης κρίσεων χρειάζονται επικαιροποίηση άμεσα και τόνισε ότι στην περίπτωση της ανατολικής Αττικής δεν εφαρμόστηκαν ούτε τα βασικά των παρωχημένων σχεδίων. Η πρόεδρος του ΤΕΕ, είπε ότι έχουμε απώλειες ανθρώπων που έφυγαν αβοήθητοι, ανθρώπους που έμειναν στη θάλασσα επί ώρες, ενώ τόνισε ότι και οι υπηρεσίες ζούσαν κάτι πρωτόγνωρο και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η εκκένωση από τη θάλασσα είναι το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί, αφού ο κόσμος οδηγηθεί στη θάλασσα με ασφάλεια. Η πρόεδρος του ΤΕΕ, είπε ότι έπρεπε να εφαρμοστεί το ακραίο σενάριο και να εκκενωθεί η περιοχή προληπτικά και συμπλήρωσε ότι αποδεικνύεται ότι περνάμε πλέον σε καταστάσεις που δεν είναι διαχειρίσιμες και εύκολες. Άρα θα πρέπει και οι πολίτες να μπει σε μια άλλη λογική.

Η επόμενη μέρα

Επειδή ο αγώνας δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και η προσπάθεια τελείωσε μ’ αυτό τον τραγικό τρόπο, την επόμενη μέρα είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να δούμε τα πράγματα εκ νέου.
«Για μένα είναι μια στιγμή που πρέπει να αλλάξει άρδην και η νομοθεσία, ο τρόπος διαχείρισης, ο τρόπος που λειτουργούν οι Δήμοι. Αν η Βουλή δεν δει αυτή την τραγωδία σαν αρχή για μεταρρύθμιση σ’ αυτά τα ζητήματα, τότε δυστυχώς θα δούμε ξανά τέτοια φαινόμενα», τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ.
Η κα Καπούλα είπε ότι οι δασικοί χάρτες είναι ένα εργαλείο που ξεκάθαρα βοηθάει στο να ξέρουμε επιτέλους στη χώρα, μετά από 100 χρόνια, ποιες είναι οι δασικές εκτάσεις, που όμως πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για να μην παραδίδονται μ’ αυτό τον τρόπο στο έλεος της φωτιάς.
Για το δομημένο περιβάλλον είπε ότι είναι μια υφιστάμενη κατάσταση και πρέπει να το δούμε στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας, στην πραγματική του κατάσταση.

Πρόοδος στα πολεοδομικά εργαλεία

Η πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι υπάρχει πρόοδος στα πολεοδομικά εργαλεία, όπως το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες που προχωρούν, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πολεοδομήσεις οικισμών που είναι σχέδια που παραμένουν στα χαρτιά, λόγω του ότι οι πολιτικοί δεν θέλουν να πάρουν την πρωτοβουλία, για να μη δυσαρεστήσουν κάποιους.
Η κα Καπούλα είπε ότι αυτή η κατάσταση, να παραμένουν επί 40 χρόνια οι πολεοδομήσεις στα χαρτιά, δημιούργησε τις αυθαίρετες κατασκευές, διότι κάποιος έχει γη και μια περιοχή μπορεί να γίνει παραθεριστική και δεν θα τον εμποδίσει να χτίσει. «Το ζήτημα και το στοίχημα είναι αν εσύ του προσφέρεις ένα πολεοδομημένο κομμάτι που θα ¨μαζεύει¨ τη δόμηση σε συγκεκριμένο σημείο, συγκροτημένα, οργανωμένα, με δρόμους, υποδομές, νερό, ρεύμα και μια εικόνα που θα εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον», δήλωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Όπως είπε, μέσα σ’ αυτό το ταμπού που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, να μη χτίσουμε μπροστά στις παραλίες, να μη χτίσουμε μέσα στο δάσος, τελικά έμεινε ανεξέλεγκτη η δόμηση, οι Έλληνες πήγαν να χτίσουν για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες και το θέμα είναι αν το Κράτος θα προβλέψει και θα δώσει το χώρο για τις στεγαστικές ανάγκες ή θα ολιγωρήσει και θα χτιστούν άναρχα και σε σημεία που δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι υποδομές, με αυτά τα αποτελέσματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.